Tuesday, 11 May, 2021

Μικρός Άλεξ: Fake news ότι η υπόθεσή του μπήκε στο αρχείο

Δεν έχει τεθεί στο αρχείο η πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ από τη Βέροια
όπως ανέφεραν νομικοί κύκλοι στο GRtimes.gr με αφορμή τη σχετική πληροφορία που διακινείται τα τελευταία 24ωρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες.

Σχεδόν 15 χρόνια μετά την εξαφάνιση του μαθητή από τη Βέροια και σχεδόν μια 10ετία από την τιμωρία πέντε ανήλιων παιδιών για τον θάνατο του, το περιστατικό συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου.

«Την Παρασκευή έκλεισε και μπήκε στο αρχείο για πάντα η υπόθεση δολοφονίας και εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ Μεσχισβίλι, στη Βέροια το 2006. Για να θυμόμαστε ο μικρός Γεωργιανής καταγωγής ‘Άλεξ δεχόταν άγριο μπουλινγκ από τους συμμαθητές του ώσπου στις 3 Φεβρουαρίου του 2006 πάνω σε κάποια συνηθισμένη παρενόχληση ο μικρός σπρώχτηκε, έπεσε, χτύπησε και σκοτώθηκε» έγραφε η σχετική ανάρτηση, σε σελίδα του Facebook, το απόγευμα της 30ης Νοεμβρίου.

«Οι συγγενείς των παιδιών που συμμετείχαν στο έγκλημα φρόντισαν να εξαφανίσουν το σώμα του μικρού και να απλώσουν ένα πέπλο σιωπής πάνω απ’ την πόλη. Πάρα το γεγονός ότι τα παιδιά ομολόγησαν την πράξη τους, εφόσον δεν βρέθηκε το σώμα του μικρού δεν μπορούσαν να απαγγελθούν κατηγορίες, έτσι το έγκλημα παρέμεινε ατιμώρητο για πάνω από μια πενταετία, όταν και χάρη στην επιμονή της μητέρας του παιδιού συγγενείς και δράστες οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη όπου υπήρξαν κάποιες καταδίκες αντιστρόφως ανάλογες όμως της βαρύτητας του εγκλήματος» συμπλήρωσε ο άγνωστος συντάκτης. Και κατέληξε: «Ένα παιδί 11χρονων στα αζήτητα εξαιτίας της σιωπής που οι λίγοι, δυστυχώς, επέβαλαν στους πολλούς της απροθυμία και των παραβλέψεων της αστυνομίας. Μόνο μια λέξη, ντροπή…».

Η ανάρτηση προκάλεσε 12 χιλιάδες αντιδράσεις με τις εξής ενδείξεις: 5.900 «λυπάμαι», 3.600 «μου αρέσει», 2.400 «έλεος» κ.α. Υπήρξαν 3.000 κοινοποιήσεις στα χρονολόγια ισάριθμων χρηστών του Facebook, με εκατοντάδες άλλες δημοσιεύσεις που σημαίνουν πολλαπλάσιες θεάσεις της πληροφορίας. Καταγράφηκαν 1.005 σχόλια χρηστών που εκφράστηκαν, μέσω συναισθηματικής φόρτισης, για την «εξέλιξη» της υπόθεσης.

«Η πρώτη και πιο άδικη ιστορία που θυμάμαι στη ζωή μου…άφησε πίσω όχι μόνο ατιμώρητους τους φταίχτες αλλά μια μάνα χωρίς καν μνήμα του παιδιού της» αναφέρθηκε σε ένα σχόλιο. Χωρίς διασταύρωση της πληροφορίας, ακολούθησαν δημοσιεύματα και αναδημοσιεύσεις από ιστοσελίδες ειδησεογραφικού περιεχομένου, με τίτλους όπως: «Μπήκε στο αρχείο η υπόθεση δολοφονίας και εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ Μεσχισβίλι» και «έκλεισε για πάντα η υπόθεση δολοφονίας του μικρού Άλεξ χωρίς να τιμωρηθεί κανείς». Το GRtimes.gr επικοινώνησε με παράγοντα της δίκης, που διεξήχθη το 2009, στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξήγησε ότι η υπόθεση έχει κλείσει δικαστικά, με βάση το ελληνικό ποινικό δίκαιο. Τα ίδια ανέφεραν και ο δικηγόρος Βέροιας Κώστας Γιοβανόπουλος, που εκπροσώπησε τους ανήλικους Έλληνες στη δίκη, ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Γιάννης Καραμαγκιώλης-συνήγορος του ανηλίκου Ρουμάνου και ο δικηγόρος Αθηνών Μανώλης Αναστασάκης ο οποίος εκπροσώπησε τη μητέρα του Άλεξ, Νατέλα, σε κάποιες από τις παρεπόμενες δίκες.

Οι πέντε ανήλικοι δικάστηκαν, κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκαν θεραπευτικά και αναμορφωτικά μέτρα καθώς υποχρεώθηκαν σε κοινωνική εργασία, υποχρεωτική φοίτηση σε σχολεία, ενώ όλοι τέθηκαν υπό επίβλεψη . Σήμερα ως ενήλικοι συνεχίζουν τις ζωές τους. Η δικαστική απόφαση έχει καταστεί αμετάκλητη από τότε με απόφαση του Αρείου Πάγου και δεν έχει τεθεί στο αρχείο. Όπως επισήμανε στο GRTimes υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, από αστυνομικής πλευράς η υπόθεση παραμένει ανοικτή μέχρι να βρεθεί κάποιο νέο στοιχείο που θα οδηγήσει στην αναψηλάφηση της.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου