Tuesday, 8 October, 2024

Νέα καταγγελία για τα λουτρά Νέας Απολλωνίας, από τον πρόεδρο του παν. συλλόγου ιαματικών πηγών

Νέα καταγγελία σχετικά με τα λουτρά Νέας Απολλωνίας του δήμου Βόλβης από τον πρόεδρο του πανελλήνιου συλλόγου

ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας Ανέστη Αναστασιάδη σχετικά και με την σημερινή πραγματικότητα

Ένα μικρό Ιστορικό

Με την τότε Κοινότητα της Λουτρόπολης Νέας Απολλωνίας και με πρόταση του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας με την δική προεδρεία στον σύνδεσμο,  αποφασίστηκε στη Σαμοθράκη η αξιοποίησης της λουτρόπολης με τα  Νέα Ευρωπαϊκά προγράμματα το 1984 μαζί και με την λουτρόπολη Ικάριος

Παρόν σε εκείνη τη συνεδρίαση υπό την Προεδρία του Ανέστης Αναστασιάδης Αντιδημάρχου του δήμου Θεσσαλονίκης, στον δήμο Σαμοθράκης ήταν, εκτός από όλους τους δημάρχους που στην επικράτειά τους είχαν ιαματικές πηγές, αλλά και ο τότε Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιάννης Παπαδόπουλος της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Η πρόταση για μια σύγχρονη λουτρόπολη το 1984 ήταν πρόταση της τράπεζας ΕΤΒΑ, που διοικητής ήταν ο Κώστας Σοφούλης αργότερα βουλευτής ΠΑΣΟΚ, που εκτός από τη Νέα Απολλωνία που έκανε δεκτή τη πρόταση του συνδέσμου προτείνει και τη λουτρόπολη της Ικαρίας να γίνει και στη νησιωτική μας Ελλάδα μια πρότυπη λουτρόπολη. Τις μελέτες για τις δυο λουτροπόλεις και την χρηματοδότηση τις ανέλαβε η Τράπεζα της ΕΤΒΑ από κονδύλια των μεσογειακών ολοκληρωμένων προγραμμάτων εκείνης της εποχής. Το κόστος της Νέας Λουτρόπολης ξεπέρασε αρχικά τα 6 δις δραχμές και αργότερα με εντολή Κώστα Σημίτη το ποσό με χρήματα του δημοσίου και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ξεπέρασαν τα 8 δις, δίχως να έχει τελειοποιηθεί η λουτρόπολη όπως ο περιβάλλον χώρος κλπ.

Τη διαχείριση για δύο χρόνια προέβλεπε η μελέτη και η συμφωνία με την τότε κοινότητα να την έχει η ΕΤΒΑ και αργότερα με ένα 51% θα την είχε η δημοτική επιχείρηση της λουτρόπολης. Δυστυχώς η ΕΤΒΑ δεν τελειοποίησε το έργο και δεν γνωρίζουμε αν το όλο έργο το παρέδωσε ο εργολάβος γιατί τέτοια έγγραφα δεν υπάρχουν σχετικά με την παραλαβή του έργου.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας από την ίδρυσή του το 2004 μέχρι και σήμερα έχει επισκεφτεί πάνω από 10 φορές τη Νέα αυτή λουτρόπολη μαζί με την παλιά, που σήμερα λειτουργεί.

Σε κάθε μας επίσκεψη ζητούσαμε και μάλιστα με επιμονή και από την τότε Κοινότητα την κυβέρνηση και αργότερα στην συνέχεια και από το δήμο Απολλωνίας και τώρα από τον δήμο Βόλβης αλλά και από την Τράπεζα Πειραιώς να διαφυλάξουν την παραπάνω λουτρόπολη σαν τα μάτια τους γιατί βλέπαμε ότι τα τοπικά μικροσυμφέροντα δεν ενδιαφέρονταν να λειτουργήσει η Νέα λουτρόπολη με τις τεράστιες πισίνες, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και πάνω από 200 ξενοδοχειακά κρεβάτια. Τι πιο ωραίο από μια λουτρόπολη μπροστά στην τεραστίας ομορφιά της Λίμνη της Βόλβης που είναι ότι καλύτερο για τον θεραπευτικό τουρισμό της χώρας μας. Αργότερα μετά από τη συνεχή πίεση που ασκήσαμε, ο δήμος πήρε αποφάσεις και δημιούργησε με την Τράπεζα Πειραιώς, που είχε εξαγοράσει την ΕΤΒΑ (και μαζί με την ΕΤΒΑ της ήρθαν πεσκέσι και τα Νέα λουτρά Απολλώνιας που ήταν περιουσία της ΕΤΒΑ) μια νέα εταιρία με συμμετοχή 49% η Τράπεζα και 51% ο δήμος. Έγινε λοιπόν αυτή η προσπάθεια με την προϋπόθεση να λειτουργήσει επιτέλους η Νέα λουτρόπολη.Μετά την αλλαγή στη διοίκηση του δήμου Απολλωνίας, ο νέος δήμαρχος ορμώμενος από τοπικά συμφέροντα ότι αν λειτουργήσει η νέα λουτρόπολη θα κλείσουν τα μικρά και παράνομα γύρω από την παλιά λουτρόπολη ενοικιαζόμενα σπίτια η μικρό-ξενοδοχεία, κατήγγειλε την εταιρία στην Περιφέρεια σχετικά με τη συμφωνία δήμου και τράπεζας, διότι όπως επικαλέστηκε η απόφαση δεν ψηφίστηκε και από πλευράς αντιπολίτευσης, αρά ήταν παράνομη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η φωστήρες της περιφέρειας έκαναν δεκτό το αίτημα του δήμου με αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια να τιναχτεί στον αέρα και το κεφάλαιο τον 100.000 ευρώ της εταιρίας να έχει φαγωθεί και με δικαστική απόφαση να διαλυθεί η παραπάνω συμφωνία μεταξύ δήμου και Τράπεζας. Έτσι η λουτρόπολη των 24.εκατ.ευρω έμεινε ακέφαλη και σήμερα δεν ενδιαφέρεται κανένας για την παραπέρα λειτουργία της. Το Δ.Σ. του πανελληνίου συλλόγου ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας μετά από αυτές τις παλινωδίες κατήγγειλε τους πάντες και ζήτησε την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσαν για πάνω από 4 ώρες στον πταισματοδίκη της Θεσσαλονίκης 1ον ο πρόεδρος του συλλόγου Αναστασιάδης Ανέστης και ο Γραμματέας Αχιλλέας Μεταλούλης. Αυτό συνέβη πριν από 3 χρόνια και ακόμα δεν μάθαμε από πλευράς δικαιοσύνης που βρίσκεται το όλο θέμα για να δούμε και δικαστικά ποιοι φέρουν την ευθύνη για την ολική πλέον καταστροφή της νέας λουτρόπολης των 24εκτ ευρώ.

Ο σημερινός Δήμος Βόλβης όσες καταγγελίες και αν κάναμε και όσες επισκέψεις και αν κάναμε ένα συμπέρασμα βγάλαμε, ότι το όλο θέμα δεν τους ενδιαφέρει και σκόπιμα και οι πρώην δήμαρχοι και βουλευτές της περιοχής και η σημερινή διοίκηση στο δήμο ένα πράγμα θέλουν. Να εξαφανιστεί η όλη επένδυση. Το ίδιο ίσως να θέλει και η τράπεζα Πειραιώς που όσα διαβήματα και αν κάναμε δυστυχώς καμιά, μα καμιά απάντηση δεν πήραμε… το μόνο που κατά καιρούς μας λένε ότι ο δήμος δεν είναι Υπεύθυνος αλλά η εταιρία  αλλά την κάθε διοίκηση στην εταιρία  την διόριζε ο δήμος και όχι ο Χατσιπετρής κύριε Δήμαρχε.

Στην τελευταία μας επίσκεψη που κάναμε και μάλιστα με όλα τα μέσα ενημέρωσης  αυτό που είδαμε στις εγκαταστάσεις δεν περιγράφεται. Ότι υπήρχε μέσα έχει καταστραφεί. Το 70% από τεράστια μηχανήματα, μπανιέρες και ηλεκτρικές εγκαταστήσεις πλέον δεν υπάρχουν και όλα αυτά μπροστά στα μάτια του Δήμου Βόλβης που η παλιά λουτρόπολη με την Νέα απέχει μόλις 200 μέτρα. Θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτά που γράφουμε είναι τα ελάχιστα. Εάν γραφτεί ολόκληρη η ιστορία με λεπτομέρειες και ποιοι φέρουν την ευθύνη χρειάζονται πάνω από 80 σελίδες.

Σήμερα μετά από πολλά  χρόνια ακόμη δεν γνωρίζουμε αν το όλο έργο το έχουν παραλάβει και ποιοι είναι αυτοί. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι εργολάβοι του όλου έργου που τα διάφορα έγγραφά τους είναι πεταμένα

Δεν ξέρουμε ακόμη και σήμερα ποια ευθύνη έχει ο δήμος Βόλβης και ποια ευθύνη έχει η Τράπεζα Πειραιώς. Τέλος δεν ξέρουμε αν και πότε θα γίνει δικαστήριο για το παραπάνω θέμα και πιο συγκεκριμένα για τα δις που χάθηκαν και τα δις που θα κέρδιζε και ο δήμος και το δημόσιο αν δούλευε αυτή η επιχείρηση. Να υπολογίσουμε επίσης πόσες χιλιάδες εργατοώρες χαθήκαν από τους εργαζομένους που θα δούλευαν αν είχε λειτουργήσει ο εσωτερικός οργανισμός. Υπολογίζουμε ότι θα δούλευαν πάνω από 150 εργαζόμενοι και επιπλέον χάθηκαν πολλές δουλειές από επαγγέλματα που θα λειτουργούσαν γύρω από τη λουτρόπολη η οποία θα ήταν πρότυπο σε όλα τα βαλκάνια.

Επίσης να υπολογίσουμε πόσα εκ ευρώ χάθηκαν από τα διάφορα γεωργικά προϊόντα που θα κατανάλωναν οι χιλιάδες τουρίστες που θα έφθαναν όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από όλο τον κόσμο για λουτροθεραπεία και τουρισμό, με την ομορφιά της Λίμνης να αναβαθμίζεται σύμφωνα με την προβλεπόμενη μελέτη για την αξιοποίηση της περιοχής. Να θυμίσουμε επίσης ότι κοντά σε αυτήν τη λουτρόπολης θα δούλευαν και οι λουτροπόλεις του Λαγκάδα και γιατί όχι και Σιδηροκάστρου, Άγκιστρου και Πόζαρ. Θα ήταν όπως τόσες φόρες τονίσαμε μια πανίσχυρη αλυσίδα ελληνικών λουτροπόλεων στην Κεντρική Μακεδονία. Τη νέα μας αυτή καταγγελία την αφιερώνουμε 1ον στη δικαιοσύνη που ακόμη περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας 2ον στο δήμο Βόλβης 3ον στην Τράπεζα Πειραιώς και τέλος στην Υπουργό Τουρισμού, αλλά και σε όλους τους βουλευτές της περιοχής που τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτε για το όλο θέμα απλά και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους.

Αλλά να μην ξεχάσουμε και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης που φέρει την ευθύνη 100% και πολλές φόρες επισκέπτονται την περιοχή απλά για ένα καλό γεύμα στην λουτρόπολη και όχι για να λύσουν το όλο θέμα. Για όλα αυτήν την κατάσταση την μεγάλη ευθύνη την φέρουν οι δυο τελευταίοι δήμαρχοι του δήμου Βόλβης και που είναι και οι δυο της Νέας Δημοκρατίας.

Αναστασιάδης Ανέστης, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου