Friday, 14 June, 2024

Σήμερα 18/6 η γιορτή του πατέρα: Χρόνια πολλά μπαμπάδες!

Στην Ελλάδα, η Γιορτή του Πατέρα καθιερώθηκε από τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών.

Η ημερομηνία της Γιορτής του Πατέρα αλλάζει από χώρα σε χώρα, αν και στις περισσότερες χώρες γιορτάζεται τον Ιούνιο. Υπάρχουν και χώρες στο νότιο ημισφαίριο, όπως η Αυστραλία, που γιορτάζουν την Ημέρα του Πατέρα τον Σεπτέμβριο. Πάντως, στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Γιορτή του Πατέρα είναι κινητή: Γιορτάζεται πάντα την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, δηλαδή φέτος γιορτάζεται σήμερα (18/06).

Πώς καθιερώθηκε η Γιορτή του Πατέρα

Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907.

Είναι πιθανόν η Κλέιτον να επηρεάστηκε από τον πρώτο εορτασμό της ημέρας της μητέρας που έλαβε τόπο την ίδια χρονιά, λίγα μίλια μακριά. Η Κλέιτον διάλεξε την πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του προσφάτως εκλιπόντα πατέρα της για να διεξαχθεί η εορτή. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή, καθώς επισκιάστηκε από άλλα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα στην πόλη, με αποτέλεσμα ούτε η Δυτική Βιρτζίνια να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη ημέρα ως επίσημη εορτή, ούτε να εορταστεί ξανά. Όλη η αναγνώριση για την Ημέρα του Πατέρα πήγε στη Σονόρα Ντοντ (Sonora Dodd) από το Σποκέιν της Πολιτείας Ουάσιγκτον. Η Ντοντ, μη γνωρίζοντας τίποτα για την προηγούμενη διοργάνωση στη Βιρτζίνια και επηρεασμένη επίσης από την Ημέρα της Μητέρας, διοργάνωσε από μόνη της τη γιορτή του πατέρα, δύο μόλις χρόνια αργότερα από αυτήν της Κλέιτον. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865) καθώς και όλους τους υπόλοιπους βετεράνους πατέρες του συγκεκριμένου πολέμου.

Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο και αφορούσε στην επισημοποίηση της Γιορτής του Πατέρα το 1913 καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής. Το 1916 ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον επισκέφτηκε το Σπόουκεν όπου έκανε ομιλία για την Ημέρα του Πατέρα, καθώς και μία αποτυχημένη απόπειρα για την επισημοποίηση της γιορτής από το Κογκρέσο. Το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις ΗΠΑ, χωρίς όμως να προβεί σε κάποια σχετική ενέργεια. Ύστερα από μερικές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής, το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Μετά την τελική επισημοποίηση του γιορτής από τον Νίξον, και ενώ υπήρχε η εντύπωση πως η πρώτη Γιορτή του Πατέρα είχε διοργανωθεί το 1910 από την Ντοντ, κάποιος παρευρισκόμενος στην εκδήλωση της Κλέιτον του 1908 κατόρθωσε να αποδείξει πως η γιορτή είχε ξαναγίνει δύο χρόνια νωρίτερα.

Πώς καθιερώθηκε η Γιορτή του Πατέρα στην Ελλάδα

Η Γιορτή του Πατέρα άρχισε από τις ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα. Πώς προέκυψε; Από την πρώτη γιορτή της μητέρας. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, δεν γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση. Έτσι, παρέμεινε στο περιθώριο για αρκετά χρόνια. Πάντως, έγιναν κάποιες σπασμωδικές απόπειρες για επισημοποίηση της γιορτής. Το 1966 καθιερώθηκε επίσημα από τον- τότε -Πρόεδρο των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, και αργότερα οριστικοποιήθηκε, το 1972, από τον Πρόεδρο Νίξον.

Στην Ελλάδα, η γιορτή καθιερώθηκε από τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών. Ο λόγος; Η απαξίωση που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια σχετικά με τις αποφάσεις για την επιμέλεια των παιδιών στα διαζύγια. Σήμερα, η Γιορτή του Πατέρα έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Είναι συμπληρωματική της γιορτής της μητέρας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου