Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Σαρώνει τη χώρα ο «Διομήδης»: Χιόνια, πλημμύρες και απεγκλωβισμοί

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα «χτύπησε» η κακοκαιρία Διομήδης τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα τη Λάρισα, και τα Τρίκαλα όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα

με αποτέλεσμα να εκκενωθεί προληπτικά μια περιοχή, ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας.Στη Θεσσαλία, η θάλασσα έφθασε έως τις αυλές σπιτιών στον Αγιόκαμπο, ενώ στα Φάρσαλα σημειώθηκε προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας σε τρία σημεία του οδικού δικτύου λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Παράλληλα, η υπερχείλιση χειμάρρων-αποστραγγιστικών τάφρων και η μεγάλη συγκέντρωση νερών οδήγησε νωρίτερα στην απόφαση για προληπτική εκκένωση της Υπέρειας του Δήμου Φαρσάλων.

Σημειώνεται ότι βρίσκεται υπό εξέταση η λήψη αντίστοιχης απόφασης για τις κοινότητες: Κατωχώρι, Ανωχώρι και Μεγάλο Ευύδριο. Ο δήμος Φαρσάλων σύμφωνα με την ιστοσελίδα larissanet.gr, συστήνει στους κατοίκους να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους και εφόσον κριθεί αναγκαίο να μετακινηθούν, να το κάνουν με μεγάλη προσοχή. Η κακοκαιρία «Διομήδης» έπληξε και το Δήμο Κιλελέρ. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν πλημμυρικές καταστάσεις σε πολλά σημεία των Δημοτικών Ενοτήτων.

Ο Δήμαρχος Θανάσης Νασιακόπουλος επικεφαλής κλιμακίου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το μέγεθος των πλημμυρών. Ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής για την αντιμετώπιση πιθανής επιδείνωσης της κακοκαιρίας. Επίσης στην Ελασσόνα, οι τεράστιες ποσότητες νερού που έπεσαν από την νεροποντή από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα φούσκωσαν τον Ελασσονίτη ποταμό.

Παράλληλα, χωρίς ρεύμα έμειναν το κέντρο του Βόλου και 4 χωριά, και νερά μπήκαν σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου μέσα από ανοικτό φεγγίτη.

Καταρρακτώδεις βροχές και χιονοπτώσεις στη Φθιώτιδα

Καταρρακτώδεις βροχές σημειώνονται αυτή την ώρα στα χωριά βόρεια του Δομοκού, στη Φθιώτιδα, ενώ στο τμήμα από τον Δομοκό μέχρι τη Λαμία έχουν ξεκινήσει οι χιονοπτώσεις. Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ρίχνουν συνεχώς αλάτι στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού για να αποφύγουν τα προβλήματα, ενώ η χιονόπτωση είναι έντονη αυτή την ώρα. Έντονες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας που έχουν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.Αντίθετα, στα χωριά βόρεια του Δομοκού προς τη Λάρισα και την Καρδίτσα εκδηλώνονται πολύ έντονες βροχοπτώσεις την τελευταία ώρα. Συνεχής βροχόπτωση σημειώνεται και στην περιοχή της Λαμίας, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για τους χειμάρρους, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί προβλήματα.

Οδηγοί παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους

Παράλληλα, η Πυροσβεστική κλήθηκε να επέμβει σε δύο συμβάντα όταν οδηγοί «παγιδεύτηκαν» στα αυτοκίνητά τους εξαιτίας της κακοκαιρίας: Το πρώτο περιστατικό έγινε μετά τις 7.20, το πρωί της Τρίτης, στον παράδρομο της Εθνικής Οδού-ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, κοντά στο ύψος των διοδίων Μακρυχωρίου-όπου σε σημείο του δρόμου συγκεντρώθηκε μεγάλο όγκος νερού. Οδηγός επιχείρησε να περάσει με το όχημά του, όμως η μηχανή έσβησε, με αποτέλεσμα να καλέσει την Πυροσβεστική που έφτασε στο σημείο και απεγκλώβισε τον οδηγό. Το δεύτερο περιστατικό καταγράφηκε μετά τις 10.00 π.μ. στον δρόμο Συκουρίου-Σπηλιάς, στο ύψος του 6ου χλμ., όπου οδηγός «έμεινε» με το αυτοκίνητό του εξαιτίας του χιονιού. Στο σημείο έφτασε η Πυροσβεστική με τους πυροσβέστες να απομακρύνουν τον οδηγό, όπως και το σκυλί που είχε μαζί του.

Έως και ένα μέτρο το χιόνι στα ορεινά Τρικάλων

Από 10 εκατοστά έως και ένα μέτρο έχει φτάσει το ύψος του χιονιού σε διάφορα σημεία στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, και πάνω από 800 μέτρα υψόμετρο, ενώ η εικόνα που παρουσιάζει η στάθμη των ποταμών είναι ελεγχόμενη, αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, προσθέτοντας πως 48 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων, γκρέιντερ και αλατιέρες, δίνουν τη δική τους μάχη στο επαρχιακό δίκτυο ώστε αυτό να μείνει ανοικτό και να μην παγώσει το οδόστρωμα από το παγετό. Ο κ. Μιχαλάκης αναφέρει επίσης πως δεν υπάρχουν προβλήματα στο εθνικό δίκτυο. Ο ίδιος συνιστά τέλος, οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Νωρίτερα, σύμφωνα με το trikalavoice.gr, ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε μέσα στην πόλη, στο ύψος των Κουτσομυλίων, κάλυψε τις όχθες και «απείλησε» τον παρακείμενο δρόμο.Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται σε επιφυλακή ο μηχανισμός τόσο του Δήμου Τρικκαίων, όσο και της Π.Ε. Τρικάλων.

Στα «λευκά» η Καρδίτσα

Αισθητή έκανε την παρουσία της λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (10/1) η κακοκαιρία «Διομήδης» και στην περιοχή της Καρδίτσας. Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά ενώ ημιορεινά και πεδινά δέχθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις. Στους αυχένες Αγ. Νικολάου (1.450 μ.) και Τυμπάνου (1.600 μ.) το χιόνι ξεπερνά τα 70 εκατοστά ήδη με τα μηχανήματα να επιχειρούν στα σημεία προσπαθώντας να ανοίξουν το δρόμο και να τον διατηρήσουν στη συνέχεια ανοιχτό. Ανοικτή είναι πάντως η πρόσβαση στην περιοχή του Τυμπάνου.

Σε κάθε περίπτωση, στο Τύμπανο όσο και στον Άγιο Νικόλαο υπάρχει σφοδρή χιονόπτωση και θα πρέπει να γίνονται μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις και με αντιολισθητικές αλυσίδες. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα τμήματα του νομού ελαφρά χιονόστρωση σημειώθηκε ακόμα και σε υψόμετρα περίπου 200 μέτρων και άνω με περίπου 10 -15 εκατοστά χιόνι στα 750 μ. υψόμετρο. Μεγάλα ύψη βροχόπτωσης καταγράφονται στα πεδινά με την Καρδίτσα μέσα σε 10 ώρες να έχει δεχθεί περί τα 70 χιλ. βροχής (και να παρατηρούνται προβλήματα συγκέντρωσης υδάτων) και περί τα 55 χιλ. το Μουζάκι σύμφωνα με τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Στην περιοχή του Δήμου Μουζακίου σύμφωνα με το Δήμαρχου Μουζακίου κ. Στάθη έχει διακοπεί η οδική σύνδεση μεταξύ Μαγούλας-Μεγ. Καλυβίων Τρικάλων και Μαγούλας-Μαγουλίτσας λόγω αύξησης της στάθμης των ποταμών. Ο Δήμος Σοφάδων ήταν ο μοναδικός πεδινός δήμος που δεν λειτούργησαν τα σχολεία με πρωινή απόφαση του Δημάρχου Θ. Σκάρλου ενώ προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρατηρήθηκαν είτε στην πόλη της Καρδίτσας είτε στα χωριά με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να προχωρούν σε εργασίες αποκατάτασης.

Υπερχείλιση χειμμάρων στο Πήλιο

Στο Πήλιο, υπερχείλισαν χείμμαροι ενώ απειλείται η περιοχή της Νεάπολης. Στα ορεινά το χιόνι πέφτει πυκνό, ενώ στο παραλιακό κομμάτι, τα μανιασμένα κύματα έχουν βγει στην παραλία, προκαλώντας καταστροφές. Στο νότιο Πήλιο το ρέμα του Πλατανιά υπερχείλισε θέτοντας σε κίνδυνο τον οικισμό, όπως και στο Στεφανοβίκειο, ενώ αναμένεται να εκκενωθεί το Μικρό Περιβολάκι. Υπό έλεγχο η είναι η κατάσταση στον Ξυδιά.

Με αλυσίδες σε ορεινούς δρόμους της Φλώρινας, της Έδεσσας, της Βέροιας και των Καλαβρύτων

Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε πολλούς ορεινούς δρόμους της Φλώρινας, όπου το χιόνι έφθασε τα 10 εκατοστά, της Βέροιας, της Έδεσσας προς το όρος Βόρας, αλλά και των Καλαβρύτων. Ο δρόμος από το Σέλι προς την Νάουσα έκλεισε από πτώση δέντρου. Οι ίδιοι οι οδηγοί προσπάθησαν να το απομακρύνουν για να συνεχίσουν στον προορισμό τους. Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα, και ήδη ενεργοποιήθηκε ο αριθμός 112 της Πολιτικής Προστασίας, στέλνοντας μηνύματα και προειδοποιώντας για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.Φλώρινα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κάλυμνος

Οι κατολισθήσεις, τα φερτά υλικά και τα βουνά απο λάσπη έχουν προκαλέσει εκτεταμένες υλικές ζημιές στο οδικό δίκτυο αλλά και σε σπίτια στη Κάλυμνο σύμφνα με την ΕΡΤ.

90 χιλιοστά βροχής έπεσαν μέσα σε ένα 24ωρο στο νησί, την ώρα που στην Αθήνα πέφτουν 400 σε έναν ολόκληρο χρόνο. Να κηρυχθεί και η Κως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου. Προβλήματα αντιμετωπίζει και το δίκτυο ύδρευσης. Πάνω στη ‘χούφτα’ μηχανήματος μεταφέρθηκαν ο Δήμαρχος Καλυμνίων και ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, προκειμένου να επισκεφτούν τις πληγείσες περιοχές, καθώς ήταν αδύνατη η πρόσβασή τους, με άλλον τρόπο.

Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 09:00 σήμερα, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Μακρινίτσα (138 χιλιοστά), στην Αγιά Λάρισας (86), στην πόλη της Καρδίτσας (70), στη Σκιάθο (65) και στον Άγιο Δημήτριο Ολύμπου (64 χιλιοστά). Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στα παρακάτω σημεία: Στην εθνική οδό Καλαβρύτων-Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, στην εθνική οδό Καλαβρύτων-Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας…

Παράλληλα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, αλλά και της αυξημένης υγρασίας, έχει δημιουργηθεί παγετός στο οδόστρωμα. Πάντως, σε όλα τα σημεία βρίσκονται και επιχειρούν μηχανήματα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ώστε να κρατούν ανοικτούς τους δρόμους. Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε πολλά σημεία της Δυτικής Ελλάδας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου