Friday, 19 April, 2024

Σεισμός: Για «μικρό τσουνάμι» μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας

Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο τη Σάμο σημειώθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Βίντεο δείχνουν σύννεφα σκόνης πάνω από τη Σμύρνη, ενώ στις συνοικίες Μπουτζά και Μπαϊράκ έχουν κτίρια.
Για «μικρό τσουνάμι» μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, στα 6,9 Ρίχτερ αναθεώρησε το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Η ισχυρότατη δόνηση έγινε αισθητή στην Αλβανία, την Βουλγαρία, την Τουρκία.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, όμως οι εικόνες από τα βίντεο μπορεί κανείς να καταλάβει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια τραγωδία στη περιοχή.
Ήδη στην περιοχή του Μπαϊράκ έχει ξεκινήσει η διαδικασία απεγκλωβισμού ατόμων που μπορεί να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.
Φαίνεται πως η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που εκτιμιόταν τις πρώτες στιγμές μετά τον σεισμό.
Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδέχεται να έχουν καταρρεύσει κτίρια στην περιοχή του Μπόρνοβα.
Τα βίντεο που κυκλοφορούν είναι σοκαριστικά. Τα κτίρια στην πόλη έχουν πέσει σαν τραπουλόχαρτα, με τους ανθρώπους να βγαίνουν από τα ερείπιά.
Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι συγκλονιστικά. Ένας χρήστης στο Twitter ανέβασε βίντεο στο οποίο φαίνεται πολυκατοικία να έχει κοπεί κυριολεκτικά στα δύο.
«Μην χρησιμοποιείται τις τηλεφωνικές γραμμές εκτός αν είναι ανάγκη» γράφει ένας άλλος χρήστης που έχει αναρτήσει βίντεο, στο οποίο φαίνεται η πόλη να έχει «πνιγεί» στη σκόνη από την κατάρρευση κτιρίων, ενώ ενδεχομένως να έχει παρουσιαστεί πρόβλημα στις γραμμές επικοινωνίας.
Υπάρχουν μάλιστα αναφορές και βίντεο για το Σεφερίχισαρ, πόλη κοντά στην Σμύρνη για τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ζημιές έχουν καταγραφεί στη Σάμο, αλλά και στη Σμύρνη, όπου έχουν καταρρεύσει κτίρια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, στην περιοχή του επικέντρου υπάρχει ρήγμα, αλλά εκείνος εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν της τάξης των 6,7 Ρίχτερ. Μίλησε μάλιστα για το ενδεχόμενο να υπάρξει «μικρό τσουνάμι». Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο αναβάθμισε τον σεισμό στα 6.9 Ρίχτερ.
Μάλιστα, στις 14.15 η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Σάμου και των γύρω νησιών στο οποίο συμβούλευε να μείνουν μακριά από τις ακτές λόγω κινδύνου υψηλού κυματισμού.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου