Friday, 29 September, 2023

Σκλαβενίτης: Κίνηση ματ με τα υπερμάρκετ του Μαρινόπουλου

Μετά την μη επίτευξη συμφωνίας με την Βερόπουλος, η οικογένεια Σκλαβενίτη επιστρέφει και ανακοινώνει συνεργασία με την Μαρινόπουλος στα υπερμάρκετ.

Σε μια σημαντική κίνηση στην σκακιέρα του λιανεμπορίου προχώρησε ο όμιλος Σκλαβενίτη ο οποίος πλέον θα συν-διοικεί τα υπερμάρκετ Carrefour μαζί με την οικογένεια Μαρινόπουλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από λίγο οι δύο πλευρές:
Ο Όμιλος ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ και ο Όμιλος ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρίας με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.
Μετά την ολοκλήρωσή της, η νέα εταιρία θα διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που διαθέτει σήμερα η ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ σε μεγάλα αστικά κέντρα, και θα προχωρήσει μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε €325 εκατ. περίπου.
Η συμμετοχή των δύο Ομίλων στο μετοχικό κεφάλαιο και το Δ.Σ. της νέας εταιρίας θα είναι ισοβαρής. Ο Όμιλος ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ θα επιλέγει τον εκάστοτε μη εκτελεστικό Πρόεδρο του Δ.Σ. και ο Όμιλος ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Οι οικογένειες Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη δήλωσαν σχετικά:
«Δύο ελληνικές οικογένειες που δραστηριοποιούνται χρόνια στο χώρο του λιανεμπορίου ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος των καταναλωτών, των Ελλήνων παραγωγών και των εργαζομένων τους. Ευελπιστούμε ότι και με το νέο σχήμα θα συμβάλλουμε θετικά στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».
Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση συμφωνίας θα επιτευχθεί σε βάθος 2 μηνών και τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Για τον όμιλο Σκλαβενίτη η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην διατήρηση του ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες αλυσίδες καθώς αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να “πέσουν οι υπογραφές” για την εξαγορά της Βερόπουλος από τον όμιλο ΜΕΤΡΟ της οικογένειας Παντελιάδη. Πρόκειται ουσιαστικά για την τρίτη μεγάλη κίνηση που πραγματοποιεί σε διάστημα 1μίση έτους καθώς είχε προηγηθεί η εξαγορά του μεριδίου της Βερόπουλος στην κρητική αλυσίδα Χαλκιαδάκης – την πρώτη κίνηση εκτός Αττικής – και στην συνέχεια την απόκτηση των καταστημάτων της Makro που της έδωσαν ισχυρό πάτημα στην αγορά του χονδρεμπορίου.
Η κίνηση η οποία εγκρίθηκε από τις πιστώτριες τράπεζες της Μαρινόπουλος – σ.σ. οι επικεφαλής των δύο ομίλων σύμφωνα με πληροφορίες του news247 έδωσαν τα χέρια στα γραφεία τραπεζικού ομίλου το βράδυ της Πέμπτης – αναμένεται να ανοίξει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης ώστε να γεμίσουν τα ράφια της Μαρινόπουλος που πλέον στηρίζεται κυρίως σε προϊόντα private label και σε προμηθευτές που προπληρώνονται.
Με αφορμή την επίτευξη της συμφωνίας ο όμιλος Μαρινόπουλου εξέδωσε και ξεχωριστή ανακοίνωση:«Στρατηγική κίνηση που εντάσσεται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της εταιρίας για την επιστροφή του Ομίλου στην ανάπτυξη αποτελεί η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Μαρινόπουλος και της Σκλαβενίτης.
Το δίκτυο των 33 hypermarkets που ανέπτυξε η Μαρινόπουλος σε στρατηγικά σημεία των μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα περάσει στον έλεγχο της κοινής εταιρίας που ιδρύεται με έναν από τους πλέον έμπειρους και υγιείς παίκτες του λιανεμπορίου.
Πρακτικά, η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τις χρηματοροές της Μαρινόπουλος, γεγονός που αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου που έχει καταρτιστεί για την επιστροφή της εταιρίας στην ανάπτυξη. Η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως εναρμονισμένη με το όραμα της Μαρινόπουλος να χαίρει της εμπιστοσύνης των καταναλωτών της και να τους προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία τόσο σε επίπεδο ποιότητας, όσο και επιλογών.
Στο πλαίσιο αυτό, η κοινή εταιρία θα αποτελέσει πλατφόρμα ανάπτυξης δημιουργικών και καινοτόμων concepts στην αγορά της λιανικής και είναι ξεκάθαρο ότι θα επιφέρει ορατά οφέλη, όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες μας, αλλά και για τους καταναλωτές που για περισσότερα από 50 χρόνια εμπιστεύονται τα καταστήματα Μαρινόπουλος.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πέραν της συμφωνίας αυτής και σε συνέχεια της τροποποίησης της μετοχικής σύνθεσης της Μαρινόπουλος, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο της οικογένειας Λεωνίδα Μαρινόπουλου, μέρος του στρατηγικού σχεδίου είναι η μετάβαση σε ένα νέο διοικητικό σχήμα που θα υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρίας.
Στο σημείο αυτό η Μαρινόπουλος οφείλει να ευχαριστήσει θερμά τον Γ. Βογιατζάκη, ο οποίος μετά πολυετή συνεργασία με την επιχείρηση, από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και Γενικού Διευθυντή, αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί. Η συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα δημιουργική και η συνεισφορά του πολύτιμη».

Σκλαβενίτης: Κίνηση ματ με τα υπερμάρκετ του Μαρινόπουλου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου