Tuesday, 24 November, 2020

Στάχτη το 1/4 της Ελαφονήσου – Ξέσπασαν 63 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Ολονύχτια «μάχη» αναμένεται να δώσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Ελαφόνησο, προκειμένου να μην αναζωπυρωθεί η πυρκαγιά

που μαίνεται από το Σάββατο, ενώ έχει εκκενωθεί προληπτικά ο οικισμός Παναγιά καθώς και το camping.
Συγκεκριμένα, η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα που εγείρουν ανησυχία καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έχουν υποχωρήσει, ωστόσο υπάρχουν σημεία για τα οποία υπάρχουν φόβοι αναζωπυρώσεων.
Για το λόγο αυτό θα συνεχιστούν οι μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Η φωτιά είχε ξεσπάσει από χθες Σάββατο και είχε τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο από το πρωί της Κυριακής έγιναν συνεχείς αναζωπυρώσεις με αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει έκταση. Λόγω των συνθηκών διατάχθηκε ξανά η εκκένωση του κάμπινγκ που υπάρχει στο νησί, κάτι που είχε γίνει και το Σάββατο. Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για άλλα καταλύματα και σπίτια στον οικισμό Παναγιά, με εντολή της δημάρχου του νησιού.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο νησί παραμένουν 121 πυροσβέστες με 23 οχήματα, ενώ έχουν αποχωρήσει τα εναέρια μέσα κατάσβεσης. Στη συνολική δύναμη συμμετέχουν ομάδα της ΕΜΑΚ, πεζοπόρα αερομεταφερόμενα με 47 πυροσβέστες από την Αθήνα, την Δ. Μακεδονία και την Πελοπόννησο, καθώς και οχήματα που έφτασαν για ενίσχυση.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες η φωτιά στην Ελαφόνησο έκανε στάχτη το 25% του νησιού, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες εγκατέλειψαν το νησί.
Πυροσβεστική: 63 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής από τις 19:00 του Σαββάτου 10 Αυγούστου έως τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, εκδηλώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές. Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, συνολικά επιχείρησαν 875 πυροσβέστες, 318 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα αεροσκάφη, εννιά ελικόπτερα και τρία PZL. Συνδρομή παρείχαν δύο ελικόπτερα του στρατού, 20 οχήματα ΟΤΑ και δύο υδροφόρες. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Μεγάλος ο κίνδυνος για πυρκαγιές και τη Δευτέρα
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Σκύρος, Φθιώτιδα, Εύβοια)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)
Για τις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ.
Συνεπώς, συνεχίζεται η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.
Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Απευθύνεται έκκληση:
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.
Τέλος, παρακαλούνται όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου