Monday, 4 March, 2024

Στον ανακριτή οι πρώτοι χούλιγκαν για τη δολοφονία του Μιχάλη. Οι πέντε βασικοί ύποπτοι

Λίγο μετά τις 10:30 έφτασαν στην Ευελπίδων, οι πρώτοι χούλιγκαν που θα απολογηθούν σήμερα ενώπιον Ανακριτή

για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας. Σε ομάδες θα απολογούνται μέχρι την Κυριακή το βράδυ οι 105 κατηγορούμενοι, ενώ σήμερα αναμένεται να βρεθούν απέναντι στον Ανακριτή οι πρώτοι 30 από τους χούλιγκανς.

Ήδη οι πρώτοι 30 κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον των τριών ανακριτών προκειμένου να απολογηθούν. Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση έχουν απαγγελθεί τις τέσσερις κακουργηματικές κατηγορίες και επτά πλημμεληματικές. Τα μέτρα και σήμερα στα δικαστήρια είναι δρακόντεια, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται εντός των δικαστηρίων ενώ οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια με δύο μπλε κλούβες της αστυνομίας.

Για την υπόθεση έχει οριστεί η 25η τακτική ανακρίτρια ενώ μετά από αίτημα του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου του κ. Χριστόφορου Λινού το οποίο εγκρίθηκε από την προισταμένη της Εισαγγελίας Εφετών κ. Γκανέ ορίστηκαν και δύο επίκουροι, ο 14ος και η 20η.

Δέκα κατηγορούμενοι θα απολογηθούν σήμερα ενώπιον κάθε ανακριτή ενώ έχουν οριστεί και δύο εισαγγελείς γνωμοδοτήσεων. Άλλοι 30 κατηγορούμενοι θα απολογηθούν αύριο ενώ οι τελευταίοι 45 θα βρεθούν ενώπιον των ανακριτών την Κυριακή. Παράλληλα, λήφθηκε μέριμνα από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, Χριστόφορο Λινό προκειμένου να υπάρχουν τρεις διερμηνείς στα Κροατικά και ένας στα αγγλικά.

Πάντως, ενδεχομένως κάποιοι εκ των κατηγορουμένων να ζητήσουν νέα προθεσμία για την απολογίας τους καθώς μόλις χθες βρήκαν συνηγόρους υπεράσπισης και δεν έχουν ενημερωθεί επί της δικογραφίας. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να έχουν απολογηθεί μέχρι και την Κυριακή που λήγει το πενθήμερο. Πάντως, στις 12:30 οπαδοί της ΑΕΚ έχουν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων.

Μέσα από το προανακριτικό υλικό και τα όσα δήλωσαν ενόρκως οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση καταστολής της δράσης των Κροατών χούλιγκαν -δυστυχώς αφού είχε γίνει το κακό- αλλά και αυτόπτες μάρτυρες, φωτίζεται το τελευταίο σκέλος της δραματικής ημέρας. Παράλληλα, διεξάγεται και η ΕΔΕ ώστε να εντοπιστούν τα λάθη και οι υπεύθυνοι για την ολιγωρία που επέδειξε, για σχεδόν 24 ώρες, η ΕΛ.ΑΣ..

Πέντε οι βασικοί ύποπτοι για τη δολοφονία του Μιχάλη

Η έμφαση, βεβαίως, δίνεται στην αναζήτηση του ατόμου που έδωσε το δολοφονικό χτύπημα.

Οι έρευνες των αρχών έχουν οδηγήσει σε πέντε βασικούς υπόπτους. Πρόκειται για έναν Κροάτη, έναν Αλβανό και τρεις Έλληνες. Ο Αλβανός και ο Κροάτης κατά τη σύλληψή τους, είχαν πάνω τους αναδιπλούμενους σουγιάδες με αίμα και αμέσως διαχωρίστηκαν από τους υπόλοιπους συλληφθέντες, ως ύποπτοι για τη δολοφονία. Οι δύο από τους Έλληνες είναι οργανωμένοι οπαδοί ελληνικής ομάδας και έχουν βαρύ ποινικό μητρώο.

Οι καταθέσεις αστυνομικών για τη δολοφονία του Μιχάλη

Το τι συνέβη το μοιραίο βράδυ της δολοφονικής επίθεσης από Κροάτες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, με θύμα τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή, περιγράφουν μέσα από τις καταθέσεις τους οι αστυνομικοί που ήταν στο σημείο.

Το «Θέμα» έφερε χθες στη δημοσιότητα την κατάθεση αστυνομικού της Ομάδας ΔΡΑΣΗ: «Περί ώρα 22:45 της 7/8/2023 κατόπιν εντολής του Κέντρου Ασφαλείας κινηθήκαμε από Αλεξάνδρας και Πατησίων από κοινού με το Δ-4 Επόπτη της ομάδας ΔΡΑΣΗ με κατεύθυνση τον ΗΣΑΠ ”Πευκάκια”, προκειμένου να εντοπίσουμε άτομα, περίπου 120, μαυροφορεμένα, κινούμενα ομαδικά και έχοντας στα χέρια τους καδρόνια, πιθανόν οπαδοί. Πριν αφιχθούμε στον ΗΣΑΠ ”Περισσός” αντιληφθήκαμε τα ανωτέρω άτομα, τα οποία είχαν αποβιβαστεί από τον ΗΣΑΠ, πέρασαν τη λεωφόρο Ηρακλείου και κινήθηκαν προς Νέα Φιλαδέλφεια, μέσα από χωμάτινο οδόστρωμα, παράλληλο της οδού Παπαναστασίου. Εμείς κινηθήκαμε παράλληλα στην οδό Παπαναστασίου, έχοντας οπτική επαφή με τα άτομα, μπήκαμε εντός αλσυλλίου, στην οδό Λυκούργου.

Τα άτομα εν συνεχεία κατέβηκαν την οδό Μαραθώνος και στη συμβολή της Μαραθώνος με την οδό Σεβαστείας μπήκαμε πίσω από τα άτομα και τα ακολουθούσαμε σε μία απόσταση 50 μέτρων. Εν συνεχεία τα άτομα κινήθηκαν στην οδό Λεύκης, ενώ εμείς κατόπιν εντολής του τμήματος Ασφαλείας παραμείναμε στο σημείο δίνοντας εικόνα και αναμένοντας ενισχύσεις. Τα άτομα αυτά κινήθηκαν επί της Πατριάρχου Κωνσταντίνου και ενεπλάκησαν με άτομα, οπαδούς αντίπαλης ομάδας… Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής και ώρα 23:15 προσήλθε η ΔΡΑΣΗ 30 για ενίσχυση. Κατόπιν, με εντολή του Κέντρου Ασφαλείας, κινηθήκαμε παράλληλα των ατόμων, τα οποία άρχισαν να διασπώνται σε διάφορες κατευθύνσεις».

Έτερος αστυνομικός δήλωσε: «Ώρα 23:25 της 07/08/2023 λάβαμε εντολή από το Κέντρο Ασφαλείας, να ενσωματωθούμε με την ΟΠΚΕ Κ-223, επί της οδού Ανθέων για εντοπίσουμε στα πέριξ στενά, άτομα-οπαδούς οι οποίοι συμμετείχαν σε επεισόδια που έλαβαν χώρα σε προγενέστερο χρόνο εξωτερικά του γηπέδου ΟΠΑΠ ΑΡΕΝΑ στη Φιλαδέλφεια Αττικής. Κατά την περιπολία μας στο ανωτέρω σημείο και συγκεκριμένα στην συμβολή των οδών Προμπονά και Αριοβαρζανού, εντοπίσαμε περί τα 150 άτομα με σκουρόχρωμα ρούχα και καλυμμένα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες και καπέλα, τα οποία στη θέα μας κατευθύνθηκαν επί της οδού Αριοβαρζανού. Στη συνέχεια στη συμβολή Αριοβαρζανού και Ανθέων αποκλείστηκαν από τον ΔΡΑΣΗ Δ4 και ομάδες ΔΡΑΣΗ Δ30 και Δ33, οι οποίες κινούνταν από κοινού και οδήγησαν τα άτομα επί της οδού Ανθέων. Στο σημείο αυτό ενσωματωθήκαμε με τις ανωτέρω ομάδες ΔΡΑΣΗΣ, οι οποίες μας ενημέρωσαν ότι τα εν λόγω άτομα συμμετείχαν στα προαναφερόμενα επεισόδια. Κινούμενοι επί της Ανθέων τα άτομα αυτά κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος μας και ενήργησαν επίθεση σε βάρος μας με αποτέλεσμα εμείς να κάνουμε χρήση δύο δακρυγόνων και δύο χειροβομβίδων Κρότου-Λάμψης με ασφαλές τρόπο με σκοπό να απωθήσουμε και με τακτική να ακινητοποιήσουμε τα άτομα, τα οποία εγκλωβίστηκαν έξωθεν πολυκατοικίας επί της οδού Ανθέων 2, όπου ακινητοποιήθηκαν και δεσμεύτηκαν. Από κοινού με τον ΔΡΑΣΗ 4, τη ΔΡΑΣΗ 30 & ΔΡΑΣΗ 33».

Η κατάθεση του αδερφού του Μιχάλη και του γιατρού που διέγνωσε τον θάνατό του

Σταδιακά έρχονται στην επιφάνεια και οι συγκλονιστικές καταθέσεις του αδερφού του Μιχάλη Κατσουρή, του γιατρού που διαπίστωσε τον θάνατο του 29χρονου, καθώς και άλλων τραυματιών από τη δολοφονική επίθεση των Κροατών χούλιγκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Στις 04:00 με κάλεσε ο ξάδελφός μου και είπε ότι ο αδελφός μου, Μιχάλης, έχει τραυματιστεί σοβαρά, χωρίς να ξέρει τον τρόπο που έγινε. Μετά από λίγα λεπτά μού ξανατηλεφώνησε και μου είπε ότι μάλλον έχει πεθάνει. Ήμουν εκτός Αττικής, οπότε έφτασα στο νοσοκομείο στις 8 παρά 10 το πρωί. Δεν γνωρίζω πώς πέθανε ο αδελφός μου. Οσο ζούσε ήταν ενεργός οπαδός της ΑΕΚ και ήταν και σε σύνδεσμο» κατέθεσε ο αδερφός του αδικοχαμένου Μιχάλη.

Από την πλευρά του ο γιατρός που διαπίστωσε τον θάνατο του 29χρονου, δήλωσε: «Περί ώρα 23:45 προσήλθε ένα άτομο, άνδρας, με ιδιωτικό ασθενοφόρο, το οποίο άτομο δεν έφερε σφυγμούς, ήταν άπνοος και με μυδρίαση. Αμέσως εισήχθη στα επείγοντα, όπου και προχωρήσαμε στη διαδικασία της ανάνηψης για το χρονικό διάστημα της μίας ώρας, πλην όμως δεν καταφέραμε να τον επαναφέρουμε στη ζωή. Το εν λόγω άτομο δεν έφερε εξωτερικά εμφανή τραύματα, εκτός από ένα θλαστικό τραύμα στην έσω επιφάνεια του αριστερού βραχίονα, πλην όμως είχε αίμα σε όλο του το σώμα».

Οι συγκλονιστικές καταθέσεις άλλων τραυματιών

Τραυματίας κατέθεσε: «Χθες (τη Δευτέρα 7/8/2023) και περί ώρα 21:50 πήγα έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια για να πιω μια μπύρα. Στις 23:00 κι ενώ καθόμουν στο σημείο, ακούω ξαφνικά μια κροτίδα και είδα γύρω στα 200 άτομα με μαύρα ρούχα να τρέχουν προς το μέρος μου. Τότε, ένας εξ αυτών με χτύπησε με ένα μπουκάλι στο κεφάλι και μετά αρκετοί άρχισαν να με χτυπάνε με τα χέρια τους. Μόλις έφυγαν, πήγα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί μου είπαν να μείνω για 72 ώρες, γιατί είχα αιμάτωμα στο κεφάλι».

«Είχα μεταβεί στο γήπεδο OPAP Arena στη Ν. Φιλαδέλφεια για να παραλάβω το εισιτήριο διαρκείας μου από έναν γνωστό, γιατί τις προηγούμενες ημέρες ήμουν εκτός Ελλάδος. Στο γήπεδο έφτασα περίπου στις 19:30 και έκατσα εκεί σε μια κοντινή μπυραρία μέχρι τις 23:00. Εκείνη την ώρα κι ενώ είχα αποχωρήσει από το σημείο, άκουσα άτομα να φωνάζουν, χωρίς να καταλαβαίνω τι συμβαίνει. Ξαφνικά, χωρίς να δω από πού, δέχτηκα στο κεφάλι μια πέτρα. Από το χτύπημα ζαλίστηκα αρκετά και δεν μπορούσα να απομακρυνθώ από το σημείο. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, είδα άτομα να τρέχουν προς το μέρος μου και να με χτυπάνε καθώς περνούσαν» δήλωσε άλλος τραυματίας.

«Περίπου στις 23.:00, με έναν φίλο μου και τον ανήλικο γιο μου πήγαμε στο γήπεδο, προκειμένου να βρω τον φίλο μου και να πάρω τα εισιτήρια που μου είχε βρει. Περίπου στις 23:30 φτάσαμε και σταματήσαμε στη συμβολή των οδών Δεκελείας με τη Φωκών. Κατέβηκα από το αυτοκίνητο και, χωρίς να το καταλάβω, δέχτηκα επίθεση από πολλά άτομα, τα οποία άρχισαν να με χτυπούν με ξύλινα στειλιάρια που κρατούσαν, ενώ, όπως είδα, είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κράνη και κουκούλες. Ευτυχώς, τον γιο μου τον πήρε ο φίλος μου και τον πήγε στο σπίτι, χωρίς να τον ακουμπήσουν» είναι η μαρτυρία άλλου τραυματία που ήταν στο γήπεδο με τον γιο του.

Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει την επίθεση των Κροατών χούλιγκαν: «Είδα οπαδούς της ΑΕΚ χτυπημένους»

Τη στιγμή της επίθεσης των Κροατών χούλιγκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια περιέγραψε στην κατάθεσή του στην Αστυνομία, «ξετυλίγοντας το κουβάρι» των γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, αυτόπτης μάρτυρας, φίλαθλος της ΑΕΚ.

Όπως ανέφερε ο Δ.Σ., μαζί με τρεις φίλους του, βρισκόταν στην καφετέρια της OPAP Arena, όταν, στις 23:15 της 7ης Αυγούστου, υπάλληλος τους ενημέρωσε ότι έπρεπε να φύγουν, καθώς υπήρχε ενημέρωση για οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που προσέγγιζαν το σημείο, προκειμένου να προκαλέσουν επεισόδια….

Εκ των υστέρων η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.

Εντολές να παρατηρούν τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει «εκ του μακρόθεν» φέρονται να είχαν λάβει οι αστυνομικοί της «Δράσης» που βρίσκονταν κοντά στο γήπεδο της ΑΕΚ την ώρα της επέλασης του Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησε στον θάνατο ενός νέου παιδιού και στον τραυματισμό ακόμη οκτώ ατόμων… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου