Friday, 23 February, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Σ. Κουμτζής: Ο τυφλός αριστούχος απόφοιτος του ΑΠΘ, ετοιμάζεται για διδακτορικό στην Αγγλία

Τη δική του μάχη, αυτή τη φορά με τον χρόνο, για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, τη διδακτορική του διατριβή σε  πανεπιστήμιο της Αγγλίας, δίνει ο Σεβαστός Κουμτζής, ο πρώτος τυφλός φοιτητής στην Ελλάδα που αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανολόγων και Μηχανικών του ΑΠΘ.  Φρένο στο όνειρό του βάζουν οι εξετάσεις για την απόκτηση του TOEFL, του πιστοποιητικού γνώσης της αγγλικής γλώσσας.

Ο Σεβαστός ορκίστηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 2022. Αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή του ΑΠΘ και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα πως όλα τα εμπόδια μπορούν να υπερκεραστούν, αρκεί να υπάρχει θέληση!

«Πολλές φορές οι δυσκολίες υπάρχουν στο μυαλό μας και μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης», είχε δηλώσει στην ΕΡΤ λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του.

Έχοντας μάθει να υπερνικά τις δυσκολίες, ο Σεβαστός Κουμτζής αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του με διδακτορική διατριβή. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, δέχθηκε πρόταση από το Πανεπιστήμιο του Κράνφιλντ, στην Αγγλία, ώστε να εκπονήσει εκεί τη διδακτορική του διατριβή.

Μία από τις προϋποθέσεις για να γίνει δεκτός από το Πανεπιστήμιο και να ξεκινήσει τη διατριβή του, είναι η πιστοποιημένη γνώση της αγγλικής γλώσσας. Έτσι λοιπόν επιχειρεί να δώσει εξετάσεις για την απόκτηση του TOEFL (Test Of English as a Foreign Language), που είναι το πιο γνωστό και παγκοσμίως αποδεκτό πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας και το οποίο διενεργείται από τον Οργανισμό Educational Testing Service (ETS).

Κάπου εκεί ξεκίνησε ένας μικρός «Γολγοθάς», αφού, όπως έγραψε και ο ίδιος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθεί εδώ και μήνες να δώσει τις σχετικές εξετάσεις και να προλάβει τις προθεσμίες, δίχως όμως κανένα αποτέλεσμα. «Είχα λάβει μια πρόταση από το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο τον περασμένο Σεπτέμβριο και μου είπαν πως θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υπάρχει μια ευελιξία μέχρι τα τέλη του προσεχούς Φεβρουαρίου προκειμένου να ξεκινήσω το διδακτορικό μου», αναφέρει αρχικά ο Σεβαστός Κουμτζής μιλώντας στο thestival.gr.

Αν όμως δεν δώσει άμεσα τις εξετάσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού, τότε δεν θα προλάβει τις προθεσμίες και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. «Με έχουν βάλει στην αναμονή και δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά», λέει χαρακτηριστικά.

«Είχα κάνει την αίτηση για την ειδική εξέταση, μου την επιβεβαίωσαν άμεσα την αίτηση, ότι δηλαδή έχω παραπάνω χρόνο και δικαιούμαι κάποιον να με βοηθήσει –να διαβάζει και να γράφει ό,τι χρειάζεται για την εξέταση-και έκτοτε η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει καθόλου», σημειώνει επίσης. Όπως εξηγεί, ο Οργανισμός τον Οκτώβριο τον διαβεβαίωνε πως σε διάστημα 4-6 εβδομάδων θα μπορούσε να δώσει τις εξετάσεις. Ο κ. Κουμτζής μάλιστα ζήτησε να εξεταστεί την περίοδο από 10 έως 20 Δεκεμβρίου σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας ουσιαστικά περισσότερο χρόνο στο ETS να προετοιμάσει την όλη διαδικασία. «Έκτοτε δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία. Κάθε φορά που τους στέλνω email έρχεται αυτοματοποιημένη απάντηση πως “θα λάβετε απάντηση σε 3-5 εργάσιμες ημέρες”» υποστηρίζει και προσθέτει πως «η απάντηση που τελικά λαμβάνω είναι πως άμεσα θα το διευθετήσουμε».

«18 του μηνός σήμερα και δεν έχω λάβει απάντηση. Προφανώς μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου δεν θα υπάρξει κάποια λύση σε αυτό», τονίζει ο Σεβαστός Κουμτζής απευθύνοντας έκκληση να «τρέξουν» οι διαδικασίες έτσι ώστε να μπορέσει να δώσει τις εξετάσεις έστω και στις αρχές του προσεχούς Ιανουαρίου. «Θεωρητικά αν δώσω έστω και τότε τις εξετάσεις για το TOEFL, οριακά προλαβαίνω. Αν δεν γίνει αυτό, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χάσω τελικά την ευκαιρία να κάνω το διδακτορικό μου», σημειώνει.

Όπως αναφέρει ο Σεβαστός Κουμτζής, οι προσπάθειες που έκανε να επικοινωνήσει με τα εξεταστικά κέντρα στην Ελλάδα, έπεσαν στο κενό. «Παλαιότερα είχαν αντιπροσώπους στην Ελλάδα και μπορούσες να συνεννοηθείς. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως δεν υπάρχουν και πρέπει να απευθυνθείς μόνο στα κεντρικά γραφεία στο εξωτερικό, αφού στα εξεταστικά κέντρα λένε πως δεν έχουν καμία ευθύνη για τέτοια ζητήματα», υποστηρίζει.

Ερωτηθείς αν θα ήταν εφικτό να λάβει κάποιο άλλο αντίστοιχο πιστοποιητικό από άλλο Οργανισμό, ο κ. Κουμτζής διευκρινίζει πως «στην αρχή ξεκίνησα μαθήματα για να εξεταστώ στο IELTS, αλλά οι συνθήκες που παρείχαν δεν ήταν σε καμία περίπτωση ευνοϊκές για μένα. Ουσιαστικά δεν μπορούσα να εξεταστώ σε υπολογιστή και μου πρότειναν πως μπορώ να το κάνω με σύστημα braille, το οποίο είναι απαράδεκτο εν έτει 2023. Έτσι επέλεξα το TOEFL καθώς ήξερα ότι θεωρητικά σου δίνει περισσότερες δυνατότητες όταν έχεις κάποιο αντίστοιχο πρόβλημα».

«Αυτή τη στιγμή όμως είμαστε στον αέρα και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία αυτή», τονίζει ο Σεβαστός Κουμτζής.

«Είναι κρίμα να το χάσει»

Από την πλευρά του, ο πατέρας του Σεβαστού Κουμτζή, Σωτήρης, επισημαίνει πως θα πρέπει να λυθεί άμεσα το ζήτημα που έχει ανακύψει. «Δεν αρκεί μόνο η καλή διάθεση. Τέτοια ζητήματα πρέπει να λύνονται άμεσα. Οι ημερομηνίες τρέχουν και υπάρχει κίνδυνος να το χάσει και είναι πολύ κρίμα», τονίζει ο Σωτήρης Κουμτζής μιλώντας στο thestival.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου