Wednesday, 24 July, 2024

Τέμπη: Ξεσπά πατέρας που έχασε τον 11χρονο γιο του “Έχουν πεταμένα τα υπολείμματα των παιδιών μας”

Οι έρευνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη συνεχίζονται, με τους ειδικούς να προσπαθούν να φωτίσουν άγνωστες αλήθειες της εθνικής τραγωδίας.

Για τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο χρόνος έχει σταματήσει στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη. Όταν τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά, σε μια εθνική τραγωδία που συντάραξε. Κάθε επίσκεψη στα Τέμπη ξύνει πληγές που δεν πρόκειται να επουλωθούν ποτέ. Όσα χρόνια και αν περάσουν. Με όποιον τρόπο και αν ολοκληρωθεί η μεγάλη έρευνα.

Η ανθρώπινη «αλυσίδα» που σχηματίστηκε το μεσημέρι της 1ης Μαρτίου στο σημείο σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη, είχε ως στόχο να μεταφερθούν τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών από τα συντρίμμια, μέσα σε κουτιά από το σημείο της εθνικής τραγωδίας.

Παραμένουν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Κουλούρι. Σε αυτό τον χώρο όπου φυλάσσονται τα συντρίμμια των αμαξοστοιχιών και τα αντικείμενα των επιβατών, βρέθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα συγγενείς των θυμάτων. Ωστόσο η εικόνα που συνάντησαν δεν ήταν αυτή που περίμεναν. «Είναι εντελώς αφύλαχτα. Είναι ανεπίτρεπτο να έχουν πεταμένα εκεί τα υπολείμματα των παιδιών μας και να είναι σ’ αυτό το χάλι. Πρέπει να ντρέπονται που πετάξανε τα παιδιά εκεί πέρα σε αυτές τις ντάνες» ήταν τα λόγια του Παύλου Ασλανίδη που έχασε τον 11χρονο γιο του Δημήτρη στα Τέμπη, στο larissanet.gr.

Ενώ οι συγγενείς των θυμάτων αγωνιούν, περιμένουν και εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για τη δικαστική διερεύνηση της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα, τα προσωπικά αντικείμενα των παιδιών, των φίλων, των συντρόφων, των οικογενειών, παραμένουν στο Κουλούρι.

Πειστήρια ενός «εγκλήματος», όπως έχει αποτυπωθεί πλέον στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας το δυστύχημα των Τεμπών.

Σημαντικές εξελίξεις στις έρευνες

Μετά από σχετική εισαγγελική παραγγελία που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση με την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αναμένεται εντός των επομένων ημερών η διενέργεια μιας σημαντικής έρευνας σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Ειδικά συνεργεία με κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό και με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων ανίχνευσης ανθρωπίνων υπολειμμάτων (cadaver dogs) θα βρεθούν στον χώρο φύλαξης των συντριμμιών στην περιοχή Κουλούρι της Λάρισας, προκειμένου να ερευνήσουν διεξοδικά και να δώσουν οριστικές απαντήσεις στο ζήτημα της πιθανής ύπαρξης ανθρωπίνων υπολειμμάτων που δεν εντοπίστηκαν κατά την αρχική εκκαθάριση του χώρου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr, η έρευνα θα έχει δύο σκέλη: θα ερευνηθούν συγκεκριμένα σημεία των «τσαλακωμένων» βαγονιών που έχουν επισημανθεί ως πιθανά να δώσουν ευρήματα, μέσω πρόσβασης που θα δοθεί με τη βοήθεια βαρέως εξοπλισμού διάσωσης, αλλά θα γίνει και έρευνα στον ευρύτερο χώρο με τη βοήθεια των εκπαιδευμένων σκύλων. Αυτά θα ερευνήσουν τις μεγάλες ποσότητες χώματος ανακατεμένου με διάσπαρτα εξαρτήματα από τους συρμούς, όπως ακριβώς μεταφέρθηκαν από το σημείο της σύγκρουσης και αποτέθηκαν στο σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του καλοκαιριού και σε άλλη εξέταση των συντριμμιών με διαφορετικό αντικείμενο, είχε εντοπιστεί τυχαία ένα τμήμα οστού και ιστοτεμαχίου που παραδόθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας και ταυτοποιήθηκε με ένα από τα θύματα, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη ενός νέου και απόλυτα ενδελεχούς ελέγχου στον τόπο φύλαξης των συντριμμιών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου