Saturday, 27 July, 2024

Τα βήματα σε περίπτωση κακοποίησης παιδιού. Πότε καλείται, εισαγγελέας ανηλίκων

Τα βήματα σε περίπτωση κακοποίησης παιδιού. Πότε καλείται, εισαγγελέας ανηλίκων, πότε γίνεται ιατροδικαστική εξέταση
Τα βήματα που ακολουθούν η ΕΛΑΣ, η εισαγγελία ανηλίκων και η ιατροδικαστική υπηρεσία κατά τη διάρκεια διερεύνησης περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων στην Ημερίδα για την Παιδική Κακοποίηση, η οποία διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το μεσημέρι της Τετάρτης στο κτίριο της ΠΚΜ.
Οι ομιλητές της ημερίδας τόνισαν τη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των φορέων, αναλύοντας τα βήματα που ακολουθούνται από τη στιγμή που καταγγέλλεται ένα περιστατικό ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου. «Ο εισαγγελέας ανηλίκων έχει το κατασταλτικό κομμάτι και την πρόληψη. Σκοπός του είναι να εξασφαλίσει το βέλτιστο συμφέρον των ανηλίκων. Το τμήμα Ανηλίκων ασχολείται με την προστασία των ανηλίκων που είναι θύματα ή βρίσκονται σε κίνδυνο κακοποίησης, σε περιπτώσεις όπου ασκείται πλημμελώς η μέριμνα από τους γονείς. Ένα άλλο κομμάτι είναι οι παραβατικοί ανήλικοι και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που τους παρέχει τα αναγκαία υλικά αγαθά και να τους διασφαλίζει βέβαια τη συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Έχουν δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφής κακομεταχείριση», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ημερίδας η εισαγγελέας ανηλίκων Θεσσαλονίκης, Λευκοθέα Τερζιτάνου. Η ίδια έδωσε το παράδειγμα όπου μπορεί η εισαγγελία ανηλίκων να ενημερωθεί από το σχολικό περιβάλλον για περιστατικό κακοποίησης ανηλίκου. Ανέφερε πως υπεύθυνοι να ενημερώσουν τον εισαγγελέα σε αυτή την περίπτωση είναι πέραν του διευθυντή και οι εκπαιδευτικοί. Εκτός αυτών την ευθύνη έχουν ο κοινωνικός λειτουργός, ο ψυχολόγος, ο προπονητής και ο γιατρός.

«Αν αυτά τα πρόσωπα πληροφορηθούν ή διαπιστώσουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ανηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, υποχρεούνται να το αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές, στον εισαγγελέα και στην αστυνομία. Τα ανωτέρω πρόσωπα δεν εγκαλούνται, δεν ανάγονται, δεν απολύονται, ούτε υφίστανται άλλου είδους κυρώσεις ή δυσμενή μεταχείριση για το περιστατικό το οποίο ανέφεραν, με μια μόνο εξαίρεση, αν γνώριζαν όταν προέβαιναν στην καταγγελία, ότι αυτά τα γεγονότα ήταν αναληθή», σημείωσε. Οι καταγγελίες στο τμήμα Ανηλίκων είναι έγγραφες επώνυμες και ανώνυμες και ελέγχονται όλες. Μπορεί να γίνει επίσης τηλεφωνική καταγγελία στα τηλέφωνα 1107 (ΕΚΚΑ), 1056 (Χαμόγελο του Παιδιού) και 11525 (Μαζί για το Παιδί). Μπορεί να γίνει αναφορά προϊσταμένου του ΚΕΔΔΥ και αναφορά από κοινωνικές υπηρεσίες, ιατρούς και δήμους.

Μετά από την καταγγελία ο εισαγγελέας ανηλίκων δίνει εντολή να μεταβεί κοινωνικός λειτουργός στο σχολείο. Ακολουθεί άμεση μεταφορά του ανήλικου στην παιδιατρική κλινική για εξέταση-παιδοψυχιατρική εκτίμηση-ιατροδικαστική εξέταση και ενημέρωση του ΑΤ, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου… δείτε εδώ

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου