Monday, 1 March, 2021

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα προς τον ελληνικό λαό

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα προς τον ελληνικό λαό 

Τσίπρας: Εστειλα ξανά το αίτημα ολιγοήμερης παράτασης

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ασφάλειας για επιβολή capital controls και κλείσιμο των τραπεζών από αύριο.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να μην εγκρίνει την απόφαση, οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες και κατ’ επέκταση την Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα.

«Είναι περισσότερο από σαφές ότι η απόφαση αυτή είναι να εκβιάσει τη βούληση του λαού. Δεν θα τα καταφέρουν. Θα πεισμώσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στην επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι έστειλε εκ νέου το αίτημα ολιγοήμερης παράτασης του προγράμματος στους Ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας ότι αναμένει την αντίδρασή τους. «Είναι οι μόνοι που μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση του Eurogroup και που θα δώσει την δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ρευστότητα», πρόσθεσε.

Ο κ.Τσίπρας διεαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες, όπως και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων, ενώ συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

«Όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους», τόνισε.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8 το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο γίνεται ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στπ Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας και θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού

«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών, αποτελεί μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή. Στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα έκφρασης γνώμης.

Η απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε τη Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις. Είναι πλέον περισσότερο από σαφές, ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλο στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Δεν θα τα καταφέρουν. Οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Θα πεισμώσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στην επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών.

Ένα πράγμα όμως παραμένει βέβαιο: η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης και η απόπειρα ακύρωσης μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό έστειλα σήμερα εκ νέου το αίτημα σύντομης παράτασης, αυτή τη φορά στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναμένω την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας.

Είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του Eurogroup και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή.

Οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες.
Το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων.

Οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους.

Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει. Έχουμε για άλλη μια φορά την ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας.

Και να θυμάστε : τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει.
Θα τα καταφέρουμε.

Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνειας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Πηγή: ethnos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου