Thursday, 20 June, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τρεις νεκροί από πνιγμό στις ελληνικές θάλασσες, τις τελευταίες 3 ημέρες

Τρεις νεκροί από πνιγμό στις ελληνικές θάλασσες, τις τελευταίες 3 ημέρες…
Νεκρός λουόμενος στην παραλία Πευκοχωρίου Χαλκιδικής
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 78χρονος αλλοδαπός, από την παραλία Πευκοχωρίου του δήμου Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική.
Για το συμβάν ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Νέων Μουδανιών.
Ο 78χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κ.Υ. Κασσάνδρειας Χαλκιδικής, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα των Ν. Μουδανιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης που διενεργεί την προανάκριση παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.
Νεκρός 68χρονος λουόμενος σε παραλία της Ρόδου
Νεκρός ανασύρθηκε από παραλία της Ρόδου ένας 68χρονος ημεδαπός το μεσημέρι της Τετάρτης.
Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τις Λιμενικές Αρχές της Ρόδου στην παραλία «Έλλη».
Ο 68χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Πιερία: Νεκρός ένας 76χρονος λουόμενος
Διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε το πρωί της Τρίτης από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της παραλίας Κατερίνης και της Ολυμπιακής ακτής, στην Πιερία, ένας 76χρονος.
Αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, με τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), ο άνδρας διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
«Μάστιγα» οι πνιγμοί στη θάλασσα: Οι 6 πιο συχνές αιτίες και οι τρόποι προφύλαξης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού, ο ΕΟΔΥ συνιστά την προσοχή μικρών και μεγάλων υπενθυμίζοντας σε όλους πως ο καθένας μπορεί να πνιγεί!
Παγκοσμίως, ο πνιγμός αποτελεί την 3η κύρια αιτία ακούσιου τραυματισμού και αντιπροσωπεύει το 7% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τραυματισμούς. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι κάθε έτος παγκοσμίως σημειώνονται περίπου 236.000 θάνατοι από πνιγμό, αλλά πιθανώς ο αριθμός αυτός να υποτιμά το πραγματικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που σχετίζεται με τον πνιγμό.
Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, περίπου 350 άτομα χάνουν τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής. Η πλειοψηφία αυτών είναι άτομα άνω των 60 ετών (80%). Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2022, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το 62% των θανάτων στη θάλασσα λαμβάνει χώρα σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία της επαρκούς ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών, προκειμένου να μειωθούν οι πνιγμοί καθώς επίσης και τη σημασία της τήρησης των κανόνων ασφαλείας.
Ο πνιγμός συχνά είναι αθόρυβος και μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά σε οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή που υπάρχει πρόσβαση στο νερό.
Παγκοσμίως οι κυριότερες αιτίες πνιγμού είναι:
Άγνοια κολύμβησης: Πολλά άτομα και κυρίως παιδιά δεν γνωρίζουν κολύμβηση. Η συμμετοχή σε οργανωμένα μαθήματα κολύμβησης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πνιγμού σε όλους και κυρίως στα παιδιά 1-4 ετών.
Έλλειψη περίφραξης: Εμπόδια, όπως η περίφραξη της πισίνας, εμποδίζουν τα μικρά παιδιά από το να μπουν σε αυτή χωρίς επιτήρηση.
Έλλειψη στενής εποπτείας/επιτήρησης: Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί γρήγορα και αθόρυβα οπουδήποτε υπάρχει νερό (μπανιέρες, πισίνες, κουβάδες), ακόμη και όταν υπάρχει παρουσία ναυαγοσώστη.
Αποτυχία ορθής χρήσης σωσιβίων και προστατευτικού εξοπλισμού σε θαλάσσιες δραστηριότητες
Κατανάλωση αλκοόλ: Το αλκοόλ επηρεάζει την ορθή κρίση, την ισορροπία και το συντονισμό των κινήσεων. Αυτός ο κίνδυνος επιδεινώνεται από την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.
Ιστορικό επιληψίας. Άνθρωποι με ιστορικό επιληψίας μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων στο νερό.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τον μη-κερδοσκοπικό Οργανισμό Safe Water Sports, παροτρύνει όλα τα άτομα και ειδικά τα άτομα τρίτης ηλικίας να απολαμβάνουν τη θάλασσα, αλλά πάντα με ασφάλεια μέσα από την ενημερωτική καμπάνια που συνεχίζεται και φέτος το καλοκαίρι.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου