Wednesday, 24 April, 2024

Φονικά challenges σε Youtube και TikTok: Από την «μπλε φάλαινα» στην τραγωδία με τον «Tzane»

Μοιραίες προκλήσεις στα social media για τους followers και τα κέρδη που αποκόμιζαν οι πρωταγωνιστές.

Από τις μοιραίες selfies σε ακραίες τοποθεσίες και τις αποστολές σε ριψοκίνδυνους προορισμούς μέχρι την υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και άλλων επικίνδυνων προϊόντων και την αυτοκτονική «Μπλε Φάλαινα», τα «challenges» έχουν εξελιχθεί σε μια φονική μάστιγα στα social media.

Η τραγωδία με τον ξαφνικό θάνατο του γνωστού tiktoker «Tzane», καταδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο τις ριψοκίνδυνες προκλήσεις που υλοποιούν οι παραγωγοί περιεχομένου με σκοπό τις προβολές και τους ακόλουθους, που μεταφράζονται σε κέρδη. Ο Νίκος Βασιλάκος, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας και πρόεδρος της «Internet Now», μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως 20 άνθρωποι σκοτώνονται κατά μέσο όρο σε τέτοιες δοκιμασίες και σημείωσε πως από τα «challenges» ένας δημιουργός περιεχομένου – που μπορεί να είναι και μια ομάδα ατόμων – κερδίζει 5.000 μέχρι και 10.000 ευρώ ή και περισσότερα.

Η ομάδα του «Tzane» πραγματοποιούσε επίσης διάφορα «challenges». Όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ κάθε φορά που επιχειρούν κάτι ακραίο συγκεντρώνουν νέες προβολές και ακολούθους. Και όσο μεγαλύτερο το ρίσκο τόσο περισσότερα τα χρήματα. «Το κάθε challenge έχει από 20 θανάτους. Το κάθε βίντεο μπορεί να φέρει 5.000-10.000 ευρώ ή και περισσότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκος.

Για παράδειγμα σε ένα αντίστοιχο ταξίδι, τον περασμένο Νοέμβριο το challenge της ομάδας του Tzane ήταν να περάσουν 24 ώρες στο πιο στοιχειωμένο χωριό της Ελλάδας. Με φακούς στα χέρια εξερευνούσαν δύσβατα μέρη και έμπαιναν εγκαταλελειμμένα σπίτια και εκκλησίες. Κάτω από κάθε βίντεό τους, καλούν τους ακολούθους τους να προτείνουν την επόμενη δοκιμασία που θέλουν να δουν από την παρέα. Επόμενος σταθμός ήταν η πόλη φάντασμα της Ιταλίας, το χωριό Ρογούντι Βέκιο στην Καλαβρία, όπου τελικά κόπηκε άδικα το νήμα της ζωής του γνωστού tiktoker. Μία ορεινή περιοχή που κάποτε ήταν ένα μέρος που ζούσαν ελληνόφωνες κοινότητες της Ιταλίας. Εκεί, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ο «Tzane» όπως ήταν γνωστός στο Tik Tok, γλίστρησε σε γκρεμό κατά τη διάρκεια πεζοπορίας με τους τρεις φίλους του. Όλα έγιναν ξαφνικά. Κανένας από την παρέα δεν πρόλαβε να αντιδράσει για να τον σώσει.

Σημειώνεται πως το χωριό υπέστη πολλές κατολισθήσεις και πλημμύρες με την πάροδο του χρόνου και τελικά εκκενώθηκε πλήρως το 1971 όταν και κηρύχθηκε ακατοίκητο. Ωστόσο αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς που αναζητούν τον ριψοκίνδυνο τουρισμό. Με αφορμή τον θάνατο του 23χρονου TikToker, τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το χωριό κρύβει σοβαρότατους κινδύνους, αφού δεν έχουν γίνει έργα για την ασφάλεια των επισκεπτών. Υπάρχουν πολλά σημεία του που κρύβουν φονικές παγίδες, όπως αυτό, που οδήγησε τον 23χρονο στον θάνατο.

Στο Mega μίλησε και ένας φίλος του 23χρονου που επικοινώνησε με τα υπόλοιπα παιδιά της παρέας που ήταν μπροστά στην τραγωδία. «Εμείς εννοείται ότι είμαστε συντετριμμένοι, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ, εγώ προσωπικά πάω να τον κάνω και τατουάζ το πρόσωπό του έτσι όπως γελούσαμε σε μία εικόνα που έχω», υπογράμμισε ο φίλος του θύματος. Είναι ακόμα όλοι τους μουδιασμένοι… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου