Friday, 1 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Φωτιά, Αλεξανδρούπολη: Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Οι καπνοί έφτασαν στη Μαγνησία

Καθ’ οδόν προς την Αλεξανδρούπολη, βρίσκονται πέντε οχήματα της πυροσβεστικής με τα πληρώματα τους από την Ήπειρο και άλλα τόσα, από τη Θεσσαλία.

Με την άφιξή τους στην περιοχή, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στα μέτωπα της πυρκαγιάς, θα δίνουν μάχη συνολικά 158 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με εννέα πεζοπόρα τμήματα και 43 υδροφόρα οχήματα. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη είναι η παρουσία αστυνομικής δύναμης και του στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι να πέσει το φως της ημέρας, από αέρος επιχείρησαν 14 αεροσκάφη εκ περιτροπής και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Να σημειωθεί ότι η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημενρώματα του Σαββάτου στην περιοχή Μελία και έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα από όπου πέρασε νωρίτερα.

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς είναι πολύ κοντά στα χωριά Αγνάντια και ‘Ανθεια και κινείται βόρεια του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, ενώ πολύ σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί ο πυκνός καπνός που έχει φτάσει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, για αυτό εστάλη μήνυμα από το 112 να μείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Συνολικά έχουν σταλεί από το πρωί πέντε μηνύματα από το 112 και έχουν εκκενωθεί οκτώ οικισμοί.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι άνεμοι πού πνέουν στην περιοχή έφτασαν και τα οκτώ μποφόρ κάποια στιγμή, ενώ οι προβλέψεις είναι ότι θα συνεχίσουν με ένταση τουλάχιστον 5 μποφόρ και κατά την διάρκεια της νύχτας. Για το λόγο αυτό όλες οι δυνάμεις δίνουν μάχη για να σταματήσουν την πορεία της πυρκαγιάς. Εκτός από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες δίνουν μάχη με τις φλόγες με την συνδρομή μεγάλων δυνάμεων του στρατού, της Περιφέρειας, της Αστυνομίας, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ, από αέρος έχουν επιχειρήσει συνολικά από το πρωί 14 αεροσκάφη εκ περιτροπής και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Η φωτιά έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια του χωριού Δωρικό και οι πυροσβέστες μαζί με εθελοντές κόβουν τα λουκέτα και μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών για να τα σώσουν.

Σε ετοιμότητα ΕΚΑΒ και Λιμενικό

Την ίδια ώρα, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 3 σκάφη του Λιμενικού αλλά και ιδιωτικά σκάφη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς, ενώ σπεύδουν τρία ακόμα σκάφη του Λιμενικού.

Επίσης, στις περιοχές των μετώπων της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, βρίσκονται ήδη 5 ασθενοφόρα ενώ υπάρχουν ακόμη 3 σε ετοιμότητα να επιχειρήσουν όπου χρειαστεί. Προς το παρόν οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ έχουν συνδράμει στις εκκενώσεις των οικισμών Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό παρέχοντας βοήθεια σε 10 άτομα με κινητικά προβλήματα. Από το μέτωπο της πυρκαγιάς οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν διακομίσει έναν πυροσβέστη με συμπτώματα δύσπνοιας στο ΓΝ Αλεξανδρούπολης.

Το ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ Βόρειας Ελλάδας έχει θέσει σε ετοιμότητα το ΓΝ Αλεξανδρούπολης ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το παράρτημα του ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης σχετικά με τα περιστατικά που επιχειρούν οι διασώστες των ασθενοφόρων.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο μεγάλο μέτωπο»

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος. «Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, επιχειρούν 14 εναέρια μέσα, όλα τα μηχανήματα που διέθετε η Περιφέρεια, ο δήμος, ο στρατός… είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Βρισκόμαστε στα Λουτρά όπου πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου. Εκκενώθηκαν τουλάχιστον 8 οικισμοί και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο κ. Μέτιος.

«Καιγόμαστε περιμετρικά, η φωτιά γλείφει αυλές» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης. «Έχουμε εκκενώσει σε πρώτη φάση Πεύκα, Αετοχώρι, Νίψα και σε δεύτερη φάση Λουτρά, Άνθεια, Αρίστινο, Δωρικό και Αγνάντια. Εμείς ως πολιτική προστασία καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την οργανωμένη εκκένωση και την ασφάλεια των κατοίκων και ό,τι άλλο σημαίνει αυτό, την φιλοξενία τους, τη διανυκτέρευσή τους κτλ. Τώρα είμαστε στα Λουτρά που έχουν περικυκλωθεί από την βόρεια πλευρά τους. Ακόμη δεν μπορούμε να βρούμε κανένα διαθέσιμο δωμάτιο σε ξενοδοχεία για φιλοξενία καθώς είναι όλα γεμάτα. Χρησιμοποιούμε τα στρατόπεδα για να κοιμίσουμε τους δασοπυροσβέστες που έχουν έρθει για ενίσχυση και τις παιδικές κατασκηνώσεις για τους νέους. Τώρα υπάρχουν σκέψεις μήπως μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το Οικοτροφείο» υπογράμμισε ο κ. Ζαμπούκης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου