Friday, 17 September, 2021

Φωτιά Βίλια: Σκληρή μάχη ανάμεσα σε Παλαιοχώρι και Θέα – Τεράστιο το μέτωπο

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στο πύρινο μέτωπο στα Βίλια, με το πρόβλημα να εντοπίζεται ανάμεσα σε Παλαιοχώρι και Θέα.
Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν και πάλι να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, δίνοντας ανάσα στις επίγειες δυνάμεις που προσπαθούσαν όλη νύχτα τα συγκρατήσουν την πύρινη λαίλαπα που καταστρέφει παρθένο δάσος στο Όρος Πατέρας.
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη με το θετικό να είναι πως με τη βοήθεια και των ανέμων η φωτιά απομακρύνθηκε από τον οικισμό στα Βίλια και κρατήθηκε στην κορυφογραμμή των βουνών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, μεγάλο κίνδυνο διατρέχει ο Προφήτης Ηλίας, ενώ απειλούνται οι οικισμοί Παλαιχώρι και Θέα, δύο οικισμοί που είχαν λάβει χθες, Τρίτη, μήνυμα για εκκένωση.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στον οικισμό Θέα δεν μπορούσαν να ανέβουν στο βουνό και να επιχειρήσουν επειδή η περιοχή είναι δύσβατη. Έτσι, περίμεναν να κάψει η φωτιά το δάσος και να κατέβει χαμηλότερα, ενώ με το χάραμα άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα.
Στο σημείο επιχειρούσαν όλη τη νύχτα 370 πυροσβέστες, 130 οχήματα και 9 πεζοπόρα τμήματα.
Μέχρι αργά το βράδυ κάτοικοι και εθελοντές προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη για την προστασία των Βιλίων.
Σε επιφυλακή βρίσκονταν επίσης και οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι στον Άγιο Σωτήρα, καθώς ο άνεμος, αν και όχι μεγάλης έντασης, έπνεε προς εκείνη την κατεύθυνση.
Χθες το βράδυ, οι φλόγες απείλησαν και τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, όπου κάηκαν ολοσχερώς κάποια σπίτια.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο το μέτωπο έχει μήκος 10 χιλιόμετρα.
Χρυσοχοΐδης: Απαντήσεις στην κριτική
Ώρα 20:30: Κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε στην κριτική που ασκήθηκε σχετικά με τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν στα μέτωπα Κερατέας και Βιλίων τη Δευτέρα, λέγοντας: «Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση».
Ο υπουργός έδωσε ειδικά απαντήσεις και για το γεγονός ότι δεν επιχείρησε από την πρώτη στιγμή το ρωσικό αεροσκάφος Beriev-200, στις χτεσινές πυρκαγιές, λέγοντας ότι ήταν σε προγραμματισμένη συντήρηση, η οποία ήταν πιο ενδελεχής, λόγω της πτώσης του ιδίου τύπου αεροσκάφους στην Τουρκία, που παρέσυρε στο θάνατο οκτώ άτομα.
Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση στα Βίλια, όπου σήμερα οι δυνάμεις αντιμετώπισαν πολλές αναζωπυρώσεις, ενώ στην Κερατέα η πυρκαγιά είναι οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου. Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι όλοι παραμένουν σε επιφυλακή και επεσήμανε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους και τις επόμενες μέρες καθώς οι συνθήκες ευνοούν την επέκταση των πυρκαγιών.
Στη μάχη και ο στρατός
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν, περιοδικά, 20 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων τα τρία ρωσικά -ένα Beriev και τα δύο θηριώδη ilyushin.
Επίσης, επιχειρούσαν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.
Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, είχε οριοθετηθεί η φωτιά στην Κερατέα και αυτήν την ώρα δεν υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις περιβρέχουν την περίμετρο για να μην υπάρξει νέο πρόβλημα από «καντηλάκια».

Στην περιοχή, περιοδικά, επιχείρησαν 8 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων ένα ως συντονιστικό της ΕΛ.ΑΣ., δύο από τη Ρωσία και ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και 4 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ilyushin Il-76. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. 50 νέες δασικές πυρκαγιές, εκδηλώθηκαν τη χθεσινή ημέρα. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν από χτες μέχρι σήμερα, συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και από τρίτες χώρες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. Συνεχώς βελτιώνεται η κατάσταση και στην πυρκαγιά στην Κερατέα, η οποία πλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχει ενεργό μέτωπο και αντιμετωπίζονται μόνο κάποιες εστίες που καπνίζουν στην περίμετρο, η οποία επί της ουσίας έχει οριοθετηθεί.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου