Thursday, 27 June, 2024

Φωτιά στην Ηλεία: Συνεχείς εκκενώσεις χωριών, άνοιξε η ΕΟ Πατρών-Πύργου

Φωτιά ξέσπασε στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην περιοχή Αλποχώρι

το απόγευμα της Παρασκευής (21/06/2024) και το 112 έχει ηχήσει για εκκενώσεις.

Στο σημείο που μαίνεται η φωτιά στην Ηλεία επιχειρούν 30 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρων και 9 οχήματα. Η φωτιά καίει σε διάσπαρτες εστίες με κάποιες από αυτές να είναι κοντά σε σπίτια. Το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι τεράστιο, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Το μέτωπο της φωτιάς, που προσπαθούν να σταματήσουν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, κατευθύνεται προς την περιοχή της Μυρτιάς όπου καίγοντας δασική και αγροτική έκταση.

Σε διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων προχώρησε η Αστυνομία, στη νέα εθνική οδό Πατρών-Πύργου από το ύψος της κοινότητας, Χανάκια μέχρι και το ύψος της κοινότητας Δουνέικα, λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή, Αλποχώρι, όμως λίγο μετά τις 19.30 ανοιξε και πάλι ο δρόμος. Φωτιά έχει ξεσπάσει και στην περιοχή Φραγκοπήδημα. Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής. Σπεύδουν άμεσα δυνάμεις.

Ενεργοποιήθηκε λίγο πριν τις 19:00 το 112 για τους κατοίκους σε Σκαφιδιά και Άγιο Ηλία ώστε να εκκενώσουν προς τον Πύργο. Ενεργοποιήθηκε το 112 για τις περιοχές Βάλβη και Μασουραίικα στην Ηλεία, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε κοντά στην κοινότητα Αλποχωρίου του Πύργου. Το μήνυμα αναφέρει: Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Βάλμη & Μασουραίικα απομακρυνθείτε προς Σιμόπουλο Ηλείας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι στις περιοχές Μυρτιά και Σκουροχώρι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: 112: Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας 21/06/2024 18:05. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μυρτιά και Σκουροχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι στις περιοχές Χανάκια και Αλποχώρι Ηλείας. Μέσω του μηνύματος οι κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς τον Πύργο.

Στο μεταξύ, με εντολή της 6ης ΥΠΕ έχουν τεθεί σε επιφυλακή ανεξαρτήτως των εφημεριών τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας.

Η πυρκαγιά στην περιοχή Χανάκια Ηλείας βρίσκεται σε πλήρης εξέλιξη με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκο Κοροβέση να χαρακτηρίζει τη φωτιά «ανεξέλεγκτη» μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο κ. Κοροβέσης σημείωσε ότι υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στο Αλποχώρι και σημείωσε ότι η μεγάλη ανησυχία είναι να μην ξεφύγει η φωτιά με κατεύθυνση την παραλία του Αγίου Ηλία καθώς στην περιοχή υπάρχει πυκνό δάσος αλλά και πολλές κατοικίες. Νωρίτερα εκδόθηκε και νέο μήνυμα από το 112 προς του κατοίκους της Σκαφιδιάς και του Αγίου Ηλία ώστε να απομακρυνθούν προς Πύργο.

Δεν φαίνεται να καλυτερεύει η κατάσταση αναφορικά με την φωτιά που εκδηλώθηκαν στο Κρανίδι Αργολίδας, τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας και το Μαστραντώνη Αχαΐας και στο Αλεποχώρι Ηλείας.

Μαίνονται τα πύρινα «μέτωπα» σε ολόκληρη τη χώρα με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για κατάσβεση. Η φωτιά στο Κρανίδι έχει «μπει» στην περιοχή και έχει κάψει τουλάχιστον 6 σπίτια ενώ στην Αχαΐα σημειώνεται η περισσότερη βοήθεια της Πυροσβεστικής με 105 πυροσβέστες.

Αργολίδα
Ο δήμαρχος Ερμιονίδας έχει κάνει έκκληση στους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή Πετροθάλασσας αφού η πυρκαγιά κινείται μεταξύ Ερμιόνης και Κρανιδίου. Μετά από ειδοποίηση και του 112, γίνεται ενημέρωση οι πολίτες να απομακρυνθούν προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη.

Στο σημείο επιχειρούν 48 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων, 2 υδροφόρες, 22 οχήματα και 10 ελικόπτερα. Στον οικισμό του Κρανιδίου βρίσκονται πέντε μέτωπα φωτιάς με πολλούς εθελοντές να καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για να μην καούν άλλα σπίτια.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.