Saturday, 15 June, 2024

7 οι αγνοούμενοι στη Θεσσαλία. Μήνυμα 112 για ετοιμότητα εκκένωσης δεκάδων οικισμών

Στους επτά ανέρχονται οι αγνοούμενοι από τη φονική κακοκαιρία Daniel, η οποία έπληξε την Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες, αφήνοντας πίσω της 10 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές στη Θεσσαλία.

Η επίσημη ενημέρωση κάνει λόγο για επτά αγνοούμενους, με τις Αρχές, αλλά και εθελοντές, να συνεχίζουν τις προσπάθειες εντοπισμού των ανθρώπων αυτών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 42χρονο στην Αγία Αικατερίνη Βόλου, έναν 77χρονο στο Πάλτση Πηλίου, δύο Αυστριακούς (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου, έναν αγνώστου ηλικίας άνδρα ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Δημήτριος και Πέτρινο, καθώς και δύο άτομα (μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο γιός της 65χρονος) στην περιοχή Μεταμόρφωση.

Σύνολο αγνοουμένων: 7

Από 5-09-2023, ένας (1) 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου

Από 06-09-2023 ένας (1) 77χρονος στο Πάλτση Πηλίου

Από 7-09-2023 δύο (2) Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου

Στις 09-09-2023, ένας (1) ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Δημήτριος και Πέτρινο.

Στις 09-09-2023, δύο (2) άτομα (μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο γιός της 65χρονος) στην περιοχή Μεταμόρφωση.

Αρτοποιός: Συνεχίζονται αδιάλειπτα οι διασώσεις

Σε 350 διασώσεις έχουν προχωρήσει επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τις 7 το πρωί μέχρι πριν από λίγο όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που έγινε από το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία.

Συνολικά, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, από τις 7 το πρωί της Τρίτης (5/9) έως τις 7 το πρωί του Σάββατου (9/9) έχουν πραγματοποιηθεί 2.806 διασώσεις πολιτών, ενώ έχουν καταγραφεί 7.700 συμβάντα.

Παράλληλά ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής υπογράμμισε ότι είναι συνεχείς και αδιάλειπτες οι επιχειρήσεις με ελικόπτερα και πλωτά μέσα για τις διασώσεις πολιτών, ενώ ακόμη και με drones γίνεται παροχή τροφής, νερού, κλινοσκεπασμάτων και ιατροφαρμακευτικού υλικού όπου δεν υπάρχει ευκολία πρόσβασης.

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Μήνυμα 112 για ετοιμότητα εκκένωσης δεκάδων οικισμών σε Μαγνησία-Λάρισα

Δραματικές είναι οι εξελίξεις από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, καθώς ο κίνδυνος από την υπερχείλιση του Πηνειού παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις από την κακοκαιρία Daniel. Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου (9/9) εστάλη μήνυμα του 112 σε δεκάδες οικισμούς της Λάρισας και της Μαγνησίας, προειδοποιώντας τους κατοίκους για ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από τις Αρχές. Εγκαταλείπουν συνεχώς τα σπίτια τους οι κάτοικοι, ενώ οι διασώστες πάνω σε βάρκες ψάχνουν πόρτα-πόρτα για εγκλωβισμένους και αγνοούμενους.

Την απόλυτη καταστροφή, τον φόβο και την αβεβαιότητα για το μέλλον βιώνουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας, με το πρώτο μέλημα να είναι η ανθρώπινη ζωή. Έτσι, τις τελευταίες ώρες, το 112 στέλνει διαδοχικά μηνύματα για ετοιμότητα εκκένωσης, καθώς ειδικά στη Λάρισα και τις γύρω περιοχές η κατάσταση γίνεται όλο και δυσκολότερη με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει.

Συγκεκριμένα, μήνυμα 112 έλαβαν οι κάτοικοι στις περιοχές: Κάτω Ραψάνη, Ιτέα, Τέμπη, Βόννη, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός, Αναγέννηση, Μέλια, Μόδεστο, Πρόδρομο, Γλαύκη, Πλατύκαμπο, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί, Κάτω Αμυγδαλή, Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργο, Ομόλιο, Λουτρό, Κουλούρα, Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Αχίλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι, Μελισσά, Ομορφοχώρι.

Σταδιακά ήχησε πρώτα το 112 για εκκένωση του Ομορφοχωρίου, στο Κιλελέρ, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.

Ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα το μήνυμα και στις περιοχές Μεσάγκαλα και Στόμιο, αλλά και σε Αναγέννηση, Μέλια, Μόδεστο, Πρόδρομο, Γλαύκη, Πλατύκαμπο, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί, Κάτω Αμυγδαλή.

Μήνυμα 112 για ετοιμότητα εκκένωσης εστάλη και στις περιοχές: Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Αχίλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι και Μελισσά.

Την ίδια ώρα, ενισχύονται τα φράγματα στις όχθες του Πηνειού – η στάθμη του οποίου έφτασε μέχρι και τα 10 μέτρα- ενώ συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί κατοίκων από τα πλημμυρισμένα δυτικά προάστια της Λάρισας, αλλά και το χωριό της Πηνειάδας.

Στις συνοικίες Ιπποκράτης, Γιάννουλη και Εργατικές Κατοικίες η επιχείρηση μεταφοράς των κατοίκων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αφού εγκαταλείπουν το σπίτι τους ακόμα και αυτοί που αρχικά δεν ήθελαν να φύγουν.

Στον Άγιο Θωμά, στη Νέα Σμύρνη, στην Αγία Μαρίνα, πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και δυνάμεις εθελοντών σπεύδουν, είτε να προμηθεύσουν νερό σε όσους το έχουν ανάγκη και να μεταφέρουν όσους επιθυμούν. Στη συνοικία Νέα Σμύρνη επιχειρούν οι εθελοντές διασώστες της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων με φουσκωτό και δίνουν βοήθεια, όπου τους ζητηθεί, με τις οδηγίες του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας του δήμου.

Η στάθμη του νερού, που υπερχείλισε από τα φρεάτια, σε αυτές τις συνοικίες παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η ατμόσφαιρα μυρίζει πετρέλαιο, αφού το νερό στα υπόγεια των πολυκατοικιών αναμίχθηκε με τα καύσιμα σε λέβητες πετρελαίου θέρμανσης.

Σε εξέλιξη επιχειρήσεις για αγνοούμενους

Εν τω μεταξύ, βυθισμένες κάτω από το νερό παραμένουν τεράστιες εκτάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις, στη Θεσσαλία. Δέκα νεκροί είναι -επισήμως- ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ συνεχίζονται ασταμάτητα οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων. Μεγάλη είναι η αγωνία για ακόμη δύο συμπολίτες μας που αγνοούνται στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, όπου είναι σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης.

Στον Βόλο, συνεργεία εργάζονται για την απομάκρυνση των όγκων λάσπης και φερτών υλών από τους δρόμους, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Ο Βόλος θα είναι χωρίς νερό για τουλάχιστον 15 – 20 μέρες, όπως είπε ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος με «πρόχειρη λύση μέσω γεωτρήσεων», ενώ για πόσιμο νερό υπάρχει μόνο εμφιαλωμένο. Εκ περιτροπής και για ελάχιστο χρόνο γίνεται η παροχή νερού, το οποίο δεν είναι πόσιμο. Το σκηνικό της καταστροφής στο νομό συμπληρώνουν τα αποκομμένα χωριά του Πηλίου λόγω των διαλυμένων δρόμων, και τα κατεστραμμένα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής έρχονται από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Πολύ μεγάλη η ανησυχία και για την πόλη της Λάρισας, καθώς ήδη τα περίχωρα έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά του Πηνειού ποταμού. Λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι, ήχησε το 112 στους κατοίκους στο Ομορφοχώρι στο Κιλελέρ. Όπως είπε ο δήμαρχος του Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ έσπασε ανάχωμα. «Ο Πηνειός σε κάποιο σημείο μετά τη Λάρισα έσπασε και γυρίζουν όλα τα νερά προς τον Δήμο Κιλελέρ» τόνισε. Στα 2 μέτρα έφθασε η στάθμη του νερού στη συνοικία του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα, όπου απομακρύνονται συνεχώς άνθρωποι. Το νερό φτάνει περί τα 2 μέτρα σε κάποια σημεία της συγκεκριμένης συνοικίας ενώ τα ισόγεια και τα υπόγεια είναι ήδη πλημμυρισμένα. Ο κόσμος καλεί στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής προκειμένου να μεταφερθεί με βάρκες σε ασφαλή σημεία.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου