Saturday, 13 July, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Athens Pride 2024: Το Σύνταγμα γέμισε και φώναξε: “Ένας νόμος δεν αρκεί”

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία υπερηφάνειας του Athens Pride 2024 στο κέντρο της Αθήνας, όπου πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών έδωσε ηχηρό “παρών” για να φωνάξει πως “Ένας νόμος δεν αρκεί”, όπως ήταν και το φετινό σύνθημα της διοργάνωσης.

Η πολύχρωμη πορεία υπερηφάνειας ξεκίνησε λίγο μετά τις 7μ.μ το απόγευμα της Κυριακής, από τη Βουλή και κατέληξε λίγο πριν τις 9μ.μ. στο ίδιο σημείο. Οι φετινές εκδηλώσεις έρχονται λίγους μόλις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ένα από τα διαχρονικά αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ένας νόμος-ορόσημο αποτελεί το επιστέγασμα πολλών ετών σκληρών προσπαθειών για μια προστατευτική νομοθεσία για τα LGBTQI+ άτομα στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζουν…

 

Ο λόγος που τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα βγήκαν στους δρόμους
Ωστόσο, η πραγματική κοινωνική αλλαγή, όπως επισημαίνει η διοργάνωση, δεν επέρχεται απλώς και μόνο επειδή μια κυβέρνηση ψηφίζει έναν νόμο. Μέσω του φετινού του συνθήματος, το Athens Pride υπογραμμίζει τις ανεπάρκειες των διαφόρων νόμων που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς και τα εμπόδια στην κοινωνική ένταξη που αντιμετωπίζουν συστηματικά στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στο δημόσιο χώρο, στην υγεία, στην εκπαίδευση και σε όλες τις πτυχές του καθημερινού βίου. Παρά τους νόμους που διασφαλίζουν την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (Ν.4491/2017), την ισότητα (Ν.4604/2019) και την απαγόρευση ιατρικά μη αναγκαίων χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ παιδιά (Ν.4958/2022), η απουσία της τρίτης καταχώρισης φύλου -που εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη-έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική, σωματική και κοινωνική ευημερία και δημιουργεί γραφειοκρατικά εμπόδια για τα άτομα που δεν ταυτίζονται με το δίπολο άνδρας-γυναίκα. Αν και τα τρανς άτομα μπορούν να αλλάξουν επίσημα τα ονόματα και τους δείκτες φύλου τους, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δαπανηρή, σημειώνει η διοργάνωση. Μεταξύ των πολλών εμποδίων για την τεκνοθεσία στο νέο νόμο περί γονικής μέριμνας, η μη αναγνώριση της τρανς-γονεϊκότητας διατηρεί τα νεκρά προσωπικά στοιχεία του γονέα στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού του.
Το Athens Pride επισημαίνει παράλληλα την απουσία ολοκληρωμένης και συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία δεν επιτρέπει στα παιδιά να ενημερωθούν κατάλληλα, με αποτέλεσμα να νιώθουν μπερδεμένα ή/και ότι δεν χωράνε σε αυτή την κοινωνία, ενώ οξύνονται τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, παρά πρωτοβουλίες όπως ο Ν. 5029. Η έλλειψη εκπαίδευσης ευαισθησίας στον τομέα της υγείας εμποδίζει πολλές λεσβίες, τρανς, ίντερσεξ και μη δυαδικά άτομα να αναζητήσουν κρίσιμη ιατρική περίθαλψη, επειδή φοβούνται παρεμβατικές, ενοχλητικές και ακατάλληλες ερωτήσεις και εξετάσεις. Τα άτομα που ζουν με τον HIV εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν το στίγμα στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας και στην καθημερινότητά τους, παρά κάποιες θετικές πρωτοβουλίες, όπως οι αλλαγές στους όρους της αιμοδοσίας (ΥΑ 2022). Ο αντιρατσιστικός νόμος (Ν.4285/2014) δεν έχει αποτρέψει τις βίαιες επιθέσεις ή έκφραση ρητορικής μίσους στο δημόσιο λόγο, ακόμα και από ισχυρά πρόσωπα της πολιτικής και του κλήρου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου