Friday, 3 January, 2025

«Diet pass» σε διατροφολόγο: Δωρεάν ραντεβού για απώλεια βάρους

Το νέο σχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση σε διαιτολόγους-διατροφολόγους αλλά και φαρμακοθεραπεία, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την παχυσαρκία στην χώρα μας, αφού-σύμφωνα με εκτιμήσεις-έως το 2035, τέσσερις στους δέκα ενηλίκους θα είναι παχύσαρκοι εάν δεν εντατικοποιηθούν οι στρατηγικές πρόληψης.

Τα στοιχεία, σήμερα, δείχνουν ότι κανονικό βάρος έχει το 30,3% του πληθυσμού, υπέρβαρο είναι το 37,6% και παχύσαρκο το 32,1%.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν θα ξεκινήσουν από τη «δεξαμενή» των πολιτών που έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό. Τα στοιχεία που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, άλλωστε, δείχνουν πως από τους πρώτους 4 εκατ. πολίτες οι οποίοι εντάχθηκαν στον νέο θεσμό, το 63% αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους.

Σημαντικό «εργαλείο» όμως θα αποτελέσει και το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των εξετάσεων θα είναι και η διερεύνηση του λιπιδαιμικού προφίλ του κάθε πολίτη, καθώς και παράγοντες που συντελούν στο μεταβολικό σύνδρομο, που κατά κανόνα συνδέεται με την υπερβαρότητα και την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, «συμμαχίες» θα αναζητηθούν στο σύνολο των γιατρών (του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα) που δραστηριοποιούνται στον νευραλγικό τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Σημαντική λεπτομέρεια του ίδιου σχεδίου είναι πως για τον σκοπό αυτόν δρομολογείται και ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα γίνεται στους γιατρούς σχετικά με το πώς να προσεγγίζουν τους ασθενείς όταν θίγουν το «ευαίσθητο» αυτό θέμα, πώς να αξιολογούν το κίνδυνο που διατρέχουν αλλά και πώς να καθοδηγούν τους ανθρώπους αυτούς να αλλάξουν γενικότερα συμπεριφορές στην καθημερινότητά τους.

Πώς θα «ξεκλειδώσουν» τα δωρεάν ραντεβού

Ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», αναμένεται να δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα με τους συμβεβλημένους διαιτολόγους – διατροφολόγους, ενώ ο θεράποντας ιατρός θα είναι εκείνος που θα «ξεκλειδώνει» τα δωρεάν ραντεβού εκδίδοντας σχετικό παραπεμπτικό. Επειδή η απώλεια βάρους, ωστόσο, είναι μια προοδευτική διαδικασία, το κράτος θα καλύπτει το κόστος για μία σειρά συνεδριών, που θα μπορούν να γίνονται διά ζώσης ή και μέσω εφαρμογών τηλεδιάσκεψης.

Επιπρόσθετα, το ίδιο σχέδιο προβλέπει και την πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν φαρμακοθεραπεία. Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα ισχύουν αυστηρά κριτήρια.

Σχέδιο για την παιδική παχυσαρκία

Στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας μπαίνει, και μάλιστα με προτεραιότητα, όμως, και η παιδική παχυσαρκία. Ο πληθυσμός-στόχος αφορά περισσότερα από 2 εκατ. παιδιά (ηλικίας 0-17 ετών), με τις παρεμβάσεις να είναι ειδικά διαμορφωμένες ανάλογα με τις αναπτυξιακές ικανότητες και ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας.

Τα στοιχεία σήμερα δείχνουν ότι 600.000 παιδία κάτω των 14 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Το σχέδιο χωρίζεται σε τρεις πυλώνες (πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής πρόληψη), ξεκινώντας από την εκμάθηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής (μαγειρεύοντας λ.χ. δίπλα σε γνωστούς σεφ) έως τη δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγο και την ιατρική υποστήριξη. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται και η ίδρυση πρότυπου κέντρου στο Χαρακόπειο Πανεπιστήμιο, που θα αξιολογεί τα προγράμματα και παράλληλα θα κάνει εξαγωγή τεχνογνωσίας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου