Tuesday, 5 March, 2024

Τα «αθώα» συμπτώματα που καμία γυναίκα άνω των 40 ετών, δεν πρέπει να αγνοήσει

Ανησυχητικά συμπτώματα: Μέτα τα 40 το σώμα μας αρχίζει και εμφανίζει τα πρώτα δείγματα γήρανσης. Πρέπει επομένως να προσέχουμε ιδιαιτέρως για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως.

Όσο το σώμα μας μεγαλώνει, μπορεί να παρερμηνεύουμε τα συμπτώματά του. Για να είμαστε σίγουροι πως η υγεία μας είναι σε καλή κατάσταση αν δούμε κάποιο από τα παρακάτω ενδεικτικά σημάδια να εμφανίζονται μετά τα 40 μας και να επιμένουν τότε θα ήταν καλό να επισκεφτούμε τον γιατρό μας.

Ενδεικτικά, μια αλλοίωση στο μαστό,  η κολπική αιμορραγία, οι αρρυθμίες που διαρκούν πάνω από 15 λεπτά που δεν υποχωρεί μέσα σε μερικές ημέρες. Είναι σημάδια που θα πρέπει να τους επιστήσουμε την προσοχή.

  1. Ξαφνική αλλαγή στην όψη ή την υφή του μαστού

Οι αλλαγές στο μαστό είναι αναμενόμενες κατά τη διάρκεια του κύκλου. Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν συμπαγείς μάζες σαν «σβώλους» στο μαστό τους πριν την περίοδο. Μπορεί όμως να υποδεικνύει και καρκίνο του μαστού αν το σύμπτωμα αυτό δεν έχει ξανά εμφανιστεί , η μάζα επιμένει και δεν εξαφανιστεί.

  1. Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία

Η αιφνίδια αιμορραγία πριν ή μετά την περίοδο, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από πόνο στο σεξ, μπορεί να υποδεικνύει σοβαρή νόσο. Καλό είναι η γυναίκα να επισκέπτεται τον ειδικό εάν εμφανίζει ακανόνιστο κύκλο, εκτενή αιμορραγία στην περίοδο, αυξημένη συχνότητα περιόδου (κάθε 3 εβδομάδες ή συχνότερα) ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Επίσης, ανησυχητική θεωρείται η κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Αυτά είναι κάποια από τα σημάδια που μπορεί να παρουσιάσει ο καρκίνος του τραχήλου ή ο καρκίνος της μήτρας.

  1. Ανεξήγητη αυξομείωση βάρους

Οι απότομες και/ή ανεξήγητες μεταβολές του βάρους αποτελούν σύμπτωμα διαφόρων παθήσεων. Η αιφνίδια απώλεια βάρους-που δεν αποδίδεται στην έντονη γυμναστική ή σε αλλαγές στη διατροφή- ενδέχεται, για παράδειγμα, να αποτελεί σύμπτωμα καρκίνου. Αντίθετα, η απότομη αύξηση του βάρους μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από πρήξιμο και στα δύο πόδια και δύσπνοια σε κατάσταση χαλάρωσης.

4.Αλλαγές στην όψη μιας ελιάς στο δέρμα

Η τακτική αυτοεξέταση είναι κλειδί σε αυτήν την περίπτωση εφόσον αν δεν εξετάζετε το δέρμα σας δεν θα δείτε καμιά αλλαγή για να αναφέρετε στον γιατρό σας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να έχουν οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του δέρματος.

  1. Επίμονος πόνος στο ένα πόδι

Το πρήξιμο και ο πόνος στο ένα πόδι είναι συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχει σχηματιστεί θρόμβος σε κάποιο αιμοφόρο αγγείο. Εάν ο θρόμβος μετακινηθεί, για παράδειγμα προς τους πνεύμονες, ενδέχεται να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία.

  1. Αρρυθμίες

Οι κρίσεις αρρυθμίας που διαρκούν για περισσότερα από 15 λεπτά. Ιδιαίτερα εάν συνοδεύονται από δύσπνοια, αίσθημα αδυναμίας, ζαλάδα ή τάση λιποθυμίας, αποτελούν σύμπτωμα μιας καρδιακής πάθησης που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε θρόμβωση και άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές.

  1. Πόνος στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος θεωρείται ανησυχητικός. Κυρίως εάν αποτελεί καινούργιο σύμπτωμα και εάν εμφανίζεται έπειτα από σωματική καταπόνηση (π.χ. χρήση σκάλας, ανύψωση αντικειμένου). Η καρδιοπάθεια αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και πλήττει εξίσου συχνά άντρες και γυναίκες.

8.Δύσπνοια που επιδεινώνεται

Όταν η δύσπνοια εκδηλώνεται έπειτα από σωματική καταπόνηση και με την πάροδο του χρόνου γίνεται πιο έντονη, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάποια καρδιαγγειακή επιπλοκή, όπως η στένωση αορτής ή η στεφανιαία αρτηριοπάθεια.

  1. Αλλοιώσεις στην όραση

Ως ένα βαθμό, η επιδείνωση της όρασης είναι αναμενόμενη με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, αλλοιώσεις που εμφανίζονται μόνο στο ένα μάτι, η διπλωπία (διπλή όραση) και τα «τυφλά σημεία» μπορεί να αποτελούν συμπτώματα εγκεφαλικού.

  1. Αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία

Μεταβολές στη συχνότητα των κενώσεων, η εμφάνιση αίματος στα ούρα και οι κρίσεις δυσκοιλιότητας ή διάρροιας είναι συμπτώματα ενδεικτικά για σοβαρές παθήσεις, όπως ο οθροκολικός καρκίνος.

11. Αϋπνία

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση αϋπνίας στις γυναίκες, όπως:

1. Οι ενοχλήσεις που βιώνουν κατά την κλιμακτήριο, δηλαδή στη περίοδο της ζωής τους, στην οποία σταματά η έμμηνη ρύση (μεταξύ 45 και 55 ετών). Στις ενοχλήσεις αυτές περιλαμβάνονται οι εξάψεις, οι νυκτερινοί ιδρώτες, ο πονοκέφαλος, οι αλλαγές της ψυχικής διάθεσης, η κούραση, η μείωση του λίμπιντο ή διάθεσης για σεξ, η ξηρότητα κόλπου και η αϋπνία

2. Οι ορμονικές; διακυμάνσεις που παρατηρούνται κάθε μήνα στις γυναίκες σε σχέση με τον αναπαραγωγικό κύκλο και την έμμηνο ρύση

3. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

4. Οι σωματικές αλλαγές που δημιουργούνται κατά την κύηση, όπως οι δυσκολίες, λόγω του αυξημένου όγκου της κοιλιάς, οι κράμπες στα πόδια και η αύξηση της συχνότητας της ούρησης. Τα προβλήματα αυξάνονται ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης

5. Η κατάθλιψη και το άγχος, που είναι συχνότερα μεταξύ των γυναικών

6. Ορισμένες σωματικές παθήσεις που προσβάλλουν συχνότερα τις γυναίκες απ’ ότι τους άνδρες, όπως η ινομυαλγία και το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

Η γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τόσο στην αντιμετώπιση της αϋπνίας όσο και των συνοδών γνωσιακών συμπτωμάτων του άγχους ή της κατάθλιψης.

12. Μια ασθένεια του ήπατος ως αιτία των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια

Οι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι συνήθως ένα ακίνδυνο αισθητικό πρόβλημα. Αλλά μερικές φορές είναι επίσης ένα σημάδι ότι υπάρχει κάτι σοβαρό με το σώμα σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι μια ηπατική νόσος. Αυτό είναι ένα από τα συμπτώματα των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Προσοχή λοιπόν σε ίσως απλά συμπτώματα, που όμως χτυπούν καμπανάκι για την υγεία… 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου