Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τι είναι η κυτταρίτιδα και 5 μυστικά για να της πούμε αντίο μια για πάντα

Τι είναι η κυτταρίτιδα και 5 μυστικά για να της πούμε αντίο μια για πάντα

Η κύρια αιτία που κάνει το μέτωπο μας να ιδρώνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι φυσικά… η κυτταρίτιδα! Ναι, αυτή η γνωστή σε όλες μας όψη του δέρματος που το κάνει να δείχνει ανάγλυφο, με λακουβίτσες μεγάλες ή μικρές, μοιάζοντας με φλοιό πορτοκαλιού.

Τι είναι η κυτταρίτιδα;
Η κυτταρίτιδα οφείλεται σε ανώμαλη συγκέντρωση λίπους και νερού μεταξύ του δέρματος και του υποδόριου ιστού. Στα σημεία της κυτταρίτιδας, ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του (κολλαγόνο) και το δέρμα παρουσιάζει μια ανώμαλη όψη με λακκάκια και εξογκώματα που μοιάζει με το λεγόμενο «φλοιό πορτοκαλιού».
Η κυτταρίτιδα είναι μια ενδογενής αλλαγή στη συνοχή του δέρματος που εμφανίζεται ως επί το πλείστον στις γυναίκες από την εφηβεία και μετά αλλά και στους άντρες.
Τα σημεία του σώματος όπου εμφανίζεται κυρίως κυτταρίτιδα είναι οι μηροί, οι γλουτοί, η κοιλιά, τα μπράτσα και οι γάμπες.
Δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία, αποτελεί όμως ένα αισθητικό πρόβλημα που επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του 90% του γυναικείου πληθυσμού παγκοσμίως.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έχουν εμπλακεί στη γένεση της κυτταρίτιδας.

Οι πιο σημαντικοί είναι:

Τα γονίδια

Η κακή διατροφή
Ορισμένες ιδιότυπες δίαιτες
Ο αργός μεταβολισμός
Ορμονικές αλλαγές
Εγκυμοσύνη
Αύξηση της ηλικίας- γήρανση
Αφυδάτωση
Παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος
5 καθημερινές συνήθειες για να αντιμετωπίσουμε την κυτταρίτιδα

Ενυδάτωση
Πίνε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα για να κρατήσεις το δέρμα σου ενυδατωμένο. Η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των τοξινών από το σώμα. Αν πάλι δυσκολεύεσαι να πιείς τόσο νερό, προσπαθήσε να καταναλώσεις τρόφιμα που διαθέτουν μεγάλες ποσότητες νερού, όπως μήλα, σταφύλια και αγγούρια.

Διατροφή
Ακολούθησε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή προκειμένου να μειώσεις το συνολικό σωματικό σου λίπος. Εμπλούτισε την καθημερινή σου διατροφή με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που εφοδιάζουν τον οργανισμό με βιταμίνες και μέταλλα. Τα τελευταία μεταξύ άλλων διεγείρουν την κυκλοφορία της λέμφου και βοηθούν στο να περιοριστεί το πρήξιμο. Πιο πολύτιμα στη μάχη με την κυτταρίτιδα θεωρούνται τα πλούσια σε νερό φρούτα και λαχανικά όπως το πεπόνι, το καρπούζι, το αγγούρι, το μαρούλι, η ρόκα, τα κολοκυθάκια και τα άγρια χόρτα. Επίσης φαίνεται να βοηθούν το σέλινο, οι πιπεριές, τα ραπανάκια, ο ανανάς, το πράσινο μήλο και η παπάγια, που έχουν αποτοξινωτική δράση. Επέλεξε προϊόντα ολικής άλεσης ψωμιά και ζυμαρικά για να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών.

Άσκηση
Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν κυτταρίτιδα. Γι αυτό το λόγο κυτταρίτιδα εμφανίζεται πολύ συχνά σε γυναίκες που κάνουν δουλειά γραφείου και παραμένουν καθισμένες για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κυτταρίτιδα είναι μία μορφή λίπους, το οποίο μπορείς να κάψεις κάνοντας αερόβια άσκηση. Οι έντονες cardio προπονήσεις, όπως το τρέξιμο, το ποδήλατο, ή προγράμματα αεροβικής άσκησης όπως τα καθίσματα, είναι το α και το ω καθώς βοηθάνε επίσης στην καλή κυκλοφορία του αίματος και την άντληση οξυγόνου σε διάφορα μέρη του σώματός.

Κάπνισμα τέλος
Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στα αιμοφόρα αγγεία είναι καλά τεκμηριωμένες και επειδή στους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες για κυτταρίτιδα συμπεριλαμβάνεται η διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος, καλό είναι να βγάλεις το τσιγάρο από τη ζωή σου. Επιπλέον, το τσιγάρο γεμίζει τον οργανισμό με τοξίνες και η «παγίδευση» των τοξινών επίσης πιστεύεται ότι συμβάλλει στην κυτταρίτιδα.

Μασάζ με κρέμες, λάδια και gel!
Η επιστήμη της κοσμετολογίας βρίσκεται στην υπηρεσία της γυναικείας αισθητικής και στον τομέα της κυτταρίτιδας, φέρνοντας στην αγορά μία μεγάλη ποικιλία απο κρέμες, gel, λάδια προκειμένου να διαλέξεις το προϊόν που σου ταιριάζει. Η σύνθεση που έχουν συνήθως τα προϊόντα αυτά είναι πλούσια σε εκχυλίσματα από διάφορα φυτά όπως πράσινο τσάι, γκουαρανά, ρόδι, ανανάς, από έλαια όπως το ελαιόλαδο και το αμυγδαλέλαιο αλλά και συμπλέγματα βιταμινών Α, Ε, C και F. Πολλά από αυτά είναι εμπλουτισμένα με καφείνη η οποία διεγείρει τη λιπόλυση. Το καθένα από αυτά τα συστατικά δρα με διαφορετικό τρόπο και ο συνδυασμός τους έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της μικροκυκλοφορίας στα επιδερμικά κύτταρα, την ενεργοποίηση του μηχανισμού λιποδιάλυσης και το μπλοκάρισμα της διόγκωσης των λιποκυττάρων. Έτσι μετά απο σωστή καθημερινή εφαρμογή η διαταραγμένη δομή των ιστών του δέρματος αποκαθίσταται.

Για τελειοποίηση του αποτελεσμάτος χρησιμοποιείστε πριν απο τις κρέμες – gel και κάποιο απο τα ειδικά scrub που κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία προσφέρουν μοναδική απολέπιση προκειμένου οι κρέμες να απορροφηθούν και να έχουν τη μέγιστη δράση.

Tips για εφαρμογή:
– Με τα δύο χέρια εναλλάξ, κάντε απαλές συνεχόμενες κινήσεις μασάζ με ανοδική φορά από τον αστράγαλο προς τον μηρό. Συνεχίστε με αργές και βαθιές μαλάξεις

– Ασκήστε πιέσεις με τον αντίχειρα και τον δείκτη στο εσωτερικό του ποδιού, με ανοδική φορά από τον αστράγαλο προς τον μηρό. Δώστε έμφαση στους γλουτούς.

– Χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια, κυκλώστε με τις παλάμες τον αστράγαλο και ανεβείτε προς τον μηρό κάνοντας κυκλικές τονωτικές κινήσεις.
Ολοκληρώστε με μία νέα σειρά από απαλές συνεχόμενες ανοδικές κινήσεις μασάζ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου