Thursday, 28 October, 2021

Εχινάτσεα και Πρόπολη τα φυσικά αντιβιοτικά

Εχινάτσεα και Πρόπολη τα φυσικά αντιβιοτικά

Η εχινάτσεα είναι το πιο δημοφιλές βότανο για τη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης και την επίσπευση της ανάρρωσης.
Υπάρχουν 3 βασικά είδη εχινάτσεας: η echinaceapurpurea, η echinaceaangustifolia και η echinaceapallida. Ωστόσο, το πιο διαδεδομένο είναι το πρώτο.
Στη Γερμανία, η εχινάτσεα αποτελεί τη βασική θεραπεία για τις μολύνσεις του αναπνευστικού. Θεωρείται ενεργοποιητής του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει ο οργανισμός απέναντι στις προσβολές.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη εχινάτσεας από τις πρώτες μέρες ενός κρυολογήματος ή μιας γρίπης επισπεύδει την ανάρρωση και μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων, όπως ο πονοκέφαλος, η υπνηλία, ο βήχας και ο πόνος των αρθρώσεων.
Τα αριθμητικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρονική διάρκεια της ασθένειας μειώθηκε κατά 30% (από 13 σε 9,5 μέρες) και τα συμπτώματα κατά 50%. Η πιο αποτελεσματική ημερήσια δόση ορίστηκε στα 900 mg, ενώ δεν αποδείχτηκε ότι η προληπτική χρήση της εχινάτσεας βοηθά τον οργανισμό να αντισταθεί σε προσβολές.

Οι συνιστόμενες δόσεις
Μορφή σκόνης: 300 mg/ 3 φορές την ημέρα
Αλκοολικό βάμμα (1:5): 3-4 ml/ 3 φορές την ημέρα
Χυμός εχινάτσεας: 2-3 ml/ 4 φορές την ημέρα
Αποξηραμένη ρίζα: 1-2 g/ 3 φορές την ημέρα

Πολλοί βοτανοθεραπευτές υποστηρίζουν ότι οι υγρές μορφές της εχινάτσεας είναι πιο αποτελεσματικές από ότι οι κάψουλες ή οι ταμπλέτες και αυτό οφείλεται στο ότι έρχονται σε άμεση επαφή με τις αμυγδαλές και τους ιστούς της λέμφου στο λαιμό.
Ξεκινήστε λοιπόν την εχινάτσεα αμέσως όταν νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα και συνεχίστε να τη λαμβάνετε για 1-2 εβδομάδες το πολύ.
Η μακροχρόνια χρήση ή η προληπτική χρήση δεν βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Πρόπολη
Το Βάμμα Πρόπολης προέρχεται από την επεξεργασία της Πρόπολης, της ρητινώδους ουσίας με την οποία οι μέλισσες στεγανοποιούν, θωρακίζουν και απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Πρόκειται για μία ουσία που περιέχει αναρίθμητα συστατικά αλλά κυρίως αποτελείται από ρητίνες, κερί, αιθέρια έλαια, και γύρη. Είναι γνωστό πως η Πρόπολη διαθέτει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιβιοτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Πως μπορούμε εμείς να το χρησιμοποιήσουμε:
-Για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ή καταπολέμηση του κρυολογήματος βάλε 10-15 σταγόνες βάμμα σε νερό ή χυμό σε καθημερινή βάση για 1-2 εβδομάδες.
-Σαν βακτηριοστατικό για την αντιμετώπιση της ακμής ή αποστήματος τοπικά με εξαιρετικό αποτέλεσμα! Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι ότι το βάμμα πρόπολης λεκιάζει όπου πέσει και από την επιδερμίδα βγαίνει μόνο με οινόπνευμα.
-Για στοματικές γαργάρες αραιωμένο (αλλιώς κινδυνεύουμε με εγκαύματα) με 2 μέρη νερό. Απολυμαίνει το στόμα και βοηθά στην επούλωση πληγών (σε ουλίτιδα ή εξαγωγή δοντιού).
-Βοηθά στην ευεξία αν πίνουμε για ένα μήνα τον χρόνο 20-30 σταγόνες μέσα σε μισό ποτήρι γάλα κάθε πρωί νηστικοί.
-Γενικά το βάμμα πρόπολης βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, των ελκών του στομάχου, της γρίπης και των κρυολογημάτων, της ωτίτιδας και γενικότερα των μυκητιάσεων και των ιώσεων.
Γενικά η Πρόπολη θεωρείται από πολλούς, ως μία πραγματικά “θαυματουργή” ουσία η οποία συμβάλει στη “θωράκιση” του οργανισμού. Προσοχή όμως, το βάμμα Πρόπολης είναι πολύ δραστικό και για το λόγο αυτό πρέπει να καταναλώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου