Friday, 20 September, 2024

Ασφάλεια τροφίμων τους καλοκαιρινούς μήνες

Ασφάλεια τροφίμων τους καλοκαιρινούς μήνες
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη συντήρηση του φαγητού όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει

Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και οι ευκαιρίες για δροσερές αποδράσεις είναι αρκετές. Πολλές φορές όμως χρειάζεται να μεταφέρουμε τρόφιμα. Πώς μπορούμε λοιπόν να αποφύγουμε τις αλλοιώσεις;

Αλλοίωση τροφίμων

Οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αλλοίωση των τροφίμων είναι η υγρασία και η θερμοκρασία. Η υγρασία, δηλαδή το νερό που υπάρχει στα τρόφιμα, είναι το περιβάλλον που χρειάζονται οι μικροοργανισμοί για να αναπτυχθούν, ενώ η θερμοκρασία επηρεάζει την ταχύτητα των αντιδράσεων που συμβαίνουν σε ένα τρόφιμο, οδηγώντας το στην αλλοίωση.

Αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10οC μπορεί να διπλασιάσει την ταχύτητα των αντιδράσεων αυτών. Έτσι, το καλοκαίρι, με την άνοδο της θερμοκρασίας, πολλαπλασιάζεται ο ρυθμός αλλοίωσης των τροφίμων.

Συντήρηση τροφίμων το καλοκαίρι

Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι είχαν βρει τρόπους για να συντηρούν τα τρόφιμα. Μέσω του παστώματος με αλάτι και της αφυδάτωσης στον ήλιο πετύχαιναν να μειώσουν το διαθέσιμο νερό για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και με τα υπόγεια κελάρια εξασφάλιζαν πιο χαμηλή θερμοκρασία. Στη σύγχρονη εποχή, οι ψυκτικοί θάλαμοι μεγιστοποίησαν τον χρόνο συντήρησης των τροφίμων.

Ωστόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με τα τρόφιμα του ψυγείου. Συνήθως, εκείνα που έχουν τοποθετηθεί στην πόρτα του ψυγείου, όταν αυτή ανοιγοκλείνει, δέχονται τις μεγαλύτερες θερμικές μεταβολές.

Γι’ αυτό υπάρχουν ειδικοί χώροι στους οποίους αποθηκεύονται κάποια τρόφιμα, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και τα αυγά. Οι τροφές δεν πρέπει να παραμένουν εκτός ψυγείου πάνω από μία ώρα, ενώ, όταν διαπιστώσουμε ότι είναι αλλοιωμένες θα πρέπει να τις απομακρύνουμε. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι συνθήκες αποθήκευσης και η ημερομηνία λήξης που αναγράφονται στη συσκευασία.

Τρόφιμα στις διακοπές

Το καλοκαίρι, μπορούμε να μεταφέρουμε στο ταξίδι και στην παραλία φρούτα και λαχανικά στα ειδικά ισοθερμικά ψυγεία με παγοκύστες ή να προτιμήσουμε τροφές που δεν απαιτούν ψύξη, όπως ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και μπάρες δημητριακών.

Όσον αφορά τα καταστήματα, επιλέγουμε εκείνα που φαίνεται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων. Έτσι, τα έτοιμα σάντουιτς (με αλλαντικά, τυρί, αυγά, διάφορες σαλάτες ή σάλτσες) πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Ομοίως, οι σαλάτες, που διατίθενται σε salad bar, πρέπει να διατηρούνται, υπό ψύξη και σε ειδικές προθήκες. Τα ψυγεία με αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο αλλά να διατηρούνται στην κατάλληλη θερμοκρασία (μικρότερη από 7οC). Προτιμούμε επίσης αυτά που αποθηκεύονται σε γυάλινες συσκευασίες.

Έτοιμα snacks (τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες, κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60°C, να είναι, δηλαδή πολύ ζεστά. Επιπλέον, τα προϊόντα κρέατος και πουλερικών (γύρος, σουβλάκια, κ.λπ.) πρέπει να είναι καλοψημένα. Αν τελικά τα μαγειρεμένα τρόφιμα και τα διάφορα είδη γαλακτοκομικών ή αλιευμάτων, δεν καταναλωθούν μέσα σε 2 ώρες από την αγορά τους και δε διατηρηθούν στο ψυγείο, θα πρέπει να πετιούνται.

Πηγή: nutrimed.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου