Saturday, 27 July, 2024

Γεμιστό κοτόπουλο. Φθηνό και χριστουγεννιάτικο!

Τι κι αν τα οικονομικά μας δεν μάς επιτρέπουν να αγοράσουμε γαλοπούλα για το γιορτινό τραπέζι; Ποιος είπε ότι ένα αφράτο, κοτόπουλο δεν είναι ακόμη πιο νόστιμο και ζουμερό, με την κατάλληλη γέμιση; Μην πτοείστε! Η κότα και το κοτόπουλο ήταν ανέκαθεν (μαζί με το χοιρινό) τα κατεξοχήν πιάτα των γιορτών και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε κόντρα στην παράδοση!

Διαλέξτε ένα μεγάλο κοτόπουλο ή δύο μικρότερα, ανάλογα με τους καλεσμένους ή τα μέλη της οικογένειας.

Με ανάμεικτα μυρωδικά και συκωτάκια

Ζεσταίνω δύο κουταλιές λάδι ή βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρω σε μέτρια φωτιά 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο και τρία κρεμμύδια φρέσκα, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω μυρωδικά, ψιλοκομμένο μαϊντανό, θυμάρι ή ότι άλλο μ’ αρέσει ως γεύση, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δεντρολίβανο και κόκκινο γλυκό πιπεράκι… βάζω μία χούφτα συκωτάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένα, ένα λεμόνι στημένο, ρύζι ενάμισι φλιτζάνι, ενάμισι ποτήρι νερό, ανακάτεμα και ρίχνω αν θέλω ¼ ποτ. κρασί λευκό για να σβήσω. Μαγείρεμα ένα τέταρτο, σε χαμηλή φωτιά.  (Δεν χρειάζεται να γίνει εντελώς, θα ολοκληρωθεί το ψήσιμο στον φούρνο, για να μη «λαπαδιάσει» το ρύζι και η γέμιση. Αφήνω λίγο να κρυώσει και γεμίζω το κοτόπουλο. Ψήσιμο δύο ώρες, τυλιγμένο στο αλουμινόχαρτο για να μη στεγνώσει, αν μπει ταψί, λίγο άνοιγμα το τελευταίο μισάωρο για να πάρει χρώμα και έτοιμο! Αν μπει γάστρα, άνοιγμα στο τελευταίο 20λεπτο, το καπάκι. Αν θέλουμε βάζουμε τριγύρω πατάτες ή όποιο άλλο λαχανικό, που θα έχει τραβήξει τη γεύση και τα αρώματα και είναι τέλεια γαρνιτούρα! 

Με ξερά φρούτα, πορτοκάλι, μήλο ή κάστανα

Με την ίδια διαδικασία όπως παραπάνω, προσθέτω ότι επιθυμώ: ξερά βερίκοκα, ή χουρμάδες, χωρίς κουκούτσια, το ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι ή ψιλοκομμένα δύο μήλα (δίνουν τέλεια γεύση ή ακόμη και κάστανα (τουλάχιστον δέκα κομμένα στη μέση), καρύδια ή κουκουνάρι (αυτό είναι πιο ακριβό!) Ανακατεύω καλά και με το μείγμα αυτό γεμίζω το κοτόπουλο.

Καλή όρεξη και καλές γιορτές!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου