Saturday, 20 April, 2024

Γρίπη και σωστή διατροφή: Ποιες τροφές τονώνουν το ανοσoποιητικό;

Πόσο σημαντική είναι η διατροφή μας για την πρόληψη της γρίπης; Ποιες τροφές συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος;

Ποιο είναι το Top 6 των τροφίμων που λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας; Καλά μας τα έλεγαν οι γιαγιάδες μας, να τρώμε σούπες και να πίνουμε πορτοκαλάδες;
Επαγρύπνηση όλων για τη γρίπη συνιστά, και φέτος, το υπουργείο Υγείας, με τους λοιμωξιολόγους να εφιστούν μεγάλη προσοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τονίζοντας την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος παίζει, πάντοτε, και η σωστή διατροφή. Ο Νίκος Γιατράς, διαιτολόγος-διατροφολόγος, μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας, συμβουλεύει τους αναγνώστες του Sputnik. «Στον πόλεμο κατά της εποχικής γρίπης, είναι αναγκαίο να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας τρώγοντας σωστά», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σωστή διατροφή: «Σημαντικός παράγοντας τόνωσης του ανοσοποιητικού»
Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Νίκο Γιατρά, ένα διατροφικό μοντέλο, στηριζόμενο στην αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, αποδυναμώνει τον οργανισμό. Η ζάχαρη, τα επεξεργασμένα προϊόντα, κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα, το αλάτι και τα αλατισμένα προϊόντα εμπορίου, το αλκοόλ, τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη (σοκολάτα, καφές, αναψυκτικά κ.ά.), αλλά και το κάπνισμα, καθιστούν τον οργανισμό μας περισσότερο ευάλωτο.
Αντίθετα, η διατροφή που βοηθά σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος θα πρέπει να είναι βασισμένη σε υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (πλούσια σε αντιοξειδωτικά), προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά, όσπρια και ισορροπημένη αναλογία σε Ω6/Ω3 απαραίτητα λιπαρά οξέα. Επιπλέον, θα πρέπει να συνδυάζεται με επαρκή πρόσληψη υγρών για ενυδάτωση.
Τρώτε τουλάχιστον 2-3 φρούτα την ημέρα
Συνοδεύετε τα κυρίως γεύματά σας με 1 σαλάτα
Καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια (όπως σολομό, σκουμπρί, μπακαλιάρο)
Από κρέας προτιμάτε το άπαχο, π.χ. κοτόπουλο χωρίς πέτσα, μοσχάρι φιλέτο άπαχο και συκώτι
Μην ξεχνάτε τις ζεστές δυναμωτικές σούπες λαχανικών και την παραδοσιακή κοτόσουπα
Αυξήστε την κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων ολικής άλεσης
Αυξήστε την κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα, καρύδια, βραζιλιάνικα φιστίκια
Προτιμάτε, αντί για βούτυρο, φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, τόσο για το φαγητό όσο και για το μαγείρεμα
Πίνετε αρκετά υγρά, όχι μόνο νερό
Πίνετε φρεσκοστυμ­μένους χυμούς φρούτων και λαχανικών, για την πρόσληψη βιταμίνης C
Το top 6 των ομάδων τροφίμων που προστατεύουν από τη γρίπη
Ακτινίδιο – Πορτοκάλι
Μωβ λάχανο – Πιπεριά
Θαλασσινά και σαρδέλες
Μούρα – Βατόμουρα
Ξηροί καρποί
Μπρόκολο και Σπανάκι

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου