Tuesday, 31 January, 2023
Τελευταίες Ειδήσεις

Ο λόγος που παχαίνουν τα παιδιά και τα ένοχα τρόφιμα που θέτουν σε κίνδυνο την καρδιά τους

Ανησυχητικές φαίνεται πως είναι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών όπως αναδεικνύουν τα ερευνητικά στοιχεία αμερικανικής μελέτης, τα αποτελέσματα

της οποίας ενοχοποιούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα για την ταχεία αύξηση του βάρους των παιδιών
Μορφή επιδημίας έχει λάβει η παχυσαρκία, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν την αυξημένη συχνότητα και στα παιδιά και ειδικότερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Στη χώρα μας μάλιστα καταγράφονται από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας με πάνω από το 40% των παιδιών να είναι υπέρβαρα, ενώ το 19-24% των αγοριών και το 14-19% των κοριτσιών παχύσαρκα.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται πως είναι ένας από τους βασικούς ενόχους σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας αμερικανικής μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά στην Αμερική προσλαμβάνουν τα 2/3 των καθημερινών θερμίδων αποκλειστικά από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Το ποσοστό μάλιστα ανέρχεται στο 67% σε σύγκριση με το 61% των παιδιών και των εφήβων δυο δεκαετίες νωρίτερα σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία. Επιπλέον, η πρόσληψη των καθημερινών θερμίδων από τα έτοιμα ή κατεψυγμένα γεύματα αυξήθηκε από το 2% στο 11%.
Τα δεδομένα αυτά προέκυψαν από μια ανασκόπηση είκοσι ετών από το 1999 έως το 2018, αντλώντας στοιχεία από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ, μια ομοσπονδιακή μελέτη που αξιολογεί τα πρότυπα διατροφής των Αμερικανών πολιτών.

Οι ερευνητές μάλιστα διαπίστωσαν ότι τόσο τα μικρότερα παιδιά όσο και οι έφηβοι κατανάλωναν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα των γονιών τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Fang Zhang, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη θεωρεί πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη χρόνου και όχι τόσο στην αμάθεια των γονιών ή στην έλλειψη χρημάτων: «Όλοι είμαστε απασχολημένοι τη σήμερον ημέρα. Έχουμε λιγότερο χρόνο για μαγείρεμα και δυστυχώς βασιζόμαστε πολύ στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που μας λύνουν τα χέρια» τονίζει.
Τι περιέχουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Μια ανάλυση των τροφίμων αυτών έδειξε ότι σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν περισσότερες θερμίδες, υδατάνθρακες (55% έναντι 43%) και πρόσθετα σάκχαρα (19% έναντι 3%). Επιπλέον, περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες και πρωτεϊνες (11% έναντι 21%)
Όπως εξηγεί ο Zhang: «Η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία μας επειδή αλλάζει η φυσική δομή και τη χημική σύνθεση των τροφίμων» ενώ επιπλέον προειδοποιεί ότι «Οι άνθρωποι που τρώνε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι παχύτεροι και να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες».
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί σε θέματα διατροφής στις ΗΠΑ τελικά πέτυχαν και κάτι με τις συμβουλές τους, αφού οι συνεχείς προειδοποιήσεις τους σχετικά με την ενοχή των αναψυκτικών στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας οδήγησε στη μείωση της πρόσληψης των συνολικών ημερήσιων θερμίδων από τα αναψυκτικά από περίπου 11% στο 5% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Τα ένοχα τρόφιμα που θέτουν σε κίνδυνο την καρδιά των εφήβων
Το 66% των ημερήσιων θερμίδων τους λαμβάνουν οι έφηβοι από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, με τις διατροφικές τους επιλογές να έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη μετέπειτα ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη
Οι έφηβοι λαμβάνουν τα 2/3 των συνολικών του θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και όσα περισσότερα καταναλώνουν, τόσο χειρότερη είναι η κατάσταση της καρδιακής τους υγείας, υποστηρίζει νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας και προς το παρόν βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο.
Η μελέτη χρησιμοποίησε το σύστημα κατηγοριοποίησης της διατροφής NOVA, συνοψίζοντας την κατηγορία ενδιαφέροντος σε «σνακ, ροφήματα, έτοιμα γεύματα και πολλά άλλα προϊόντα που προέρχονται εν μέρει ή εν συνόλω από ουσίες-εκχυλίσματα τροφίμων ή από υποκατάστατα τροφίμων με ελάχιστη ή καθόλου σχέση με τα πραγματικά τρόφιμα».
Ενδεικτικά, η κατηγορία των υπεπεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνει τα πατατάκια, τα μπισκότα, τις καραμέλες, τα αναψυκτικά και τα έτοιμα γεύματα όπως η πίτσα, οι σούπες της στιγμής, τα χοτ ντογκ και οι φτερούγες κοτόπουλου. Με λίγα λόγια, ό,τι μπορεί να βρει κανείς στο δωμάτιο ενός εφήβου.
«Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, νάτριο, τρανς και κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, ενώ περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά», τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Zefeng Zhang, επιδημιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ατλάντα. Σημειώνεται ότι μια διατροφή υψηλή σε νάτριο σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ η κατανάλωση τρανς και κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές εξέτασαν 5.565 ανθρώπους ηλικίας από 12 έως 19 ετών που είχαν λάβει μέρος σε μια εκτεταμένη εθνική έρευνα. Συνέκριναν, λοιπόν,τη διατροφή των εφήβων με τα αποτελέσματά τους σε μια λίστα κατηγοριών της καρδιακής υγείας, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων το βάρος, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη κ.α.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έφηβοι καταναλώνουν υπερβολικά πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, με περίπου το 66% των θερμίδων τους να προέρχεται από αυτά, ενώ στην περίπτωση των ενηλίκων το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 55%.
Τελικά, οι διατροφικές επιλογές των εφήβων σχετίστηκαν με χειρότερη καρδιακή υγεία, αφού για κάθε αύξηση 5% στον αριθμό των θερμίδων που λάμβαναν από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα κάθε ημέρα, η βαθμολογία τους στην κλίμακα των 12 βαθμών της καρδιακής υγείας μειωνόταν κατά 0,13 πόντους.
Με άλλα λόγια, «η υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων μακροπρόθεσμα στους εφήβους», εξηγεί ο Δρ. Zhang.
Μια πτυχή του προβλήματος μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ότι είναι πιο εύκολο για όλους να υπερκαταναλώνουν τρόφιμα που είναι φτιαγμένα για να είναι νόστιμα. «Οι άνθρωποι μπορεί να τρώνε περισσότερα τέτοια τρόφιμα, ακόμα κι όταν δεν πεινάνε. Επιπλέον, από τη στιγμή που τα υπεπεξεργασμένα τρόφιμα συχνά δεν έχουν φυτικές ίνες, μπορεί να μην δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού τόσο όσο τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου