Tuesday, 20 October, 2020

Φανουρόπιτα: Η πιο νόστιμη και αφράτη, με τα 9 υλικά

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου και οι πιστοί την παραμονή της εορτής πηγαίνουν στις Εκκλησίες την φανουρόπιτα, για να την «διαβάσουν» οι ιερείς.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9, καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων. Πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.
Στις 27 Αυγούστου, οπότε και τιμάται η μνήμη του Αγίου Φανουρίου. Οι Εκκλησίες γεμίζουν με τη μυρωδιά από τις Φανουρόπιτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές.
Συνταγή για Φανουρόπιτα με 9 υλικά:
350 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα νερό
1 (ή 1 και μισή για όσους την προτιμούν πιο γλυκιά) κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα λάδι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 πορτοκάλι (χυμό και το ξύσμα του)
2 χούφτες καρύδια ή αμύγδαλα (περασμένα λίγο στο μούλτι)
1 φακελάκι ξανθές σταφίδες
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα στέρεα υλικά μαζί
Σε ένα μεγαλύτερο ανακατέψτε όλα τα υγρά υλικά μαζί.
Έπειτα σιγά-σιγά ρίξτε τα στέρεα υλικά στα υγρά και ανακατέψτε τα καλά μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη και ομοιογενή ζύμη.
Βάλτε τη σε λαδωμένο ταψάκι που θα έχετε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι και ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 40 λεπτά.
Βγάζετε από το φούρνο και πασπαλίζετε τη με άχνη και κανέλα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου