Saturday, 27 July, 2024

Το μπαχαρικό που έχουμε στην κουζίνα μας και δρα ως αντıκαταθλıπτıκó

Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για τη ευεργετική δράση ενός κοινού μπαχαρικού.

Οι ψυχικές διαταραχές όσον αφορά την κατάθλιψη, το άγχος και το στρες είναι μία από τις κύριες αιτίες επιβάρυνσης παγκοσμίως. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η χρήση φυτικών ουσιών στη θεραπεία ψυχικών διαταραχών σε συνδυασμό ή όχι με φαρμακευτική αγωγή έχει προσελκύσει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον της επιστημονικής ερευνητικής κοινότητας. Ωστόσο, ακόμη και αν υπάρχει μια πληθώρα φυσικών βιοδραστικών ενώσεων, οι περισσότερες από αυτές έχουν χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισαχθούν στην κυκλοφορία του αίματος για να ασκήσουν τις βιολογικές τους δραστηριότητες. Βιοδιαθεσιμότητα είναι η αναλογία ή το ποσοστό ενός θρεπτικού συστατικού, που καταναλώνεται στη διατροφή, και πόσο από αυτό απορροφάται, αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ανασκόπηση μελετών που διεξήγαγαν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Θράκης και το  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  αξιολόγησε τις νέες προσεγγίσεις για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών με χρήση κουρκουμίνης, τονίζοντας επίσης τις ιδιότητες βιοδιαθεσιμότητας της.

Η κουρκουμίνη έχει βρεθεί ότι ρυθμίζει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα τη σεροτονίνη, τη ντοπαμίνη και τη νορεπινεφρίνη, ασκώντας κρίσιμη επίδραση στη ρύθμιση της διάθεσης αυξάνοντας τα επίπεδά τους και ενισχύοντας την αντικαταθλιπτική της δράση. Επιδεικνύει επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συμμετέχοντας σε διάφορες φλεγμονώδεις οδούς, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης κυτοκίνης και της μείωσης των φλεγμονωδών δεικτών. Μειώνοντας τη νευρο-φλεγμονή, η κουρκουμίνη μπορεί να ανακουφίσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Επιπλέον, η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με ψυχολογική δυσφορία όχι μόνο σχετικά με το άγχος και την κατάθλιψη αλλά και με νεύρωση όπως η σχιζοφρένεια

Η αφηγηματική ανασκόπηση αποκάλυψε ουσιαστικές ενδείξεις ότι η κουρκουμίνη μπορεί να ασκήσει σημαντικές επιδράσεις σε αρκετές ψυχικές διαταραχές. Ωστόσο, παρά το χαμηλό κόστος, την εκτεταμένη και επιβεβαιωμένη ισχύ της κουρκουμίνης και τη συμμετοχή της στα μονοπάτια σηματοδότησης και τα επιστημονικά επιβεβαιωμένα δεδομένα σχετικά με τους μοριακούς μηχανισμούς δράσης της κατά των ψυχικών διαταραχών, αυτή η φυσική ένωση παρουσιάζει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα από το στόμα. Η φαρμακευτική τεχνολογία έχει δώσει λύσεις για την αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης. Ο συνδυασμός με πιπερίνη, γαλακτομαννοσίδες, λιποσωμική σύνθεση ή νανοσκεύασμα ξεπερνά τα μειονεκτήματα βιοδιαθεσιμότητας και διαλυτότητας. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση, πείραμα σε πειραματόζωα, έδειξε ότι το μαύρο πιπέρι αύξησε τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης στο μέγιστο 154%.

Συμπεράσματα:  Οι ελάχιστες παρενέργειες και το χαμηλό κόστος καθιστούν αυτή την κίτρινη ένωση ελκυστική για τη θεραπευτική διαχείριση του ψυχικά πάσχοντος πληθυσμού. Περαιτέρω κλινικές μελέτες μεγάλης κλίμακας σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, μείζονα κατάθλιψη, διαταραχές άγχους και στρες συνιστώνται σθεναρά για τον προσδιορισμό της συνήθους δόσης ανά ψυχική διαταραχή και του πιο λειτουργικού σκευάσματος που ενισχύει την κλινική της χρησιμότητα. Ιδιαίτερα, οι μελλοντικές κλινικές μελέτες θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στην αποτελεσματικότητα των διαφορετικών σκευασμάτων, και ιδιαίτερα των μορφών νανοσκευασμάτων κουρκουμίνης ή Θερακουρμίνης κατά των ψυχικών διαταραχών στον άνθρωπο. Η ενθυλάκωση της κουρκουμίνης σε νανοσωματίδια φαίνεται να είναι η πιο πολλά υποσχόμενη σύνθεση για την αποτελεσματική αύξηση της βιοπροσβασιμότητας και της βιοδιαθεσιμότητας, υπογραμμίζοντας την ισχυρή ζήτηση να κατευθυνθεί η μελλοντική έρευνα σε αυτόν τον τύπο σκευάσματος κουρκουμίνης εκτελώντας κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.

Αναφορά: Σπανουδάκη Μ, Παπαδοπούλου Σ.Κ., Αντασούρας Γ, Παπαδόπουλος Κ.Α., Ψαρά Ε, Βορβολάκος Θ, Σόλοβος Ε, Χρυσάφη Μ, Ψάλλας Μ, Μεντζέλου Μ, κ.ά. Η κουρκουμίνη ως πολυλειτουργικό συστατικό μπαχαρικών κατά των ψυχικών διαταραχών στους ανθρώπους: Τρέχουσες κλινικές μελέτες και ανησυχίες σχετικά με τη βιοδιαθεσιμότητα. ΖΩΗ . 2024; 14(4):479. https://doi.org/10.3390/life14040479

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου