Thursday, 26 December, 2024

Ψυχολόγος αποκαλύπτει τρεις φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι

Μια ψυχολόγος αποκάλυψε τις πιο συνηθισμένες φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι σε μια σχέση.

Δυστυχώς, όλοι μας έχουμε βγει με έναν ναρκισσιστή κάποια στιγμή- μερικές φορές δεν πιστεύεις τo τι λένε, ενώ άλλες φορές είναι πιο δύσκολο να τους εντοπίσεις.

Μπορεί να μην παρουσιάστηκε ποτέ ως ναρκισσιστής όταν πρωτογνωριστήκατε, αλλά έξι μήνες μετά έχετε εμπλακεί σε μια κατάσταση για την οποία νιώθετε άβολα. «Το να δέχεσαι άδικη επίθεση όταν δεν είσαι εσύ αυτός που έκανε το λάθος μπορεί να είναι εξοργιστικό. Είναι φυσικό να αναστατώνεστε όντας στην συγκεκριμένη κατάσταση. Ωστόσο, συχνά ο ναρκισσιστής το εκμεταλλεύεται αυτό και σας κατηγορεί ότι είστε εκτός ελέγχου». Τώρα, ένας ειδικός έχει πλέον εντοπίσει επακριβώς ποιες φράσεις θα πρέπει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις σχέσεις, οπότε αν ακούτε κάποιες από αυτές τακτικά, ίσως ήρθε η ώρα να τρέξετε μακριά. Η ψυχολόγος Erin Leonard αποκάλυψε τις «φαινομενικά αθώες» φράσεις που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι ήρθε η ώρα να χωρίσετε. Γράφοντας για το Psychology Today, ανέφερε τα εξής: «Το να μιλάτε για ένα πρόβλημα σε έναν ναρκισσιστή σύντροφο μπορεί να είναι επώδυνο. Φαίνεται να πυροδοτεί έναν άσχημο τσακωμό που σπάνια είναι γόνιμος».

Τι ακριβώς είναι λοιπόν αυτό που πρέπει να προσέχουμε;

«Λυπάμαι που νιώθεις έτσι»
Αυτό μεταθέτει όλη την ευθύνη του δυσάρεστου συναισθήματος σε εσάς, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε άσχημα εξαιτίας αυτού που έκανε ο σύντροφός σας.

«Σας επικοινωνούν ότι δεν επιτρέπεται να έρθετε σε αντιπαράθεση μαζί τους ή να εκφράσετε ένα συναίσθημα που δεν τους αρέσει»

Επίσης, δεν πρόκειται για μια πραγματική συγγνώμη, είναι ένα «συγγνώμη που αισθάνεσαι άσχημα» και όχι ένα «συγγνώμη που έκανα αυτό το πράγμα που σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα». Η Leonard το περιγράφει ως «δήλωση αντι-ενσυναίσθησης», λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται αρκετά για να προσπαθήσει να «καταλάβει πώς αισθάνεστε» ή τι εννοείτε.

«Έχεις θέμα με τα νεύρα σου»
Η Leonard λέει: «Το να δέχεσαι άδικη επίθεση όταν δεν είσαι εσύ αυτός που έκανε το λάθος μπορεί να είναι εξοργιστικό. Είναι φυσικό να αναστατώνεστε όντας στην συγκεκριμένη κατάσταση. Ωστόσο, συχνά ο ναρκισσιστής το εκμεταλλεύεται αυτό και σας κατηγορεί ότι είστε εκτός ελέγχου». Χρησιμοποιώντας αυτή τη φράση εκφράζουν το θυμό τους φορτώνοντας τα όλα στο σύντροφό τους.

«Τα κατέστρεψες όλα»
Αυτή είναι μια μορφή αντιπερισπασμού, όπου ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας φορτώσει ενοχές, για να σας κάνει να ξεχάσετε τον λόγο για τον οποίο θυμώσατε εξαρχής.

Η Leonard εξηγεί: «Σας επικοινωνούν ότι δεν επιτρέπεται να έρθετε σε αντιπαράθεση μαζί τους ή να εκφράσετε ένα συναίσθημα που δεν τους αρέσει». Αντίθετα, για να διατηρήσετε μια υγιή σχέση, συμπληρώνει η Leonard, είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε για τα προβλήματα σας με τον/την σύντροφο σας.

Unilad, φωτο: Cheers 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου