Monday, 22 April, 2024

Kαρκινογόνες oυσίες σε προϊόντα ομορφιάς και θεραπείες ακμής γνωστών εταιρειών

Υψηλά επίπεδα του καρκινογόνου χημικού βενζόλιο εντοπίστηκε σε ορισμένα προϊόντα για την θεραπεία της ακμής

από εταιρείες όπως η Clinique της Estee Lauder, η Up&Up της Target και η Clearasil της Reckitt Benckiser, δήλωσε το ανεξάρτητο αμερικανικό εργαστήριο Valisure.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, κατατέθηκε αίτηση στη ρυθμιστική αρχή τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προκειμένου να ανακληθούν τα εν λόγω προϊόντα, να διεξαχθεί έρευνα και να αναθεωρηθούν οι οδηγίες για τον κλάδο.

Μετά τη δημοσίευση της είδησης, οι μετοχές της Estee Lauder σημείωσαν πτώση 3%.

Το βενζόλιο (ή βενζένιο) εντοπίζεται σε «μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα» τόσο σε συνταγογραφούμενα όσο και σε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα θεραπείας της ακμής, τα οποία περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου, ανακοίνωσε η Valisure.

Άλλα προϊόντα στα οποία ανιχνεύθηκε βενζόλιο περιλαμβάνουν τα Proactiv και PanOxyl, το σαπούνι της Walgreens για την ακμή, και την κρέμα Equate Beauty της Walmart για την ακμή.

Η καρκινογόνος ουσία έχει ήδη βρεθεί σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως αντιηλιακά, αντισηπτικά χεριών και σαμπουάν, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει ανακλήσεις από εταιρείες όπως η Procter & Gamble και η Johnson & Johnson. Όμως, σύμφωνα με τη Valisure, η ανίχνευση βενζολίου στα προϊόντα θεραπείας της ακμής ήταν «ουσιωδώς διαφορετική» από τις άλλες περιπτώσεις.

«Το βενζόλιο που βρήκαμε στα αντιηλιακά και άλλα καταναλωτικά προϊόντα αφορούσε προσμείξεις που προέρχονταν από μολυσμένα συστατικά. Ωστόσο, στα προϊόντα υπεροξειδίου του βενζολίου προέρχεται από το ίδιο το υπεροξείδιο του βενζολίου», δήλωσε ο συνιδρυτής και πρόεδρος της Valisure, Ντέιβιντ Λάιτ.

Οι δοκιμές της Valisure έδειξαν ότι σε ορισμένα προϊόντα εντοπίζεται βενζόλιο που, πιθανώς, ξεπερνά κατά 800 φορές το όριο της FDA. Υψηλά επίπεδα βενζολίου δε βρέθηκαν μόνο στα προϊόντα ακμής, αλλά και στον αέρα γύρω απ’ αυτά, υποδεικνύοντας ότι το καρκινογόνο θα μπορούσε να διαρρεύσει από τις συσκευασίες, εγκυμονώντας πιθανό κίνδυνο εισπνοής.

Τι είναι το βενζόλιο. Οι κίνδυνοι

Το βενζόλιο είναι μια χημική ουσία που εξατμίζεται πολύ γρήγορα στον αέρα και χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ. Η έκθεση στην ουσία αυτή γίνεται συνήθως δια της εισπνοής.

Συνήθως χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντων όπως είναι τα πλαστικά και οι συνθετικές ίνες, καθώς και τα λιπαντικά, οι βαφές, τα απορρυπαντικά και τα φάρμακα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), το βενζόλιο παράγεται τόσο στην φύση όσο και μέσα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. «Οι φυσικές πηγές βενζολίου περιλαμβάνουν τα ηφαίστεια και τις δασικές πυρκαγιές. Το βενζόλιο είναι επίσης φυσικό μέρος του αργού πετρελαίου, της βενζίνης και του καπνού των τσιγάρων», τονίζει ο οργανισμός.

Η καρκινογόνος δράση του βενζολίου έχει διαπιστωθεί εδώ και χρόνια, με το Διεθνές Πρακτορείο της Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), το οποίο αποτελεί παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να το έχει κατατάξει το 2004 στις «γνωστές καρκινογόνες ουσίες προς τον άνθρωπο» (ομάδα 1).

Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει άλλες γνωστές καρκινογόνες ουσίες, όπως το τσιγάρο και ο αμίαντος, για τις οποίες υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι συνδέονται με βεβαιότητα συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Τo Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (DHHS), μάλιστα, αναφέρει ότι «η μακροπρόθεσμη έκθεση σε βενζόλιο δια μέσω του αέρα μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία».

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο εντός του οποίου η έκθεση σε βενζόλιο μπορεί να θεωρηθεί ως «ασφαλής», σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) της Βρετανίας, υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν ότι καταγράφηκαν περιστατικά λευχαιμίας 5-20 χρόνια μετά την αρχική έκθεση σε βενζόλιο, σε συστηματική βάση. Επιπλέον, το IARC επισημαίνει ότι η τακτική έκθεση σε μεγάλες ποσότητες βενζολίου μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα το αναπαραγωγικό σύστημα των ανθρώπων, όπως έχει φανεί μέσα από εργάτριες σε εργοστάσια που έρχονταν καθημερινά σε επαφή με την ουσία.

Όπως αναφέρει ο CDC, τα άμεσα συμπτώματα (λίγα λεπτά έως και μερικές ώρες μετά) που μπορεί να προκαλέσει η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες βενζολίου περιλαμβάνουν:

Ζαλάδες, Ταχυκαρδία και αρρυθμίες, Πονοκέφαλοι, Τρέμουλο, Σύγχυση, Απώλεια συνείδησης.

Πηγή: Reporter.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου