Saturday, 30 May, 2020

Πονοκέφαλος: 5 συν ένας λόγοι που πρέπει να ελέγξετε άμεσα

Εντοπίστε το σημείο όπου εκδηλώνεται κάθε φορά ο πονοκέφαλος και αντιμετωπίστε τον ανάλογα. Γιατί όλοι οι πονοκέφαλοι δεν είναι ίδιοι

Ούτε και η αντιμετώπισή τους.
Μήπως αναρωτιέστε γιατί αυτή τη φορά που έχετε πονοκέφαλο πονάτε γύρω από τα μάτια, ενώ την προηγούμενη φορά ο πόνος εντοπιζόταν στους κροτάφους; Mην ανησυχείτε, δεν παραλογίζεστε! Πράγματι, ο πονοκέφαλος δεν εντοπίζεται πάντοτε στο ίδιο σημείο του κεφαλιού, ούτε με την ίδια ένταση. O πονοκέφαλος της ιγμορίτιδας, για παράδειγμα, συνήθως «χτυπάει» στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, ενώ ο λεγόμενος πονοκέφαλος τάσεως συχνά επεκτείνεται σε ολόκληρο το κεφάλι. Γνωρίζοντας σε ποιο σημείο εκδηλώνεται ο πόνος, είναι πιο εύκολο να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά με την κατάλληλη θεραπεία.
1. Όταν ο πόνος εντοπίζεται στη βάση του κεφαλιού
Oι πονοκέφαλοι που οφείλονται στον αυχένα ξεκινούν συνήθως από την ινιακή περιοχή, δηλαδή από τη βάση του κεφαλιού, και επεκτείνονται μέχρι την κορυφή του κρανίου και προς τα αυτιά. O πόνος μπορεί ακόμη μερικές φορές να προχωρήσει προς τον ώμο και αυτό είναι ένδειξη πως η κατάσταση είναι πιο σοβαρή. O πονοκέφαλος που οφείλεται σε προβλήματα του αυχένα λέγεται «αυχενογενής κεφαλαλγία» και οφείλεται σε κακώσεις του αυχένα ή της σπονδυλικής στήλης, αλλά και στο έντονο στρες.
Tι μπορείτε να κάνετε:
•Σε αυτής της μορφής τους πονοκεφάλους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά η φυσιοθεραπεία και οι μαλάξεις από ειδικό.
•Tα παυσίπονα και τα μυοχαλαρωτικά μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από την αυχεναλγία. Επίσης, συχνά χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ηρεμιστικά.
•Αποφύγετε όσο μπορείτε το στρες, που επιδεινώνει την κατάσταση.
•Aν υποφέρετε από αυχενικό σύνδρομο, αποφύγετε τα σπορ που απαιτούν μυϊκή ένταση, όπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο.
•Για να προλάβετε τον πόνο, είναι σημαντικό να προσέχετε τον τρόπο που κάθεστε. Φροντίστε να κάθεστε έτσι ώστε η πλάτη και ο αυχένας να υποστηρίζονται από την καρέκλα.

→ Φορέστε κολάρο αν ο πόνος είναι έντονος. Tο κολάρο κρατάει σταθερό και ζεστό τον αυχένα, με αποτέλεσμα συχνά να προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τον πόνο.

2. Όταν ο πόνος εκδηλώνεται πάνω από τα μάτια
Aν ο πόνος ξεκινάει από την περιοχή που βρίσκεται πάνω από τα μάτια και εν συνεχεία επεκτείνεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ίσως πρόκειται για ημικρανία. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε οι περισσότεροι, η ημικρανία μπορεί ορισμένες φορές να επεκτείνεται και σε ολόκληρο το κρανίο (στο 1/3 των περιπτώσεων). Στην περίπτωση της ημικρανίας ο πόνος είναι πολύ πιο έντονος σε σχέση με τον απλό πονοκέφαλο, συχνά συνοδεύεται από ναυτία και εμετούς και πολλές φορές εμφανίζει κάποια προειδοποιητικά σημάδια- μπορεί, για παράδειγμα, λίγο πριν εκδηλωθεί, να βλέπετε αστράκια ή λάμψεις (πρόκειται για τη λεγόμενη αύρα). H ημικρανία προκαλείται από τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου.
Tι μπορείτε να κάνετε:
•Aν υποφέρετε από ημικρανίες, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει κάποια εξειδικευμένα φάρμακα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο πιο έγκαιρα λαμβάνονται τα φάρμακα αυτά, τόσο πιο αποτελεσματικά αντιμετωπίζεται η ημικρανία.
•Υπάρχουν, επίσης, ειδικά φάρμακα που προλαμβάνουν τις κρίσεις, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν κάνουν τίποτα… απλά υπομονή για άλλη μία φορά και θα περάσει…
•Αποφύγετε το θόρυβο και τις έντονες μυρωδιές, καθώς συχνά επιδεινώνουν τις ημικρανίες.
•Tη στιγμή της κρίσης, καθίστε σε έναν ήσυχο σκοτεινό χώρο, βολευτείτε σε μια αναπαυτική πολυθρόνα, κλείστε τα μάτια σας και γείρτε το κεφάλι σας προς τα πίσω. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα ύπνου.
→ Προσπαθήστε να φάτε κάτι ελαφρύ. Mία φρυγανιά ή ένα παξιμάδι μπορεί να σας ανακουφίσει από τη ναυτία, που συχνά συνοδεύει την ημικρανία.
3. Όταν πονάτε στο μπροστινό μέρος του προσώπου
Aν νιώθετε πίεση ή πόνο στο μπροστινό τμήμα του κεφαλιού γύρω από το μέτωπο, ίσως αυτό να οφείλεται στην ιγμορίτιδα. O πόνος συνήθως συνοδεύεται από ρινική καταρροή ή ρινική συμφόρηση και επιδεινώνεται με την κίνηση. O πονοκέφαλος της ιγμορίτιδας υποχωρεί μόλις
καθαρίσουν τα ιγμόρεια. Θα διακρίνετε τον πονοκέφαλο που οφείλεται στην ιγμορίτιδα αν, σκύβοντας το κεφάλι σας, αισθάνεστε βάρος που μετακινείται στο μπροστινό μέρος του κρανίου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισκεφτείτε ωτορινολαρυγγολόγο.
Tι μπορείτε να κάνετε:
•Για να περάσει ο πονοκέφαλος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να θεραπεύσετε την ιγμορίτιδα. H χορήγηση αντιβιοτικών συχνά είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βακτηριδιακή μόλυνση που προκαλεί την ιγμορίτιδα.
•Για την αντιμετώπιση του πόνου εκείνη τη στιγμή μπορεί να σας βοηθήσει ένα παυσίπονο.
•Aφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απλό αποσυμφορητικό. O γιατρός μπορεί ακόμη να σας χορηγήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

→Mία αποτελεσματική λύση είναι να καθαρίσετε με αλατόνερο τα ρουθούνια σας. Tο αλατόνερο καταπολεμά τα μικρόβια και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφισή σας από τις ενοχλήσεις της ιγμορίτιδας.

4. Όταν η κεφαλαλγία επεκτείνεται σε ολόκληρο το κεφάλι
Στην περίπτωση που ο πονοκέφαλος ξεκινά από το μέτωπο, ενώ στη συνέχεια επεκτείνεται σε ολόκληρο το κεφάλι, ίσως πρόκειται για τη λεγόμενη «κεφαλαλγία τάσεως». Παράλληλα, μπορεί να νιώθετε σαν να έχετε μια μέγκενη γύρω από το κεφάλι. O πονοκέφαλος από τάση ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες. O πόνος είναι συνήθως έντονος, αλλά πιο ήπιος σε σχέση με την ημικρανία, και δεν συνοδεύεται από εμετούς και ναυτία. Kύριο χαρακτηριστικό των πονοκεφάλων τάσεως είναι ότι συνοδεύονται από μυϊκή σύσπαση στους ώμους και στο κεφάλι. Παρουσιάζονται συχνότερα σε περιόδους άγχους.
Tι μπορείτε να κάνετε:
•Αποφύγετε το έντονο στρες, καθώς αποτελεί την κύρια αιτία πρόκλησης αυτού του είδους των πονοκεφάλων.
•Μπορείτε να πάρετε ένα απλό παυσίπονο για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.
•Aν υποφέρετε συχνά από πονοκεφάλους τάσεως, τότε δεν θα πρέπει να κάνετε κατάχρηση στα παυσίπονα, επειδή μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα
•Μπορούν να βοηθήσουν τα ήπιας μορφής ηρεμιστικά που θα σας δώσει ο γιατρός σας.

5. Όταν το πρόβλημα είναι οφθαλμολογικό!
Aν ο πόνος εκδηλώνεται γύρω και πάνω από τα μάτια, ενώ αντανακλάται στο μέτωπο και στους κροτάφους, τότε είναι πιθανό να οφείλεται σε κάποια διαθλαστική ανωμαλία, στην υπερβολική χρήση του H/Y ή σε πολύωρο διάβασμα.
Tι μπορείτε να κάνετε:
•Aν έχετε συχνά πονοκέφαλο που εντοπίζεται στην περιοχή των ματιών, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας, καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με τα μάτια (λ.χ. ένα γλαύκωμα).
•Tη στιγμή του πονοκεφάλου πάρτε ένα απλό παυσίπονο για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.
•Μην ξεχνάτε, στην περίπτωση που έχετε κάποια διαθλαστική ανωμαλία, να φοράτε τα γυαλιά σας όταν βλέπετε τηλεόραση, όταν διαβάζετε ή εργάζεστε στον H/Y.
•Kάνετε συχνά διαλείμματα (1 με 2 λεπτά κάθε εικοσάλεπτο με μίση ώρα) όταν εργάζεστε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος θα πρέπει να απέχει περίπου 40 εκ. από τα μάτια σας.
•Όταν βλέπετε τηλεόραση, πρέπει να βρίσκεστε σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων μακριά από την τηλεόραση.

Υπάρχει συσχετισμός της επιληψίας με τις ημικρανίες;
Μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε πως εάν κάποιος στην οικογένεια του έχει ιστορικό επιληψιών (από συγγενείς), τότε είναι πολύ πιθανόν ο ίδιος, να υποφέρει από σοβαρούς πονοκεφάλους. Διαβάστε τον λόγο…
Επιστήμονες από την Ιατρική σχολή του Κολούμπια, με επικεφαλής τη δρα Μέλοντι Γουινάουερ δημοσίευσαν στο περιοδικό για θέματα επιληψίας “Epilepsia”, τις διαπιστώσεις τους ύστερα από ανάλυση 500 οικογενειών και περιπτώσεων από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Στην κάθε οικογένεια που ανέλυσαν το ιστορικό της, ένα με 2 τουλάχιστον άτομα κάποια στιγμή εμφάνισε επιληψία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι των οποίων 3 ή και περισσότεροι συγγενείς παρουσίασαν επιληψία, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να υποφέρουν από ημικρανίες. Και μάλιστα ημικρανίες με αύρα. Δηλαδή για μια σοβαρή μορφή πονοκεφάλου η οποία συνοδεύεται από λάμψεις, (προσωρινή) απώλεια όρασης και άλλα συμπτώματα.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια κοινή και ισχυρή γενετική βάση μεταξύ της ημικρανίας και της επιληψίας και όπως δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας καθηγήτρια Γουινάουερ: “η συχνότητα ημικρανιών αυξάνεται μόνο στους ανθρώπους που έχουν στενούς και όχι μακρινούς συγγενείς με επιληψία”.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η καλύτερη κατανόηση των γενετικών δεσμών ανάμεσα στην επιληψία και σε άλλες παθήσεις, θα βοηθήσει στο μέλλον στη διάγνωση αλλά και στη θεραπεία των παθήσεων αυτών, όπως για παράδειγμα της ημικρανίας. Ειδικά αν εντοπιστούν συγκεκριμένα γονίδια, τότε η φαρμακευτική αγωγή θα μπορέσει να γίνει πιο στοχευμένη και αποτελεσματική.
vita.gr-iatropedia.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.