Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τέλος από την Κυριακή το «Survivor Ελλάδα – Τουρκία»!

Σύννεφα στην ελληνοτουρκική τηλε-φιλία ΣΚΑΪ – Ατζούν
Το γκανιάν έγινε βαρίδι για τον Σκάϊ. Από το βράδυ της Κυριακής αλλάζουν όλα στο ριάλιτι αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, το Survivor «Ελλάδα – Τουρκία» παύει πλέον να ισχύει. Οι ομάδες, όπως θα ανακοινώσει ο Σάκης Τανιμανίδης, γίνονται μεικτές στο στίβο μάχης και στη διαβίωση στις παραλίες και παράλληλα προστίθενται νέοι κανόνες στο ριάλιτι, το οποίο πλέον θα μεταδίδεται και τα βράδια της Πέμπτης. Η απόφαση φημολογείται πως πάρθηκε μεταξύ Ατζούν Ιλίτζαλι και Σκάϊ κατόπιν, όμως, έντονων πιέσεων των ιθυνόντων του καναλιού του Φαλήρου.
Είναι η τελευταία προσπάθεια να σωθεί το πρόγραμμα που καταποντίζεται στους πίνακες τηλεθέασης λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη διαπραγμάτευση για την επόμενη σεζόν. Οι ελληνικές σειρές που θα πάρουν έγκριση από τη διοίκηση του Σκάϊ, ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη και η απόφαση του Τούρκου καναλάρχη αν θα δεχθεί να πουλήσει μεμονωμένα προγράμματα η θα επιμένει στην λογική του «όλα πακέτο ή τίποτα» θα κρίνουν το μέλλον της συνεργασίας του με το κανάλι του Φαλήρου.
Η είσοδος – τυφώνας του ισχυρού άνδρα των τουρκικών media και επιστήθιου φίλου του «Σουλτάνου» Ερντογάν στο εγχώριο τηλεοπτικό τοπίο από την πρώτη στιγμή σχολιάστηκε έντονα ίσως όμως λήξει άδοξα.
Η …εισβολή του Ατζούν στα ελληνικά μίντια
Λίγοι θυμούνται πως όλα ξεκίνησαν από τον ΑΝΤ1 το φθινόπωρο του 2015 όταν ξαφνικά το κανάλι του Αμαρουσίου έχασε αιφνιδιαστικά τα δικαιώματα του «The Voice». Όχι φυσικά εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών του καναλιού. Η μητρική εταιρεία παραγωγής πούλησε τότε αιφνιδιαστικά τα δικαιώματα προβολής του talent show για την Ελλάδα στην Acun Medya η οποία ήδη είχε το μονοπώλιο προβολής σχεδόν όλων των μεγάλων ριάλιτι στην Τουρκία. Η πρώτη επαφή Ατζούν – ΑΝΤ1 δεν πήγε καλά. Από το Μαρούσι απέρριψαν την πρόταση του Τούρκου ιδιοκτήτη του TV8 για αγορά πακέτο «Survivor – Τhe Voice» και προτίμησαν το «Rising Star» τα δικαιώματα του οποίου είχε χάσει το Mega το οποίο είχε ήδη αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια οικονομικής κατάρρευσης.
Οι διαδικασίες για τον πρώτο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών είχαν ξεκινήσει αυτό όμως δεν εμπόδισε το Star το καλοκαίρι του 2016 μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας να πάρει το ρίσκο και να υπογράψει προσύμφωνο συνεργασίας με τον Ατζούν Ιλίτζαλι για την μετάδοση του «The Voice» και του «Survivor». Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2016 το Star ήταν εκτός των 4 καναλιών που πήραν άδεια στο διαγωνισμό που στη συνέχεια ακυρώθηκε. Λίγες εβδομάδες μετά το προσύμφωνο ακυρωνόταν και εκεί ξεκίνησε ένας άτυπος «πλειστηριασμός» μεταξύ του Σκάϊ που είχε πάρει άδεια και του καινούργιου καναλιού του Βαγγέλη Μαρινάκη «One» που επίσης είχε εξασφαλίσει άδεια για τα δικαιώματα μετάδοσης των δύο ριάλιτι. Μετά από ένα ταξίδι του τότε διευθύνοντος συμβούλου του Σκάϊ Κώστα Κιμπουρόπουλου στην Κωνσταντινούπολη τα δύο προγράμματα κατέληξαν στον Σκάϊ. Όμως την ίδια στιγμή ο Ατζούν Ιλίτζαλι είχε καταφέρει να επιβάλλει τους όρους του έχοντας επί της ουσίας την παραγωγή στα ελληνικά «The Voice» και «Survivor» και επιτυγχάνοντας μια εξαιρετικά συμφέρουσα γι’ αυτόν συμφωνία τόσο στην πώληση των προγραμμάτων όσο και στη δωροθεσία τους.
Η επιστροφή του «Survivor» και οι ρήτρες
Το Φθινόπωρο του 2016 η σεζόν ανοίγει με εξαιρετικά καλά ποσοστά τηλεθέασης για τον Σκάϊ με την προβολή του «The Voice» και παράλληλα ξεκινούν και οι προετοιμασίες για την επιστροφή του «Survivor» με παρουσιαστή το Σάκη Τανιμανίδη. Του προγράμματος που χάρισε για πρώτη φορά στην ιστορία του καναλιού την πρώτη θέση στην συνολική κατάταξη της τηλεθέασης. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα προβολής του το πρόγραμμα σκαρφαλώνει σε ποσοστά άνω του 25% για να καταλήξει τον Μάρτιο του 2017 σε σταθερό ποσοστό στο δυναμικό κοινό άνω του 40%. Η έλλειψη ενός αντίστοιχου προγράμματος στην ελληνική τηλεόραση για περισσότερο από μια δεκαετία, το ιντριγκαδόρικο κάστινκ του ριάλιτι με απόλυτο σούπερ σταρ τον «Ντάνο» – Γιώργο Αγγελόπουλο αλλά και η πλήρης απουσία ισχυρού ανταγωνισμού οδήγησαν τον Σκάϊ στην κορυφή χωρίς αντίπαλο. Φαινομενικά… Η συμφωνία που είχε υπογράψει ο Κώστας Κιμπουρόπουλος με τον Ιλίτζαλι είχε συγκεκριμένους όρους. Για κάθε πέντε μονάδες τηλεθέασης άνω του 30% στο δυναμικό κοινό ο Σκάϊ πλήρωνε περισσότερα χρήματα στον Τούρκο παραγωγό για το κάθε επεισόδιο του «Survivor», ποσό που ανέβαινε ιλιγγιωδώς εάν το ριάλιτι θα ξεπερνούσε το 50% όπως και έγινε. Παράλληλα ο τούρκος είχε εξασφαλίσει το σύνολο του ποσού που προέκυπτε από την δωροθεσία (οι τοποθετήσεις προϊόντων κατά τη διάρκεια προβολής του επεισοδίου). Ο Σκάϊ επιχειρεί ρελάνς για να μετριάσει τις απώλειες σε έσοδα. Βγάζει σε δική του παραγωγή το «Survivor Panorama» με την Ελεονώρα Μελέτη και αυξάνει κατακόρυφα την τιμή πώλησης του δευτερόλεπτου κατά τη διάρκεια των διαφημιστικών διαλειμμάτων του ριάλιτι. Ο πρώτος κύκλος του ριάλιτι ρίχνει αυλαία στις 5 Ιουλίου του 2017 με νικητή τον Ντάνο μέσο μερίδιο τηλεθέασης 60,7% στο γενικό σύνολο και 70,6% στο δυναμικό κοινό.
Λίγες εβδομάδες μετά ο διευθύνων σύμβουλος Κώστας Κιμπουρόπουλος αποχωρεί από το κανάλι πληρώνοντας τα σπασμένα της συμφωνίας με τον Αλίτζαλι και νέα διευθύνουσα σύμβουλος αναλαμβάνει η Εύη Κουτσαυτάκη στενή συνεργάτιδα του Γιάννη Αλαφούζου από το παρελθόν που είχε αποχωρήσει από το σταθμό τον Απρίλιο του 2015 έχοντας φθάσει μέχρι τη θέση της αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου.
Η νέα συμφωνία έφερε νέα ριάλιτι
Η τριετής συμφωνία Σκάϊ – Acun Medya αναπροσαρμόζεται ως προς το οικονομικό σκέλος όμως ο Τούρκος έχει πάρει νέα αντισταθμιστικά οφέλη: Τέσσερα νέα ριάλιτι («My style rocks», «Ελλάδα έχεις ταλέντο», «Power of love», «My man can») και μεγαλύτερο λόγο στην εγχώρια παραγωγή των ριάλιτι.
Η δεύτερη σεζόν της συνεργασίας 207 – 2018 βρίσκει τον Σκάϊ να παίζει έξι ριάλιτι, στο παρασκήνιο να ακούγεται πως πρόσωπα της ενημέρωσης δυσφορούν έντονα για το προφίλ που έχει διαμορφώσει ο σταθμός, και τον Ιλίτζαλι να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην παραγωγή και στελέχωση των ριάλιτι με αποκορύφωμα την είσοδο στο «Survivor 2» της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου που έγινε με …υποσχετική για την παρουσίαση του φετινού «My style Rocks» κίνηση που φημολογείται πως βρήκε αντίθετα κάποια από τα στελέχη της ψυχαγωγίας του Σκάϊ. Τα νούμερα του «Survivor 2» την προηγούμενη Άνοιξη δεν ήταν φυσικά τα ίδια με την πρώτη σεζόν, με το ριάλιτι να δίνει μάχη τηλεθέασης στήθος με στήθος τόσο με το «Τατουάζ» του Alpha όσο και το «Master Chef» του Star.
Η φετινή σεζόν και η επόμενη μέρα
Αν και η φετινή σεζόν ξεκίνησε σχεδόν ανέφελα καθώς «The Voice» και «Ελλάδα έχεις ταλέντο» χάρισαν στο πρώτο μισό της τηλεοπτικής περιόδου οριακή πρωτιά στον Σκάϊ στην βραδινή ζώνη τα γκρίζα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν πριν καν αρχίσει ο τρίτος κύκλος του «Survivor» και ενώ το αμφίβολης αισθητικής «Power of Love 2» έτρεχε ήδη στον αέρα του καναλιού του Φαλήρου. Η πρεμιέρα του «Survivor 3 Ελλάδα – Τουρκία» εξελίχθηκε σε βατερλώ με τα ποσοστά τηλεθέασης του καναλιού να υποχωρούν ραγδαία στην βραδινή ζώνη τόσο στο σύνολο όσο και στο δυναμικό κοινό. Ούτε οι καυγάδες και οι τσαμπουκάδες Ελλήνων και Τούρκων ούτε η επιστροφή της Δαλάκα έφεραν πίσω το τηλεοπτικό κοινό εξ’ ου και οι σαρωτικές αλλαγές που προωθούνται από την Κυριακή. Ο Σκάϊ στην ζώνη υψηλής τηλεθέασης έχει πλέον υποχωρήσει στην τέταρτη θέση πίσω από Alpha, ANT1 και Star. Κάποιοι προφανώς είχαν αγνοήσει το γεγονός πως και η τηλεοπτική ιστορία επαναλαμβάνεται. Την ίδια τύχη είχε το «Ελλάδα – Τουρκία» του Mega το 2006 με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.
Τα μονοψήφια νούμερα του «Survivor Πανόραμα» στην απογευματινή ζώνη οδήγησαν στην πρόωρη διακοπή της εκπομπής καθώς ως lead in έριχνε καθημερινά το ποσοστό τηλεθέασης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων που θεωρείται η «ναυαρχίδα» του Σκάϊ. Την ίδια στιγμή δεν υφίσταται πλέον καμία ρήτρα τηλεθέασης για το «Survivor» μιας και τα ποσοστά τηλεθέασης του προγράμματος είναι πολύ χαμηλά, ενώ τις επόμενες εβδομάδες ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις Σκάϊ – Ατζούν Ιλίτζαλι μιας και η τριετής συμφωνία τελειώνει. Παράλληλα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου κάνουν λόγο για σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις εταιρίες του Ιλίτζαλι που είχαν ως αποτέλεσμα την πώληση πακέτου μετοχών που κατέχει στον μιντιακό κολοσσό Dogus στον οποίο ανήκει και η ομάδα μπάσκετ Φενέρμπαχτσέ. Από τον Σκάϊ φέρονται να ζητούν ακόμη και πρόωρη ολοκλήρωση του φετινού «Survivor» ίσως ακόμη και στο τέλος Μαΐου αν τα ποσοστά μετά και τις αλλαγές δεν ανακάμψουν, χωρίς μέχρι στιγμής ο Τούρκος καναλάρχης να έχει δώσει απάντηση και παρά το γεγονός ότι τα νούμερα είναι χαμηλά και στην Τουρκία.
Και ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως το προσεχές χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί ταξίδι του ιδιοκτήτη του Σκάϊ Γιάννη Αλαφούζου και της διευθύνουσας συμβούλου Ευαγγελίας Κουτσαυτάκη στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν με τον Αλίτζαλι μια ενδεχόμενη νέα συμφωνία διαρροές από τον Σκάϊ αναφέρουν πως υπάρχει ενδιαφέρον έναν ακόμη κύκλο του «Τhe Voice» και του «Ταλέντου» ενδεχομένως και του «My style Rocks» αγοράζοντάς τα όμως ως μεμονωμένα προγράμματα. Και σε κάθε περίπτωση όχι συνέχεια τουλάχιστον για την επόμενη σεζόν του «Power of Love» και του «Survivor». Ο Ιλίτζαλι δεν ανοίγει προς το παρόν τα χαρτιά του αν και παράγοντες τις αγοράς πιθανολογούν πως θα αποδεχθεί τη νέα συμφωνία μιας και δεν θα βρεθεί Ελληνικό κανάλι που θα θελήσει συμφωνία πακέτο με όρους «σουλτάνου». Σε κάθε περίπτωση ο Σκάϊ προχωρά τον σχεδιασμό του προγράμματός του για του χρόνου ανεξάρτητα από τις βουλές του Τούρκου παραγωγού και επενδύοντας κατά βάση για νέα σεζόν στη μυθοπλασία.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου