Thursday, 20 February, 2020

Γιώργος Κοτανίδης: Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του

Γιώργος Κοτανίδης, ηθοποιός σημαίνει φως! Φτωχότερο το ελληνικό θέατρο και όχι μόνο από την είδηση του θανάτου του πολυτάλαντου καλλιτέχνη σε ηλικία 75 ετών, την Τρίτη (28.1.2020).
“Το έργο που αφήνει πίσω του στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση είναι πλούσιο και πολυσύνθετο, καθώς ως ηθοποιός ερμήνευσε μια σειρά πολλών και διαφορετικών ρόλων. Και, την ίδια στιγμή, ως σκηνοθέτης ανέβασε κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις με πρόσφατη αυτή για τη ζωή του Νίκου Ζαχαριάδη, η οποία σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Επίσης, ο Γ. Κοτανίδης ανέπτυξε και συγγραφική δραστηριότητα, ενώ υπήρξε και εκδότης”, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
“Άνθρωπος με έντονη πολιτικοποίηση, ο Γ. Κοτανίδης εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στην Αριστερά και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στο αντιδικτατορικό κίνημα. Για τη δράση του κατά της χούντας είχε συλληφθεί και βασανιστεί επανειλημμένα”, προσθέτει και καταλήγει:
“Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του”.
ΚΙΝΑΛ: “Υπολογίσιμη πορεία στο θέατρο και τα γράμματα”
Στην ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζεται “εμβληματικός εκπρόσωπος της γενιάς του”.
“Ένας σημαντικός ηθοποιός και διανοούμενος, ο Γιώργος Κοτανίδης, δεν είναι πια μαζί μας. Με τη δική του ξεχωριστή ιστορία, ως ενεργός πολίτης στον αντιδικτατορικό αγώνα, ευαισθητοποιημένος καλλιτέχνης, ιδρυτικό στέλεχος του – ιστορικού για το θέατρο της μεταπολίτευσης-Ελεύθερου Θεάτρου, ο Γιώργος Κοτανίδης χάραξε μια υπολογίσιμη πορεία στον κινηματογράφο, το θέατρο και τα γράμματα”, αναφέρει η ανακοίνωση.
“Με τις παρεμβάσεις, τις καλλιτεχνικές επιλογές του και την καταγραφή των αναμνήσεών του, με ήθος και καλλιέργεια σπάνια, κατέστη εμβληματικός εκπρόσωπος της γενιάς του”, προσθέτει.
“Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ο Τομέας Πολιτισμού τον αποχαιρετά: Καλό σου ταξίδι αγαπητέ μας Γιώργο”, καταλήγει.
ΚΚΕ: “Πολύπλευρος, πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης”
“Ένας σημαντικός καλλιτέχνης και ηθοποιός, ο Γιώργος Κοτανίδης, έφυγε σήμερα από τη ζωή”, αναφέρει στο συλληπυτήριο μήνυμά του το ΚΚΕ.
“Πολιτικοποιημένος από πολύ νεαρή ηλικία ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, την οποία πλήρωσε με διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια. Ως πολύπλευρος καλλιτέχνης που υπήρξε έδωσε σπουδαίες ερμηνείες ως ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με την λογοτεχνία ως συγγραφέας, αλλά και ως εκδότης. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.
Σταύρος Θεοδωράκης: “Αποχωρεί στητός και ωραίος”
Συγκινεί, επίσης, η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο instagram για τον θάνατο του Γιώργου Κοτανίδη.
Μάλλον την διάλεξε την ημέρα. Ήλιο μέσα στο καταχείμωνο. Και να αποχωρεί στητός και ωραίος. Έτσι όπως τον θυμόμαστε οι φίλοι του. Οι παλιοί και οι νέοι.
Στη Δράμα. «Υπήρχε μια μεγάλη σκάλα μπροστά στην τεράστια αυλή: στην κορυφή της σκάλας είπα το πρώτο μου ποίημα»
Στο «Ελεύθερο θέατρο». «Ένας ομαδικός βηματισμός προς την ουτοπία, ένα σάλτο μορτάλε προς το άγνωστο και τη δημιουργική ανασφάλεια». Στις φυλακές της χούντας.
«Κάναμε διάφορα επαναστατικά. Με έπιασαν, με έστειλαν φυλακή. Έγινε μια αμνηστία, βγήκα, παντρεύτηκα».
Στο Πολυτεχνείο. «Ήμασταν από παντού περικυκλωμένοι. Έριχναν στο ψαχνό. Οι πόρτες των σπιτιών, όμως, άνοιξαν».
Στη ζωή. «Ο έρωτας είναι η ζωή. Χωρίς τον έρωτα δεν υπάρχει ζωή. Το σύμπαν γεννήθηκε από τον έρωτα». Ένας λεβεντάνθρωπος ήταν ο Γιώργος Κοτανίδης. Τα μάτια του όσο μεγάλωνε μαρτυρούσαν πληρότητα και γαλήνη.
Αυτόν τον χειμώνα τον συναντούσα συχνά στην Λέκκα. Συμπίπτανε τα δρομολόγια μας. Καφέδες και σχέδια. Πότε πότε και ένα ποτήρι κρασί.
«Για αυτό γεννηθήκαμε Σταύρο μου. Να βάζουμε δύσκολα στον εαυτό μας. Να πολεμάμε τις ευκολίες μας».
Αχ ρε Γιώργο. Αυτή την τελευταία στροφή δεν την είχαμε προβλέψει.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

two × one =