Saturday, 18 May, 2024

Παραιτείται ο πρόεδρος της ΕΡΤ λόγω Eurovision; Τι ισχύει με το κόστος του διαγωνισμού

Η Eurovision μπορεί να τελείωσε και η Μαρίνα Σάττι με το «ZARI» να κατέλαβε την 11η θέση, ωστόσο τα παρασκήνια καλά κρατούν, ενώ το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, στο κόστος της φετινής συμμετοχής στον μουσικό διαγωνισμό αλλά και στον πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα.
Το κόστος της φετινής ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision ανέρχεται στις 300.000 ευρώ περίπου. Σε αυτό το ποσό, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, τα οποία αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, συμπεριλαμβάνεται το τέλος, το οποίο πληρώνουν οι χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, η διαμονή της ελληνικής συμμετοχής, τα link για τις ζωντανές συνδέσεις της ΕΡΤ, η ενοικίαση του booth, που φιλοξένησε τους παρουσιαστές, Θανάση Αλευρά και Ζερόμ Καλούτα, αλλά και όσα πληρώθηκαν στη δισκογραφική εταιρεία της Μαρίνας Σάττι για την προώθηση του τραγουδιού.
Ανάμεσα στα όσα αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Espresso» ήταν και τα έξοδα του προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα, και της συμβούλου του, Λίνας Παπαδάκη. Το δημοσίευμα αναφέρει πως τόσο ο Κωνσταντίνος Ζούλας όσο και η Λίνα Παπαδάκη δεν είχαν λάβει επίσημη πρόσκληση από την EBU, καθώς η διοργανώτρια Αρχή προσκάλεσε μόνο τους CEO των δημοσίων φορέων, ενώ οι δύο προαναφερθέντες δεν αποτελούσαν μέλη της ελληνικής αποστολής. Όπως τονίζεται στο άρθρο, τις επόμενες ημέρες, ο πρόεδρος της ΕΡΤ και η σύμβουλός του θα πρέπει να υποβάλουν στον αρμόδιο διευθυντή τον λόγο για τον οποίο ταξίδεψαν στο Μάλμε της Σουηδίας.
Το θέμα συζητήθηκε στο πλατό της εκπομπής «Breakfast@Star» και αναφέρθηκε ο λόγος για τον οποίο τα δύο μέλη της ΕΡΤ ταξίδεψαν στο Μάλμε της Σουηδίας. Σύμφωνα με την εκπομπή του «Star Channel», από το εν λόγω δημοσίευμα, ο λόγος του ταξιδιού εστιάζεται στο χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις.
Η εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και ενώ έκανε δηλώσεις η εκπρόσωπος του Ισραήλ, Έντεν Γκολάν, δεν έκρυψε την κούρασή της και άρχισε να χασμουριέται, γεγονός που προκάλεσε μέχρι και την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη. «Όποιος εκπροσωπεί μια χώρα πρέπει να προσέχει», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε.
Ο λόγος, λοιπόν, του ταξιδιού του Κωνσταντίνου Ζούλα και της Λίνας Παπαδάκη στη Σουηδία, όπως αναφέρθηκε, ήταν για να αντιμετωπίσουν την κρίση, η οποία προκλήθηκε από το χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι. Τα δύο μέλη της ΕΡΤ ταξίδεψαν στη Σουηδία μετά τις αντιδράσεις, που προκλήθηκαν από τη στάση της νεαρής τραγουδίστριας.
H Eurovision φέρνει την παραίτηση του προέδρου της ΕΡΤ;
Λίγη ώρα αργότερα και μέσα από την εκπομπή «Super Κατερίνα» ο δημοσιογράφος Γιάννης Πουλόπουλος αναφέρθηκε σε άλλο δημοσίευμα, το οποίο υποστήριζε πως «υπάρχει η πληροφορία ότι είναι τόσο έντονη η αντίδραση του Μαξίμου σε όλο αυτό που έγινε που οδηγείται σε παραίτηση ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας. Εμείς προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την ΕΡΤ, ώστε να διασταυρώσουμε την πληροφορία και τη φήμη που κυκλοφορεί, αλλά δεν κατέστη δυνατό. Όπως αναφέρει το άρθρο είναι τόσο έντονη αυτή η ενόχληση και αυτή η ενόχληση έχει προσωποποιηθεί στον πρόσωπο του κ. Ζούλα, γιατί, όπως έχει πει κατά καιρούς, ήταν προσωπική του επιλογή η Μαρίνα Σάττι και επισημαίνουν ότι είναι γνωστές οι θέσεις της Μαρίνας Σάττι».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, οι φήμες που αφορούν σε παραίτηση του Κωνσταντίνου Ζούλα από τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ εξαιτίας του ταξιδιού στο Μάλμε της Σουηδίας δεν ευσταθούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως επί προεδρίας του κ. Ζούλα η ΕΡΤ αναβαθμίστηκε και μπήκε ξανά στον χάρτη όχι μόνο της τηλεθέασης αλλά και του… ανταγωνισμού γενικότερα. Πριν από λίγα χρόνια, η ΕΡΤ δεν θεωρούνταν υπολογίσιμος αντίπαλος για τα ιδιωτικά κανάλια, κι αυτό άλλαξε επί προεδρίας του. Πλέον η ΕΡΤ και το ERTFLIX έχουν μπει για τα καλά στον τηλεοπτικό χάρτη.
Πόσα δαπανήθηκαν συνολικά για την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision
Στο πρώτο έγγραφο αναφέρεται το ποσό των 195.712 ευρώ. Πρόκειται για τα πρώτα χρήματα, σύμφωνα με όσα είπε ο Τάσος Τεργιάκης στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης (14/5), που βγήκαν από τα ταμεία της ΕΡΤ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον μουσικό διαγωνισμό. Τμήμα του εν λόγω ποσού είναι αυτό που πληρώνουν όλες οι χώρες για να πάρουν μέρος στην Eurovision.
Τα έξοδα της ελληνικής αποστολής
Το δεύτερο έγγραφο σχετίζεται με το ξενοδοχείο όπου έμενε η ελληνική αποστολή. Το κόστος είναι 98.700 ευρώ για τη διαμονή της τραγουδίστριας και της ομάδας της σε ξενοδοχείο στο Μάλμε. Περίπου 30.000 ευρώ κόστισαν τα link για τις ζωντανές συνδέσεις στις εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης. Το booth από το οποίο εκφώνησαν τους ημιτελικούς και τον τελικό οι Ζερόμ Καλούτα και Θανάσης Αλευράς στοίχισε στην ΕΡΤ περίπου 12.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας μαζί με τη σύμβουλό του, Λίνα Παπαδάκη κόστισαν περίπου 3.000 ευρώ για τις δύο ημέρες που μετέβησαν στη Σουηδία για τον μουσικό διαγωνισμό, σύμφωνα με την εκπομπή «Το Πρωινό».
Συνολικά το ποσό ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Τα έγγραφα αυτά δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα diavgeia.gov.gr.
Τα έσοδα στα ταμεία
Η Eurovision μπορεί να έχει υψηλό κόστος, όμως αυτό καλύπτεται κυρίως από χορηγίες και διαφημίσεις. Όσον αφορά το κόστος της φετινής ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision αυτό έχει καλυφθεί και με το παραπάνω. Με δεδομένη την υψηλότατη τηλεθέαση, που σημείωσε η ΕΡΤ (αριθμοί ρεκόρ για τη Δημόσια Τηλεόραση αφού ξεπέρασε το 80%), τα έσοδα που θα μπουν στα ταμεία είναι πολλά παραπάνω από τα ποσά που δαπανήθηκαν για το διαγωνισμό.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.