Sunday, 4 June, 2023

81χρονες φίλες, αλά γιαγιάδες “παρά πεντε” ταξίδεψαν όλο τον κόσμο σε 80 ημέρες!

Επέστρεψαν πρόσφατα σπίτι τους μετά από ένα ταξίδι 2,5 μηνών που ξεκίνησε από την Ανταρκτική

Όταν η Sandy Hazelip πρότεινε στην παλιά της φίλη Ellie Hamby ένα ταξίδι για τα γενέθλιά τους, η 81χρονη ενθουσιάστηκε με την ιδέα.

«Η Ellie κι εγώ αγαπάμε τα ταξίδια, η υγεία μας είναι καλή, ταξιδεύουμε καλά μαζί. Σκεφτήκαμε: “Δεν θα ήταν διασκεδαστικό να κάνουμε τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες όταν θα είμαστε 80 ετών”»; είπε η Sandy Hazelip, σύμφωνα με το blog Αround the World at 80, που δημιούργησαν.Αν και η πανδημία COVID-19 ανάγκασε τις δύο φίλες να αναβάλουν τα σχέδιά τους για μετά τα 80 τους χρόνια, οι δύο τους τελικά πραγματοποίησαν το μεγάλο τους ταξίδι. Στις 11 Ιανουαρίου 2023, σε ηλικία 81 ετών, ξεκίνησαν το ταξίδι, φεύγοντας από τα σπίτια τους στο Ντάλας του Τέξας. Πρώτος σταθμός: Ανταρκτική. «Το αναβάλαμε μέχρι το 2023, για να μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε στο ταξίδι την Ανταρκτική που ήταν στο αρχικό μας δρομολόγιο», λένε.

Από εκεί, και σε μόλις 80 ημέρες, οι δύο γυναίκες ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, από το βόρειο σέλας της Λαπωνίας στο Βόρειο Πόλο και τις ερήμους της Αφρικής μέχρι τα αρχαία μνημεία της Ρώμης.

Οι δυο φίλες, οι οποίες γνωρίστηκαν στη Ζάμπια πριν από 23 χρόνια κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής αποστολής, είπαν πως ο τρόπος να καταφέρουν ένα τόσο μεγάλο ταξίδι ήταν μέσω ενός λιτού και καλά μελετημένου budget. Το μέσο κόστος των ξενοδοχείων τους ανά διανυκτέρευση; 29 δολάρια το άτομο.

«Δεν θέλαμε την comfort zone μας. Θέλαμε μια περιπέτεια», εξήγησε η Ellie Hamby για την απόφαση να ξοδέψουν λιγότερα χρήματα για ανέσεις που μπορεί να προσφέρουν πολυτελή ξενοδοχεία. Η διετής αναβολή επέτρεψε άλλωστε καλύτερο προγραμματισμό του προϋπολογισμού και δυνατότητα να εξασφαλίσουν εξαιρετικές προσφορές για τα ξενοδοχεία τους. «Δεν χρειάζεται να μένεις σε ξενοδοχεία μεγάλων αλυσίδων. Μπορεί να μην είναι καν ξενοδοχείο. Μπορεί να είναι το σπίτι κάποιου. Είναι η καλύτερη διασκέδαση», λένε. Οι δύο γυναίκες, που είναι μεταξύ άλλων γιαγιάδες, κοιμήθηκαν ακόμη και σε αεροδρόμια για να πραγματοποιήσουν τις πτήσεις τους εγκαίρως. Τους τελευταίους τρεις μήνες ανέβηκαν σε έλκηθρο που το έσερναν χάσκι στη Φινλανδία και απόλαυσαν το Βόρειο Σέλας, πέταξαν με αερόστατο στην Αίγυπτο, συνάντησαν ελέφαντες στο Μπαλί, πέρασαν χρόνο ψάχνοντας για wallabies στην Αυστραλία, χόρεψαν στο Νεπάλ, επισκέφθηκαν το Ταζ Μαχάλ, είδαν την εκπληκτική θέα στο Έβερεστ και το όρος Φούτζι, ενώ πέρασαν επίσης από το διαβόητο Drake Passage. Στη διάρκεια της διαδρομής τους, τα ταξίδια τους έγιναν δημοφιλή σε πλατφόρμες όπως το Facebook, το Youtube, το Instagram και το TikTok, καθώς περνούσαν από τη μία ήπειρο του κόσμου στην άλλη. «Είμαστε και οι δύο ανεξάρτητες και πεισματάρες. Αλλά φαίνεται ότι επιτρέπουμε η μία στην άλλη να έχει χώρο», λέει η Ellie Hamby για την οποία το καλύτερο κομμάτι του ταξιδιού ήταν οι άνθρωποι που συνάντησαν στην πορεία.

«Λατρεύουμε όλα τα αξιοθέατα που είδαμε, αλλά αυτό που θυμόμαστε περισσότερο είναι οι άνθρωποι που γνωρίσαμε. Γνωρίσαμε μερικούς από τους πιο υπέροχους, πιο ευγενικούς, φιλικούς ανθρώπους στον κόσμο. Απλώς έχουμε φίλους τώρα σε όλο τον κόσμο τους οποίους αγαπάμε πολύ», προσθέτει. Όπως τονίζει, το γεγονός πως αποφάσισε να κάνει αυτό το ταξίδι με την αγαπημένη της φίλη, έκανε όλη τη διαφορά. «Ήμασταν μαζί 80 ημέρες, 24 ώρες το 24ωρο και περάσαμε μια υπέροχη περιπέτεια», λέει. «Μας έκανε να έρθουμε πιο κοντά απ’ ό,τι ήμασταν. Και οι δύο-ως χήρες-βρήκαμε η μία την άλλη και αυτή τη φιλία. Είχαμε εκπληκτικούς γάμους, τους καλύτερους συζύγους στον κόσμο. Και μετά βρήκαμε και οι δυο την καλύτερη φίλη στον κόσμο». Για εκείνους που πιστεύουν ότι ήταν ένα ταξίδι που γίνεται μια φορά στη ζωή, οι δύο φίλες ήδη προγραμματίζουν το νέο εγχείρημα.

https://www.instagram.com/reel/CoXIxe8jTlF/?utm_source=ig_embed&ig_rid=93346371-f11a-42e5-bff1-6b864573dc2d

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου