Μόλις τρεις εβδομάδες απομένουν πλέον για τις εκλογές, και για πρώτη φορά, ίσως, το ερώτημα δεν είναι ούτε ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών
ούτε αν η διαφορά θα είναι μεγάλη ή μικρή.
Οι μετρήσεις -αλλά και η πολιτική λογική- θεωρούν δεδομένο ότι νικητής των εκλογών θα είναι η ΝΔ και η διαφορά θα είναι μεγάλη, όσο και αν ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του προσπαθούν να πείσουν το «μουδιασμένο» από την ήττα αριστερό εκλογικό κοινό ότι το παιχνίδι μπορεί να ανατραπεί. Μάλιστα οι εκλογολόγοι προβλέπουν ότι η διαφορά θα διευρυνθεί και θα ξεπεράσει ενδεχομένως και τις 10 μονάδες.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι όμως το σοβαρότερο και το κρισιμότερο. Αν, δηλαδή, η ΝΔ θα έχει την απαιτούμενη αυτοδυναμία, ώστε να μπορέσει να ξεδιπλώσει την οικονομική της πολιτική, ή διαφορετικά η χώρα θα μπει σε περιπέτειες με την απλή αναλογική. Σημειώνεται, πάντως, ότι χθες η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει την ακύρωση της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που απομακρύνει τα πιο δυσοίωνα σενάρια ακυβερνησίας.
Το παζλ της αυτοδυναμίας
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, η αυτοδυναμία της ΝΔ δεν κρίνεται από τη διαφορά του πρώτου με το δεύτερο κόμμα. Κρίνεται από το ποσοστό του πρώτου κόμματος, σε συνδυασμό με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της ΝΔ, και όσο μεγαλύτερο το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα ξεπεράσουν το 3%, ώστε να μπουν στην Βουλή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με δυο λόγια, αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει, όπως προβλέπουν οι τελευταίες έρευνες, να πλησιάσει το 40% και υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής ξεπεράσει το 10%, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να ελπίζει σε μια σταθερή 4ετία.
Δηλαδή η τύχη των κομμάτων που βρίσκονται πέριξ του 2%-3%, όπως είναι η Ένωση Κεντρώων, η Πλεύση Ελευθερίας, το ΜέΡΑ 25, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η Χρυσή Αυγή και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα κρίνουν τον αριθμό των εδρών του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ποιοι αναμένεται να μείνουν εκτός Βουλής
Στις ευρωεκλογές, το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Ευρωβουλής έφθασε το 21%, αλλά αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί στις εθνικές εκλογές. Υπολογίζεται ότι στις εθνικές εκλογές, όπου η ψήφος είναι πολύ λιγότερο χαλαρή, η αντισυστημική ψήφος δεν θα ξεπεράσει το 10%, συνεπώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάζεται να βρεθεί κοντά στο 38% για να έχει ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή και άνω των 160 βουλευτών.
Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη, η Ένωση Κεντρώων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πλεύση Ελευθερίας θα μείνουν εκτός Βουλής. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τη Χρυσή Αυγή, το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση, που διεκδικούν με αξιώσεις να εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή.
Το σχέδιο της ΝΔ να μείνουν εκτός Βουλής Χρυσή Αυγή και Βελόπουλος
Η Πειραιώς έχει στρατηγικό σχέδιο να αφήσει εκτός Βουλής και τον Κυριάκο Βελόπουλο και, ει δυνατόν, τη Χρυσή Αυγή. Ο σχεδιασμός έχει να κάνει και με τη διεύρυνση της επιρροής της ΝΔ, και με την εξαφάνιση του νεοναζιστικού μορφώματος και με την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Παρά τα φαινόμενα, το σχέδιο, αν και δύσκολο, έχει πιθανότητες επιτυχίας.
Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε αποδρομή και το άνω του 4% ποσοστό που πήρε στις ευρωεκλογές μπορεί να μην επαναληφθεί, καθώς οι έρευνες βρίσκουν τους ψηφοφόρους του μορφώματος να αποσυσπειρώνονται, ενώ στο δικαστήριο ξεκίνησαν ήδη οι απολογίες των ηγετών της οργάνωσης για τις εγκληματικές ενέργειες για τις οποίες κατηγορούνται. Η δραματική μείωση του ποσοστού του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου στις ευρωεκλογές ενδέχεται να αποτελέσει την αρχή του τέλους του μορφώματος, αφού η δυναμική του φαίνεται να εξαφανίζεται. Το εγχείρημα μοιάζει δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο.
Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ήταν η μεγάλη έκπληξη των ευρωεκλογών, καθώς με ποσοστό της τάξης του 4% εξέλεξε ευρωβουλευτή τον πρόεδρο του σχήματος. Η επόμενη ημέρα όμως του κόμματος συνδυάστηκε με αποχωρήσεις υποψηφίων, διαγραφές και διαφωνίες, και η ελπίδα της ΝΔ είναι ότι θα καταφέρει να συμπιέσει το «παρδαλό» κόμμα του κ. Βελόπουλου κάτω από το 3%. Άλλωστε η ψήφος στις εθνικές εκλογές θα είναι λιγότερο χαλαρή και ο κ. Βελόπουλος δέχεται συντονισμένες επιθέσεις μέσω των social media για το παρελθόν του ως τηλεπωλητή. Μένει να δούμε αν η επίθεση της ΝΔ θα είναι αποτελεσματική.
Πηγή: iefimerida.gr