Sunday, 17 November, 2024

Αφράτο ψωμί της Έλλης

Αφράτο ψωμί της Έλλης 

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. μαγιά
1 κ.γ ζάχαρη
2 κ.γ αλάτι
2 κ.σ βούτυρο
3 κούπες νερό
σουσάμι

Εκτέλεση
Διαλύουμε την μαγιά σε 1 κούπα χλιαρό νερό, μαζί με την ζάχαρη και το αλάτι
Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το αλεύρι κάνουμε μία λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε το βούτυρο, το οποίο το έχουμε λιώσει και είναι χλιαρό και την λιωμένη μαγιά. Με τα χέρια μας αρχίζουμε να παίρνουμε λίγο λίγο αλεύρι γύρο από την λακκούβα που ρίξαμε το βούτυρο και την μαγιά. Στην συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο ζυμώνοντας το υπόλοιπο νερό (πάντα χλιαρό) έως ότου σχηματίσουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν κολλάει θα χρειαστεί λίγο αλεύρι.

Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί σκεπάζοντας την με μια πετσέτα και κάτι ζεστό(μικρό κουβερτάκι ίσως;), Όταν δούμε (μετά από μισή ώρα )ότι η ζύμη μας φούσκωσε την βγάζουμε από την λεκάνη στον πάγκο και την χωρίζουμε σε πέντε με έξι κομμάτια.

Πλάθουμε στρογγυλά το κάθε κομμάτι και το τοποθετούμε στο ταψί της κουζίνας που το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια, την βρέχουμε πολύ ελαφρά( για να κολλήσει το σουσάμι) και ρίχνουμε σουσάμι. Αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά, και 180 βαθμούς για 10 λεπτά να τραβήξουν λίγο από μέσα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου