Κριθαράκι γιουβέτσι με μανιτάρια
Τι χρειαζόμαστε:
1 κούπα λευκό ξηρό κρασί
35 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα porcini
1/2 κούπας λάδι
1 κούπα τριμμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
250 γρ. μανιτάρια pleurotus σε λωρίδες
250 γρ. μανιτάρια άσπρα σε φετάκια
3 κούπες ζωμό κότας
1/4 κ.σ. μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
1 1/2 κούπας τριμμένη κεφαλογραβιέρα
σάλτσα ντομάτας
Πώς το κάνουμε:
Βάλτε τα πορτσίνι στο κρασί να σταθούν και να φουσκώσουν.
Στραγγίστε τα, κρατήστε το κρασί.
Σε κατσαρόλα ζεστάνετε το μισό λάδι και και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να εξατμιστούν τα νερά τους.
Ρίξτε το κρασί και ανακατέψτε μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Προσθέστε το ζωμό, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, σκεπάστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά (εδώ προσθέτετε και και την σάλτσα ντομάτας).
Λιώστε σε τηγάνι το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το κριθαράκι μέχρι να ροδίσουν κάποιοι κόκκοι του.
Αδειάστε το κριθαράκι σε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι.
Ρίξτε από πάνω τα μανιτάρια με το ζουμί τους, σκεπάστε και ψήστε στους 180c, 1 ώρα και 30 λεπτά.
15 λεπτά πριν το βγάλετε, πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί, βάλτε πάλι στο φούρνο ακάλυπτο να λιώσει το τυρί και να ροδίσει.
Η συνταγή είναι της Βέφας. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ζωμό κότας με ζωμό λαχανικών και να αφαιρέσετε το τυρί για μια νηστήσιμη πρόταση.