Sunday, 17 November, 2024

Οι ρίζες της Τσικνοπέμπτης- Ιδέες για ένα παραδοσιακό μενού

Οι ρίζες της Τσικνοπέμπτης- Ιδέες για ένα παραδοσιακό μενού

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης απαιτεί «τσίκνισμα», δηλαδή ψήσιμο ή τηγάνισμα κρέατος  ώστε να βγει κάπνα, τσίκνα από το μαγείρεμα.

Κι αυτή η ημέρα είναι μια αυστηρά κρεοφαγική ημέρα, στην καρδιά των Απόκρεω, μία «κραιπάλη» λαχταριστού, καλοψημένου κρέατος που «γεμίζει τις μπαταρίες μας» πριν από την μακροχρόνια και αυστηρή νηστεία της Σαρακοστής που θα ακολουθήσει.
Εδώ στην Ελλάδα, που η νηστεία –τουλάχιστον στο παρελθόν- ήταν ιδιαίτερα αυστηρή, ιδίως τις Τετάρτες και τις Παρασκευές, η Πέμπτη ήταν η καταλληλότερη ημέρα για άφθονη κατανάλωση κρέατος.
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας την ημέρα αυτή καταγράφονται πλήθος από έθιμα και σηνήθειες: Αλλού τη γιορτάζουν με μπόλικο χοιρινό παστό και τις διάφορες λιχουδιές του (ματιές, λουκάνικα, σύγκλινα και απάκια), αλλού -όπου αφθονούν τα αιγοπρόβατα- με σφαχτά που ψήνονται στα κάρβουνα και αλλού το κρέας τσιγαρίζεται στο τηγάνι.
Ο,τι κρεατικό κι αν επιλέξτε, ψήστε το, τσιγαρίστε το, τηγανίστε το και γεμίστε τη γειτονιά με γαργαλιστικές ευωδιές, την «κνίσσα» που λάτρευαν άλλωστε και οι αρχαίοι Θεοί, αφήνοντας το ψαχνό στους ανθρώπους για να χορτάσουν!

11 + 1 Ιδέες για λαχταριστά τσικνίσματα

1. Μπριζολάκια: Ζητήστε από τον χασάπη να κόψει λεπτά μπριζολάκια από χοιρινό λαιμό κυρίως (ή από σπάλα), χωρίς το κόκαλο.
Αν θέλετε, τα μαρινάρετε για λίγες ώρες με κρασάκι, σκόρδο, μουστάρδα, μυρωδικά και μπαχαρικά. Μπορείτε βέβαια να τα αφήσετε όπως είναι και απλώς τα αλείφετε με λαδορίγανη.
Ψήστε τα στο γκριλ ή στην ηλεκτρική ψηστιέρα, ενώ αν έχει καλό καιρό, ψήστε στα κάρβουνα, για… αυθεντικό τσίκνισμα. Και στο τηγάνι όμως γίνονται λουκούμι, σκέτα ή σβησμένα με κρασί.
2. Παϊδάκια: Χοιρινά ή αρνίσια είναι ό,τι πρέπει να την Τσικνοπέμπτη. Τα χοιρινά μπορείτε να τα μαρινάρετε σε μουστάρδα, λάδι και μυρωδικά ή σε ένα γλυκόξινο μείγμα από μέλι, ξίδι και μπαχαρικά. Τα αρνίσια γάλακτος είναι «λουκούμι» σκέτα, αλλά αν τα μαρινάρετε προτιμήστε σκόρδο και δεντρολίβανο. Ψήστε τα στη σχάρα, στο γκριλ, στο φούρνο ή στην ηλεκτρική ψησταριά.
3. Λουκάνικα: Καθώς η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στην καρδιά του χειμώνα ακόμα, τα χωριάτικα λουκάνικα έχουν την τιμητική τους. Τηγανίστε τα, ψήστε τα στο γκριλ ή ακόμα και στην τοστιέρα και συνοδέψτε τα με πατάτες τηγανητές και κρασάκι ή μπίρα.
4. Πανσέτες: Με το πεντανόστιμο, τραγανοψημένο λιπάκι τους θα τσικνίσετε με τον καλύτερο τρόπο. Στο τηγάνι γίνονται μελάτες και τραγανές αλλά τόσο στο γκριλ όσο και στο φούρνο είναι εξίσου νόστιμες και ετοιμάζονται ταχύτατα. Συνήθως είναι τόσο νόστιμες που δεν χρειάζονται μαρινάρισμα.
5. Τηγανιές: Κρασομεζές από τους λίγους! Διαλέξτε χοιρινό κομμάτι από λαιμό ή σπάλα, μαζί με κομματάκια λίπους, κόψτε το σε κομμάτια-μπουκιές και φτιάξτε τις σε μεγάλο τηγάνι (ή σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα).
Θα τις καλοτηγανίσετε και, αν θέλετε, θα τις σβήσετε με κρασάκι, για να έχετε ένα νοστιμότατο ζουμάκι.
Μπορείτε να τις τηγανίσετε σκέτες με μυρωδικά (ρίγανη, μαντζουράνα, δεντρολίβανο ή θυμάρι) ή να προσθέσετε το ταιριαστό τους πράσο, σε μεγάλες ροδέλες, κρεμμύδι, πιπεριά Φλωρίνης ή κομμάτια σέλερι. Προς το τέλος, ρίξτε και μερικά κομμάτια φέτας για πυκνή σάλτσα.
6. Σουβλάκια: Γιατί όχι; Μαρινάρετε κυβάκια από χοιρινό σουβλάκι σε ένα μείγμα από λεμόνι, κρασάκι, μουστάρδα, πάπρικα, μυρωδικά και μπαχαρικά, ψήστε τα στο γκριλ, τη σχάρα ή την τοστιέρα και τσικνίστε γρήγορα μεγάλες ποσότητες για πολλά άτομα.
7. Σουβλάκια κοτόπουλου: Αν κάνετε δίαιτα για λόγους σιλουέτας ή υγείας, η Τσικνοπέμπτη σάς επιτρέπει να το ρίξετε έξω. Ψήστε κοτοσουβλάκια σκέτα ή (ακόμα καλύτερα) μαριναρισμένα για να τονώσετε την απαλή τους γεύση και να τσικνίσετε χωρίς ενοχές!
Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τα τόσο διαδεδομένα και αγαπητά κοτομπέικον, δηλαδή να τυλίξετε με φέτες μπέικον κάθε κομμάτι από το σουβλάκι, για έξτρα νοστιμιά, ακόμη κι αν δεν φάτε το μπέικον.
8. Μπιφτέκια: Αν θέλετε τα τσικνίσετε αλλά να αποφύγετε τον βομβαρδισμό λιπαρών, μερικά μπιφτέκια στη σχάρα είναι ό,τι πρέπει.
Μοσχαρίσια, χοιρινά, ανάμεικτα, στη σχάρα ή στο γκριλ, ακόμα και σε ένα τηγάνι με ραβδωτό πυθμένα είναι μια χαρά για τσίκνισμα χωρίς ενοχές. Αν θέλετε, βάλτε στο κέντρο κάθε μπιφτεκιού ένα κομμάτι τυρί φέτα ή ροκφόρ ή γραβιέρα και φτιάξτε τέλεια γεμιστά μπιφτέκια.
9. Κεφτεδάκια: Σγκρίνεται με τίποτα η ευωδιά από τα καλοτηγανισμένα κεφτεδάκια με μπόλικο δυόσμο;
Αν μάλιστα καλέσετε και παρέα, φτιάξτε σε μεγάλη ποσότητα, μαζί με τηγανητές πατάτες και χορτάστε την ομήγυρη με τον καλύτερο τρόπο.
10. Κεμπάπ: Για τους μερακλήδες, φτιάξτε σπιτικά κεμπάπ με μείγμα από αρνίσιο και μοχαρίσιο κιμά που θα ζητήσετε από τον χασάπη να περάσει δύο φορές από την κιμαδομηχανή για αυθεντική ανατολίτικη γεύση και συμπαγή υφή. Βάλτε στο μείγμα και μπόλικα ανατολίτικα μπαχαρικά, όπω καπνιστή ή απλή ή καυτερή πάπρικα, κύμινο, μπαχάρι και ελάχιστο γαρίφαλο.
11. Ψαρονέφρι: Αν και ακριβούτσικο, γίνεται εύκολα και γρήγορα και είναι κορυφαίας νοστιμιάς. Γίνεται ταχύτατα στο τηγάνι, κομμένο σε λεπτές φέτες, με μια απλή σάλτσα μουστάρδας ή κρασιού ή με λιαστές ντομάτες (για να αναφέρω ελάχιστες από τις συνοδείες του) ή ακόμα στο γκριλ.

+ Σεφταλιές: Θα τις βρείτε έτοιμες στα καλά κρεοπωλεία και σε μεγάλα σούπερ μάρκτ. Καθώς είναι στρουμπουλές και απολαυστικές, και τυλιγμένες με μπόλια (αρνίσια κυρίως), κάνουν εξαιρετικό τσίκνισμα τόσο στο τηγάνι όσο και στο γκριλ ή στη σχάρα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου