Φακόρυζο το καλοκαιρινό
Είναι ευκαιρία να εντάξουμε μια τόσο θρεπτική συνταγή στο μεσημεριανό πιάτο καθώς οι σούπες με τα όσπρια μας φαίνονται “καυτές” τους μήνες του καλοκαιριού.
Υλικά
1 κούπα φακές
1 κούπα ρύζι Καρολίνα
1 Κρεμμύδι
1 φλυτζανάκι του ελληνικού Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
κουρκουμά ( ο κουρκουμάς είναι ένα σχετικά άγευστο μπαχαρικό που έχει ως σκοπό να δώσει ένα χρυσό χρώμα στο φαγητό)
Εκτέλεση
Αρχικά καθαρίζουμε και ξεπλένουμε καλά τις φακές. Μετά, τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που τις σκεπάζει. Κλείνουμε με το καπάκι και τις αφήνουμε να βράσουν καλά, για όσο χρόνο χρειάζεται αναλόγως με το είδος της φακής, βράζετε από 30 ως 50 λεπτά περίπου.
Όταν οι φακές έχουν βράσει αρκετά είναι δηλαδή σχεδόν έτοιμες προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε διαρκώς στην αρχή για να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτουμε το αλάτι-πιπέρι-και ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά. Επίσης ταιριάζει πολύ και το κάρυ.Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 15 με 20 λεπτά. Αν το κρίνουμε απαραίτητο, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό.
Παράλληλα, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε καλά σε τηγάνι, μαζί με το ελαιόλαδο.
Μόλις βράσει το ρύζι, ρίχνουμε και το κρεμμύδι μέσα στο φαγητό και ανακατεύουμε.
Τόσο εύκολα και απλά γίνεται το θρεπτικότατο φακόρυζο.