Βαλαβάνη: Αφορολόγητες οι επιδοτήσεις των αγροτών για το 2014 με νομοθετική ρύθμιση
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2015
H αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου σχετικά με το φορολογικό σύστημα των αγροτών ανέφερε ότι δεν αρκεί να υπάρξει μια ΠΟΛ, δηλαδή μια ερμηνευτική ρύθμιση, αλλά χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Γι΄αυτό το λόγο την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών, νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάργηση φορολόγησης των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων των αγροτών.
Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συντάχθηκε με την άποψη της κ. Μανωλάκου, ότι είναι άδικο και ληστρικό για τους αγρότες το υπάρχον φορολογικό σύστημα, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες της ότι και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική αντέτεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει τις προτάσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είμαστε σύμφωνοι μαζί σας για το ότι οι φορολογικές διατάξεις που αφορούν τους αγρότες, όπως εφαρμόζονται για το οικονομικό έτος 2014 για πρώτη φορά και ευτυχώς και για τελευταία φορά λέμε εμείς, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος του 4172 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2013 και αφορά για πρώτη και για τελευταία φορά –λέω ξανά- τα εισοδήματα του 2014 είναι όντως διατάξεις ληστρικές.
Πραγματικά, όταν μιλάμε για το χωριό και την αγροτική παραγωγή και μάλιστα στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, τι άλλο θα μπορούσε να είναι το να υπάρχει φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ, το να λειτουργεί σαν τεκμήριο διαβίωσης αν έχει καταστραφεί η σοδειά και δεν υπάρχουν έσοδα και μόνο ζημιές, το να υπάρχει το τέλος επιτηδεύματος, το να υπάρχει μία προκαταβολή φόρου αντίστοιχη με όλη την υπόλοιπη κοινωνία, δηλαδή 55%, που είναι εξοντωτική έτσι κι αλλιώς, αλλά στο χωριό πια τα πράγματα φεύγουν έξω από κάθε όριο και, βέβαια, η φορολόγηση των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων;
Το κύριο πρόβλημα που έχουμε, εάν θέλουμε να κάνουμε κάτι για όλα αυτά, είναι ότι, όπως ξέρετε και εσείς πολύ καλά, δεν μπορούν μέσα στην ίδια χρονιά να ψηφιστούν δύο φορολογικά νομοσχέδια.
Γιατί εδώ, αυτά που αναφέρατε και τα οποία περιέγραψα και εγώ, δεν αφορούν κάποιες ακρότητες σαν αυτές τις τέσσερις πέντε, που ήδη έχουμε αναγγείλει την κατάργησή τους. Είναι ο βασικός πυρήνας. Συνιστούν το βασικό τρόπο φορολογίας των αγροτών αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 και αυτός ο τρόπος φορολογίας των αγροτών είναι συνολικά απαράδεκτος και χρειάζεται ριζική αλλαγή.
Αυτό θα μπορέσει να γίνει στα επόμενα νομοσχέδια και πριν από όλα στο κύριο νομοσχέδιο –όχι όμως μόνο σε αυτό, αλλά και στο νομοσχέδιο που θα αφορά το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας-, δηλαδή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το εισόδημα που θα αποκτηθεί μέσα στο 2015.
Αυτό το νομοσχέδιο θα δοθεί, όπως έχουμε δηλώσει, σε δημόσια διαβούλευση, πριν κατατεθεί στη Βουλή, και εκεί θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ουσιαστικός διάλογος με τους φορείς και εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και να διορθωθούν πράγματα, πριν φτάσουμε στην κατάθεσή του στη Βουλή .
Τέλος, ως προς τα δύο ερωτήματα που θέσατε στο τέλος της επίκαιρης ερώτησής σας, το πρώτο ζήτημα, σχετικά με το αφορολόγητο όριο και το όριο εργασιών για το οποίο δεν θα χρειάζεται βιβλία, θα τα συζητήσουμε ολοκληρωμένα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ωστόσο, μπορώ να σας πω ότι οι προτάσεις σας για 20.000 ευρώ αφορολόγητο και 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί και για κατάργηση των βιβλίων για αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ ανήκει στο πρόγραμμα του ΚΚΕ και όχι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς αυτό που θα εφαρμόσουμε από το οικονομικό έτος 2015 θα είναι, όπως καταλαβαίνετε και η ίδια, οι προτάσεις και οι δεσμεύσεις του δικού μας προγράμματος.
Κλείνω, λέγοντας σχετικά με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη φορολόγηση των αγροτικών αποζημιώσεων και επιδοτήσεων ότι θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2015.
Για τη φορολόγηση των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, πρέπει να σας πω ότι μας βασάνισε, μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, εξονυχιστικά το ερώτημα εάν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό τώρα.
Γιατί πραγματικά δεν υπάρχει ίσως τίποτα πιο απαράδεκτο από το να παίρνεις μια αποζημίωση για φυσική καταστροφή και από πάνω να σε φορολογούν. Και βέβαια το ίδιο ισχύει και για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
Εξετάσαμε, λοιπόν, εάν θα μπορούσαμε να του κάνουμε τώρα ή αναγκαστικά θα περιμέναμε για το δεύτερο εξάμηνο, που θα αναμορφωθεί συνολικά. Μπορώ να σας ενημερώσω –και μαζί σας και το Σώμα– ότι καταλήξαμε τελικά ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε άμεσα και πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε όποια προβλήματα δημιουργηθούν αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2014.»