Friday, 15 November, 2024

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για την ολοκληρωτική καταστροφή στην φετινή καλλιέργεια των σπαραγγιών

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για την ολοκληρωτική καταστροφή στην φετινή καλλιέργεια των σπαραγγιών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη με την οποία ρωτά ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί σπαραγγιού που έχουν υποστεί φέτος ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής τους λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Όπως αναφέρει η κ. Τζάκρη στην ερώτησή της, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρικών φαινομένων που επικράτησαν φέτος σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της Βορείου Ελλάδος (Πέλλας, Καβάλας, Ξάνθης, Έβρου κ.λπ.) οι σπαραγγοπαραγωγοί δεν έχουν συλλέξει ούτε το 5% της φετινής σοδειάς, όταν πέρυσι την ίδια εποχή βρίσκονταν στα συσκευαστήρια ήδη το 50% της παραγωγής και  εκφράζουν πλέον βάσιμους φόβους για ολοκληρωτική καταστροφή, εφόσον ακόμη κι αν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν δεν θα μπορέσουν να μπουν στα χωράφια τους ούτε τις επόμενες δέκα ημέρες για να συλλέξουν την παραγωγή τους,  γιατί αυτά είναι πλημμυρισμένα και τα «σαμάρια» έχουν καταστραφεί, ενώ και οι αγορές δεν περιμένουν και σε λίγο στην αγορά της Γερμανίας, που αποτελεί την κύρια χώρα απορρόφησης των ελληνικών σπαραγγιών, θα εμφανιστούν τα γερμανικά σπαράγγια, που θα εκτοπίσουν τελείως τα ελληνικά.

———-

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

            Η καλλιέργεια σπαραγγιού, μια δυναμική καλλιέργεια που μπορεί να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς, δεν ξεπερνά φέτος τα 10.000 στρέμματα πανελλαδικώς, με τις περισσότερες καλλιέργειες να βρίσκονται στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

            Εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρικών φαινομένων που επικράτησαν φέτος σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της Βορείου Ελλάδος (Πέλλας, Καβάλας, Ξάνθης, Έβρου κ.λπ.) οι σπαραγγοπαραγωγοί δεν έχουν συλλέξει ούτε το 5% της φετινής σοδειάς, όταν πέρυσι, την ίδια εποχή, βρίσκονταν στα συσκευαστήρια ήδη το 50% της παραγωγής.

            Οι σπαραγγοπαραγωγοί εκφράζουν πλέον βάσιμους φόβους για ολοκληρωτική καταστροφή, εφόσον ακόμη κι αν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν δεν θα μπορέσουν να μπουν στα χωράφια τους ούτε τις επόμενες δέκα ημέρες για να συλλέξουν την παραγωγή τους, γιατί αυτά είναι πλημμυρισμένα και τα «σαμάρια» έχουν καταστραφεί, ενώ και οι αγορές δεν περιμένουν και σε λίγο στην αγορά της Γερμανίας, που αποτελεί την κύρια χώρα απορρόφησης των ελληνικών σπαραγγιών, θα εμφανιστούν τα γερμανικά σπαράγγια, που θα εκτοπίσουν τελείως τα ελληνικά.

            Ωστόσο, παρά «τις πληγές» που προκάλεσε η κακοκαιρία στις καλλιέργειες των σπαραγγιών, ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ώστε να υποβληθούν οι σχετικές δηλώσεις ζημίας προς τον ΕΛΓΑ από την πλευρά των αγροτών και να προχωρήσουν έτσι οι εργασίες για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωσή τους, με αποτέλεσμα οι σπαραγγγοπαραγωγοί να κινδυνεύουν να παραμείνουν φέτος χωρίς καθόλου εισόδημα και μια δυναμική καλλιέργεια να οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση και εν τέλει σε ολοκληρωτική εξαφάνιση.

Επειδή το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν θα πρέπει να επιτρέψει την εξαφάνιση μιας δυναμικής καλλιέργειας όπως το σπαράγγι, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Ποιά μέτρα προτίθεσθε να πάρετε ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί σπαραγγιού που έχουν υποστεί φέτος ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής τους λόγω των κακών καιρικών συνθηκών;»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου