Sunday, 17 November, 2024

Άκαρπη η συνάντηση διοίκησης και εργαζομένων ΕΒΖ ενώ διώχνουν επενδυτές!

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία των Εργαζομένων της ΕΒΖ αναφορικά με την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με στόχο  τον εξορθολογισμό των μισθολογικών δαπανών της εταιρείας

«Έγινε η συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της διοίκησης της Ε.Β.Ζ  ΑΕ με τις διοικήσεις της Ομοσπονδίας και των Σωματείων των εργαζομένων της εταιρείας με αντικείμενο την νέα ΣΣΕ και με στόχο  τον εξορθολογισμό των μισθολογικών δαπανών, οι οποίες είναι δυσανάλογα υψηλές σε σχέση με την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η εταιρεία. Δυστυχώς, δεν υπήρξε πεδίο συνεννόησης και οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Η συμβιβαστική πρόταση της διοίκησης της εταιρείας για την προσωρινή μείωση κατά 33% των αποδοχών των εργαζομένων με όριο προστασίας τα 1.340 μηνιαίως, απορρίφθηκε. Η διαπραγματευτική ομάδα της διοίκησης της εταιρείας θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για την πορεία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Η επιβίωση της ΕΒΖ  ΑΕ. είναι αναγκαία τόσο για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας όσο και για τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, μιας καλλιέργειας τόσο σημαντικής για την ελληνική οικονομία, τους Έλληνες αγρότες και τις χιλιάδες οικογένειες που βιοπορίζονται από τις παράλληλες δράσεις της καλλιέργειας και της μεταποίησής της».

Εντωμεταξύ, διώχνουν επενδυτές από την ΕΒΖ. Η απουσία μακροπρόθεσμης στρατηγικής και η αλλεργία της κυβέρνησης προς την ιδιωτική πρωτοβουλία φαίνεται ότι ναρκοθετούν τις προσπάθειες επαναφοράς της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη βιωσιμότητα. Καθώς διογκώνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων κατά του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης, άτομα με άμεση γνώση της υπόθεσης μιλούν στην «Κ» για την άρνηση του υπουργείου Οικονομίας να συζητήσει το ενδεχόμενο εισόδου ιδιώτη επενδυτή στην εταιρεία.

Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές, υπήρχαν –κατά τη σύντομη προεδρία του Γιώργου Λάντζα, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο– μηνύματα ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές, που όμως ήταν διστακτικοί λόγω της χαοτικής κατάστασης και των συνεχών αλλαγών στην ηγεσία της εταιρείας. Η διοίκηση της ΕΒΖ μάλιστα είχε συζητήσει με το υπουργείο σχέδιο που θα περιελάμβανε εκκαθάριση της εταιρείας εν λειτουργία και είσοδο στρατηγικού επενδυτή – που πρέπει ούτως ή άλλως να βρεθεί ώς το 2020. Η Τράπεζα Πειραιώς, ο βασικός πιστωτής της εταιρείας, ήταν θετική, υπό τον όρο της συγκατάθεσης της κυβέρνησης. Το υπουργείο όμως απέρριψε άμεσα την πρόταση ως εκτός του πλαισίου πολιτικής της. Η εκκαθάριση εν λειτουργία, σύμφωνα με νομικούς με σχετική ειδίκευση, πιθανώς να έλυνε ακόμα ένα πρόβλημα που ενδέχεται να καταφέρει συντριπτικό πλήγμα στην εταιρεία τους ερχόμενους μήνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά το ενδεχόμενο τα 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν τον Μάρτιο του 2015 στην εταιρεία να αποτελούν παράνομη κρατική ενίσχυση. Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης, αν η εταιρεία εκκαθαριζόταν και επωλείτο, ο νέος αγοραστής δεν θα ήταν υπόχρεος για τα 30 εκατ. και η Κομισιόν είναι πολύ πιθανό να μην μπλόκαρε την αγοραπωλησία (το πώς θα τα ανακτούσε το κράτος τα χρήματα είναι άλλη ιστορία).

Μετά το βέτο της κυβέρνησης, η διοίκηση που ανέλαβε τον Ιανουάριο υπό τον κ. Λάντζα παρουσίασε ένα επιχειρηματικό σχέδιο που προέβλεπε άμεσο δανεισμό 17 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς. Μέρος των χρημάτων αυτών θα χρηματοδοτούσε την εμπορία ζάχαρης, μια δραστηριότητα που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, μπορούσε να αποφέρει κέρδη 100 ευρώ ανά τόνο.

Το ισχύον σχέδιο, το οποίο αποδέχθηκε το διάδοχο διοικητικό συμβούλιο αφού ο κ. Λάντζας και ακόμα τέσσερα μέλη παραιτήθηκαν, προβλέπει χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ σε τρία στάδια. Οπως αναφέρουν στην «Κ» πηγές της τράπεζας, ακόμα και αυτή η χρηματοδότηση έγινε αποδεκτή «με μεγάλη δυσκολία» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, που ζήτησε να ενημερώνεται μηνιαίως για την πρόοδο του σχέδιου αναδιάρθρωσης. Η δεύτερη και η τρίτη δόση, 3 και 4 εκατ. ευρώ, θα δοθούν μόνο μετά την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ, μεταξύ των οποίων και τα δύο κερδοφόρα ζαχαρουργεία στη Σερβία. Η πώλησή τους, με ελάχιστο αντίτιμο 25 εκατ. ευρώ, ήταν από τους κύριους λόγους που η προηγούμενη διοίκηση δεν έκανε δεκτό το σχέδιο.

Οι επικριτές του σχεδίου το χαρακτηρίζουν «ασύμβατο» με την επάνοδο της ΕΒΖ στην κερδοφορία. Τα 12 εκατομμύρια –εξηγούν– θα καλύψουν τα χρωστούμενα στους τευτλοπαραγωγούς για την περυσινή καμπάνια των τεύτλων –η εταιρεία τους χρωστάει ακόμα 5 εκατομμύρια– και τις οφειλές σε προμηθευτές (ΔΕΠΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.λπ.) και δεν θα μείνει τίποτα για τη φετινή καμπάνια, που ξεκινάει το φθινόπωρο.

Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζει και το εργατικό δυναμικό της εταιρείας. Οπως λέει στην «Κ» ο Στέργιος Στράντζαλης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΒΖ (έχουν απομείνει 230 μόνο, οι μέσες μεικτές αποδοχές των οποίων όμως ξεπερνούν τις 42.000 ευρώ, για λίγους μήνες εργασίας), «πάνε την εταιρεία για κλείσιμο. Η Πειραιώς δεν ενδιαφέρεται για την επιβίωσή της, θέλει απλά να εισπράξει ό,τι μπορεί». Οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να υποστούν μεγάλες περικοπές στους μισθούς τους, λέει, «αλλά όχι για να απολυθούμε την επόμενη μέρα. Χρειαζόμαστε εγγυήσεις από την κυβέρνηση ότι η ΕΒΖ θα επιβιώσει». Προ ημερών το σωματείο απέστειλε επιστολή, ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κατακεραυνώνοντας το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου