Χωρίς θετικό πρόσημο απέβη η συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου (με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη)
με αντιπροσωπεία αγροτών που συντάσσονται με τη Συντονιστική της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που έγινε την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της αντιπροεδρίας (στην οδό Ζαλοκώστα) και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του διαλόγου της κυβέρνησης με ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Μετά τη συνάντηση, οι αγρότες δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για το νέο αδιέξοδο, κάνοντας λόγο για νέες κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στις θέσεις της κυβέρνησης και εστίασε στη σημερινή μνημονιακή συγκυρία. Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε πως έγινε μία «αναλυτική συζήτηση», υποστηρίζοντας πως «τα 2/3 των αιτημάτων (15 από τα 20) είτε υλοποιούνται ή ανέλαβαν οι υπουργοί να τα μελετήσουν με πρόθεση να βρεθεί λύση». Συνεχίζοντας, ανέφερε πως «τους τόνισα ότι πέρα από αυτά τα άμεσα αιτήματα, πρέπει να δούμε το μέλλον της αγροτικής οικονομίας. Ο στόχος μας δεν είναι μόνο να επιβιώσει η αγροτική οικονομία, αλλά να γίνει ο πρωτογενής τομέας, βασικός πυλώνας για τη γενικότερη ανασυγκρότηση της χώρας. Πρέπει να πάμε σε ένα πρωτογενή τομέα ικανό να παράγει προϊόντα. Που να ικανοποιεί και εσωτερικές ανάγκες και να απευθύνεται στις παγκόσμιες αγορές». Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, «κάλεσα τους αγρότες και για αυτό το λόγο μετέφερα και τη βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, ότι πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Αιτήματα, ιδέες, προτάσεις, στην κατεύθυνση της μείωσης κόστους παραγωγής, είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε, πάντα βέβαια στις δυνατότητες που έχουμε. Γενικότερα, όμως, γιατί το θέμα της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας είναι ευρύτερο».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως «κάλεσα και τους αγρότες να σκεφτούν και να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος γύρω από θέματα που δεν συζητιούνται», τα οποία ανέφερε ως εξής:
Πρώτον: Πώς θα ενισχύσουν τις συλλογικές μορφές οργάνωσης των αγροτών. Δεν υπάρχει χώρα με ισχυρή αγροτική οικονομία που να μην υπάρχει κάποια μορφή συλλογικής οργάνωσης αγροτών, είτε συνεταιρισμοί , είτε ομάδες παραγωγών είτε άλλα κοινοπρακτικά σχήματα. Μια οικονομία με εξατομικευμένους αγρότες και χωρίς καν αξιόπιστη και φερέγγυα συνδικαλιστική εκπροσώπηση δεν έχει μέλλον. Πιστεύω οι περισσότεροι το κατάλαβαν.
Δεύτερο: να συζητήσουμε νέους τρόπους παραγωγής προϊόντων και μορφές οργάνωσης οι οποίες αυτές τις εξατομικευμένες οικογενειακές καλλιέργειες που έχουμε στην Ελλάδα, θα μπορεί ο καθένας μόνος του να τα προωθεί στις αγορές του εξωτερικού.
Τρίτο: να συζητήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η εποχή της Αγροτικής Τράπεζας έχει τελειώσει. Η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα σημαντικό που είναι η κάρτα του αγρότη, αλλά δεν αρκεί. Υπάρχουν και άλλες ιδέες και άλλες δυνατότητες για χρηματοδοτικά εργαλεία που να βοηθούν όχι μόνο το νέο αγρότη, που ήδη εξαγγέλθηκε το νέο πρόγραμμα, αλλά ενισχύουν επενδυτικά σχέδια και μεγάλα και μεσαία και μικρά. Και κυρίως καινοτόμες ιδέες στον αγροτικό χώρο. Καταλήγοντας, ο κ. Δραγασάκης είπε πως «η εντύπωσή μου είναι οι περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι τα προβλήματα έρχονται από μακριά, δεν είναι σημερινά μάλλον. Και συνειδητοποιούν την ανάγκη με νηφάλιο διάλογο να βρούμε λύσεις. Ολα τα άλλα είναι για εντυπώσεις».
efsyn.gr
Άκαρπη η συνάντηση Δραγασάκη με αγρότες