Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα τρόφιμα που καταναλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να είναι κατά κύριο λόγο χωρίς υπολείμματα φυτοπροστατευτικών
ή να περιέχουν υπολείμματα εντός των νομοθετημένων ορίων. Η τελευταία έκθεση παρακολούθησης που δημοσιεύτηκε από την EFSA δείχνει ότι περισσότερο από 97% των δειγμάτων τροφίμων που συλλέχθηκαν από την Ε.Ε. το 2015 ήταν εντός των νομοθετημένων ορίων, 53% αυτών είχαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών σε ποσότητα κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης. Τα δεδομένα για το 2015 είναι σε συμφωνία με αυτά που καταγράφηκαν το 2014.
Η έκθεση της EFSA περιλαμβάνει τα ακόλουθα κύρια σημεία:
- Το 2015 οι χώρες που συμμετείχαν στην αποστολή δεδομένων ανέλυσαν 84,341 δείγματα για 774 φυτοπροστατευτικά.
- Η πλειοψηφία των δειγμάτων (69.3%) προήλθαν από τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε., την Ισλανδία και τη Νορβηγία. 25.8% των δειγμάτων προήλθαν από προϊόντα από τρίτες χώρες. Η προέλευση των υπόλοιπων δειγμάτων δεν αναφέθηκε.
- 97.2% των δειγμάτων που αναλύθηκαν βρίσκονται εντός των ορίων που έχουν καθοριστεί στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία: Το 53.3% των δειγμάτων περιείχαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών κάτω από το όριο ποσοστικοποίησης ενώ το 43.9% περιείχα υπολείμματα σε ποσότητα που δεν υπερέβαινε τα νομοθετημένα όρια.
- Υπέρβαση των νομοθετημένων ορίων υπήρχε στο 5.6% των δειγμάτων από χώρες εκτός Ε.Ε., ποσοστό χαμηλότερο του 6.5% που παρατηρήθηκε το 2014.
- Για τα προϊόντα από την Ε.Ε. και τις χώρες του Ε.Ο.Χ. υπέρβαση των νομοθετημένων ορίων έγινε στο 1.7% των δειγμάτων, ποσοστό ελαφρά αυξημένο του 1.6% για το 2014.
- Από τα δείγματα από τρόφιμα που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά το 96.5% ήταν χωρίς υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ή εντός των νομοθετημένων ορίων.
- Ως προς τα βιολογικά προϊόντα, το 99.3% των δειγμάτων ήταν χωρίς υπολείμματα ή εντός των νομοθετημένων ορίων
- Η πλειοψηφία των δειγμάτων ζωικών προϊόντων (84.4%) είχαν ποσότητες φυτοπροστατευτικών κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης.
Στο πλαίσιο της ετήσιας αναφοράς της, η EFSA αναλύει τα αποτελέσματα του προγράμματος ελέγχου της Ε.Ε., κατά το οποίο οι χώρες που παρέχουν δεδομένα αναλύουν δείγματα από το ίδιο «καλάθι» τροφίμων. Για το 2015 τα προϊόντα του «καλαθιού» ήταν μελιτζάνες, μπανάνες, μπρόκολο, παρθένο ελαιόλαδο, χυμός πορτοκαλιού, αρακάς, (γλυκές) πιπεριές, επιτραπέζιο σταφύλι, σιτάρι, βούτυρο και αυγά.
Το μέγιστο ποσοστό υπερβάσεων σημειώθηκε για το μπρόκολο (3.4% των δειγμάτων), ακολουθούμενο από το επιτραπέζιο σταφύλι (1.7%). Μικρός αριθμός υπερβάσεων βρέθηκε στο ελαιόλαδο, στον χυμό πορτοκαλιού και στα αυγά κότας. Δε σημειώθηκαν υπερβάσεις για το βούτυρο.
Η EFSA έχει επίσης πραγματοποιήσει μία αξιολόγηση επικινδυνότητας διατροφικής πρόσληψης βασισμένη στο πρόγραμμα αυτό ελέγχου της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δείχνουν ότι η επικινδυνότητα για τους καταναλωτές είναι μικρή, τόσο για την οξεία έκθεση όσο και για τη μακροχρόνια.
Τα ίδια προϊόντα είχαν επίσης αναλυθεί το 2012. Από τότε, το συνολικό ποσοστό υπερβάσεων έχει σημειώσει μικρή μείωση από 0.9% σε 0.8% το 2015.
Η έκθεση της EFSA περιέχει επίσης έναν αριθμό συστάσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων ελέγχου που συντονίζονται σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/170411
efet