Friday, 20 December, 2024

Έξαρση της ασθένειας του εξώασκου σε καλλιέργειες του Νομού Πέλλας

Ζημίες σε ροδάκινα και νεκταρίνια – Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από παραγωγούς της περιοχής του νομού Πέλλας, δεντρώδεις καλλιέργειες προσβλήθηκαν από εξώασκο, μία ιδιαίτερα σοβαρή και συχνή ασθένεια για τη χώρα μας, όπου προσβάλλονται τα πράσινα μέρη του δέντρου, κυρίως τα φύλλα, δευτερευόντως τους καρπούς και σπανίως τα άνθη και τους βλαστούς.

Όπως μας ενημέρωσε η γεωπόνος Msc Καλλιόπη Λούσπα: «Υπεύθυνος για την ασθένεια του Εξώασκου των Πυρηνόκαρπων είναι ο Ασκομύκητας  Τaphrina deformans, ο μύκητας βλαστάνει την Άνοιξη και τον υπόλοιπο καιρό βρίσκεται σε σπόρια. Η ασθένεια έχει ως σύμπτωμα την δημιουργία θυλάκων, το καρούλιασμα, την διόγκωση και τον μεταχρωματισμό των φύλλων με αποτέλεσμα την πτώση τους, το ίδιο μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του φυτού. Παράγοντες που επηρεάζουν την εξάπλωση της ασθένειας κατά κύριο λόγο είναι  οι κλιματολογικές συνθήκες . Θερμοκρασίες  από 5 °C συνοδευόμενες από βροχή, ομίχλη και δροσιά είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη δραστηριοποίηση των μολυσμάτων (βλαστοσπόρια ) και ιδιαίτερα κατά το ευπαθές  στάδιο της ροδακινιάς « φούσκωμα των οφθαλμών», η διάρκεια αυτού του βλαστικού σταδίου διαρκεί 7-10 μέρες , λίγο πρίν την έναρξη του Φουσκώματος  και όσο αυτό διαρκεί επιβάλλονται 2 ψεκασμοί ανα δεκαήμερο με το μυκητοκτόνο Ziram 76% (διάφορα σκευάσματα):  300 gr/100lt νερού.

Φέτος παρουσιάστηκε ιδιαίτερη έξαρση της ασθένειας σε καλλιέργειες του Νομού Πέλλας. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και διάφοροι, περισσότερη βαρύτητα θα δώσουμε όμως στις καιρικές συνθήκες όπου κατά την εφαρμογή του ψεκασμού  επικράτησαν σχετικά  χαμηλές Θερμοκρασίες και επίσης   έντονες  βροχοπτώσεις με νερό  πάνω από 160 κ.ε. με αποτέλεσμα το εξεπαφής μυκητοκτόνο να ξεπλυθεί και να μην δράσει. Επίσης κάποια χωράφια είχανε έντονο το πρόβλημα του εξώασκου από πέρυσι και δεν προέβησαν στις  απαραίτητες  προληπτικές καλλιεργητικές φροντίδες και φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις με αποτέλεσμα την πιθανή  εξάπλωση του μολύσματος. Σε αυτά τα κτήματα κατά το στάδιο του λήθαργου βοηθητικά για το δέντρο και όχι για τον περιορισμό της ασθένειας, θα μπορούσε να γίνει εφαρμογή με Διαφυλλικό Λίπασμα Θείο+ Ασβέστιο (Θειασβέστιο), που βοηθάει στην άμυνα του δέντρου.

Το  φαινόμενο θα περιοριστεί με την άνοδο της Θερμοκρασίας. Σε αυτή τη φάση προτείνονται 2-3 ψεκασμοί με διαφυλλικά σκευάσματα Αζώτου ανά δεκαήμερο που βοηθάει στην ενίσχυση του δέντρου και να έχουμε γρήγορα αποκατάσταση της βλάστησης καθώς η προσβολή μείωσε την βλάστηση. Για θεραπευτική δράση προτείνονται ψεκασμοί με ένα διασυστηματικό μυκητοκτόνο με δραστική ουσία Difenoconazole (τριαζόλη) (Score) μπορούν να γίνουν 2 ψεκασμοί ανα 15νθημερο  από την έναρξη της ανθοφορίας  μέχρι και 7 μέρες πριν την συγκομιδή  , ή με δραστική tebuconazole 50% β/β, trifloxystrobin 25% β/β ( Flint Max 75WG) μπορούνε να γίνουνε 2 ψεκασμοί ανά 15 ημέρες από την έναρξη της βλάστησης μέχρι και 7 μέρες πριν την συγκομιδή, ή με δραστική ουσία Κάπταν μπορούν να γίνουν  μέχρι  4 ψεκασμούς  από την έναρξη της βλάστησης μέχρι και 7 ημέρες πριν την συγκομιδή».

ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:

– Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω στην ετικέτα! Επισημαίνεται ότι η παρούσα οδηγία δεν υποκαθιστά τα αναγραφόμενα στις ετικέτες των σκευασμάτων! Κατά τη διάρκεια της εργασίας χρησιμοποιήστε τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία ατομικά μέσα προστασίας (μάσκα, αδιάβροχη φόρμα, γάντια, γυαλιά).

– Μη ρυπαίνετε με τα φάρμακα το νερό άρδευσης ή  ύδρευσης. Ξεπλύνετε 3 φορές με καθαρό νερό τις φιάλες συσκευασίας. Καταστρέψτε τα κενά συσκευασίας με καύση.

– Προτιμούμε βραδινές ώρες ψεκασμού για την προστασία των μελισσών και των επικονιαστικών εντόμων.

– ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟ ΧΩΡΑΦΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΤΕΓΝΩΜΑ ΤΟΥ ΨΕΚΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ

Τέλος να σημειώσουμε ότι κάποιοι καλλιεργητές έκαναν καταγγελία σε εταιρία φαρμάκων για τη μη αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων φαρμάκων, όμως αυτά αποτελούν άλλο κεφάλαιο και όταν μία καταγγελία δε γίνεται επώνυμα δεν μπορούμε να αναφερθούμε. Απλά, το αναφέρουμε ως πληροφόρηση για να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα σκευάσματα που αγοράζονται.

ΤΗΛ. ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ 2107793777    ΕΚΑΒ 166 ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 1434

Έξαρση της ασθένειας του εξώασκου σε καλλιέργειες του Νομού Πέλλας

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου