Friday, 15 November, 2024

Έως 600.000 ευρώ για µικρή µεταποίηση

Ιδιωτικές επενδύσεις από ΜΜΕ στον αγροτουρισµό, την οικοτεχνία, τη βιοτεχνία και τις υπηρεσίες στις αγροτικές περιοχές θα χρηµατοδοτεί το νέο Leader που ανοίγει το α’ εξάµηνο του 2016, µε περαιτέρω διεύρυνση των περιοχών εφαρµογής και επιλέξιµες

το σύνολο των αγροτικών περιοχών της χώρας, συµπεριλαµβανοµένου του Νοµού Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Κλειδώνουν στις 50 οι περιοχές εφαρµογής των νέων Leader, συµπεριλαµβανοµένου και του νοµού Θεσσαλονίκης. Σε ∆ήµους/Κοινότητες µέχρι 15.000 κατοίκων και προτεραιότητα σε αγρότες, γυναίκες, ανέργους. Κλειδώνουν στις 50 οι περιοχές εφαρµογής των νέων Leader, συµπεριλαµβανοµένου και του νοµού Θεσσαλονίκης. Σε ∆ήµους/Κοινότητες µέχρι 15.000 κατοίκων και προτεραιότητα σε αγρότες, γυναίκες, ανέργους. Έτσι έχει ξεκινήσει ήδη η διαβούλευση για την έγκριση µέχρι και 50 στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης στις οποίες θα περιλαµβάνονται ∆ήµοι και Τοπικές Κοινότητες µέχρι 15.000 κατοίκους, ενώ προτεραιότητα για τις ιδιωτικές επενδύσεις θα έχουν οι αγρότες, άνεργοι και οι γυναίκες, σύµφωνα µε το Μέτρο 19 «Leader CLLD» του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειδικότερα θα χρηµατοδοτούνται επενδύσεις προϋπολογισµού έως 600.000 ευρώ οι οποίες θα πρέπει να είναι σύµφωνες µε το επιχειρησιακό σχέδιο των ΟΤ∆ (Οµάδες Τοπικής ∆ράσης), µέσα στις οποίες υπάγεται ο ενδιαφερόµενος επενδυτής.
Ενδεικτικές κατηγορίες χρηµατοδοτούµενων έργων:
Μεταποίηση και συσκευασία αγροτικών προϊόντων
Οικοτεχνία
Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
Επιχειρήσεις παραγωγής ειδών διατροφής µετά την α΄ µεταποίηση
Χώροι εστίασης και αναψυχής
Επιχειρήσεις καταλυµάτων
Επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισµού
Τουριστικά γραφεία
Επιλέξιµες δαπάνες
Οι δαπάνες που θα καλύπτει το Leader όπως αποτυπώθηκαν σε ηµερίδα της Αναπτυξιακής Πάρνωνα θα είναι οι εξής:
∆απάνες κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως οικοδοµικών εργασιών κ.λπ.
∆απάνες διαµόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου προκειµένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις λειτουργίας της επιχείρησης.
∆απάνες αγοράς νέου µηχανολογικού εξοπλισµού, περιλαµβανοµένου του λογισµικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, µέχρι την αγοραστική του αξία. Περιλαµβάνονται οι δαπάνες µεταφοράς και εγκατάστασης.
∆απάνες αγοράς λοιπού εξοπλισµού απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και αγοράς οχηµάτων για τις επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισµού.
Γενικές δαπάνες συνδεόµενες µε τα ανωτέρω όπως, αµοιβές µηχανικών και συµβούλων.
∆απάνες προβολής και προώθησης, όπως η έκδοση διαφηµιστικών φυλλαδίων.
∆απάνες αγοράς ειδικών επαγγελµατικών µέσων µεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών.
∆απάνες για την κάλυψη του κόστους µελέτης-εγκατάστασης συστηµάτων διασφάλισης ποιότητας και ποιοτικών σηµάτων και πιστοποίησης.
Τα είδη των τροφίµων Οικοτεχνικής παρασκευής
Α) Προϊόντα δηµητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσµατα (π.χ. παξιµάδια κ.τ.λ) και ζυµαρικά
Β) Προϊόντα φυτικής προέλευσης µε ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, µαρµελάδες, κοµπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια µε ξηρούς καρπούς, πετιµέζι, µουσταλευριά.
Γ) Προϊόντα µε παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωµατικά φυτά, µπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυµούς φρούτων κ.α. τρόφιµα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων.
∆) Προϊόντα διατηρηµένα µε αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιµα φυτικής προέλευσης, ιδίως ελιές και προϊόντα ελιάς αλείµµατα, τουρσιά, σάλτσες.
Ε) Προϊόντα διατηρηµένα µε ξήρανση τρόφιµα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωµατικά φυτά.
ΣΤ) Προϊόντα µε µέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραµένα φρούτα, µαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιµα
Ζ) Γαλακτοκοµικά προϊόντα, όπως τυρί. βούτυρο, γιαούρτι.
Άνοιξε το Μητρώο για την Οικοτεχνία
Σε εφαρµογή και επίσηµα µπήκε η διαδικασία εγγραφής των αγροτών στο καθεστώς της οικοτεχνίας για την απευθείας διάθεση αγροτικών προϊόντων στην τοπική αγορά, καθώς σε λειτουργία πλέον βρίσκεται το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνών (ΚΗΜΟ) µέσα στο οποίο µπορούν να προχωρήσουν οι ενδιαφερόµενοι για να κάνουν τις αιτήσεις τους.
Η εγγραφή γίνεται µέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ όποιος προχωρήσει σε αυτήν θα πρέπει εντός 10 ηµέρων να πάει στις κατά τόπους ∆ΑΟΚ τα εξής δικαιολογητικά, σύµφωνα µε τη σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 2468/Β’/2015):
α) βεβαίωση από τα Τµήµατα Αγροτικής Ανάπτυξης για το ίδιο έτους µε το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ, που να αποδεικνύει ότι είναι ο ενδιαφερόµενος κατά κύριο επάγγελµα αγρότη
β) αντίγραφο ∆ήλωσης Καλλιέργειας του ΟΣ∆Ε, του ίδιου έτους µε το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ
γ) απόδειξη πληρωµής e−παραβόλου για την εγγρα− φή στο ΚΗΜΟ, σύµφωνα µε την περ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 56 του Ν. 4235/2014
δ) ∆ήλωση συµµόρφωσης προς τις απαιτήσεις υγιε νής της παρ.1 του άρθρου 4. 2. Το προσωπικό της µονάδας τροφίµων οικοτεχνικής παρασκευής διαθέτει πιστοποιητικά υγείας τα οποία φυλάσσονται στην επιχείρηση και είναι στη διάθεση των ∆ΑΟΚ κατά τον έλεγχο.

Έως 600.000 ευρώ για µικρή µεταποίηση

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου