Με τα αιτήματα αιχμής για την αναπλήρωση του εισοδήματος, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αποκατάσταση από τις πλημμύρες, να παραμένουν, οι αγρότες της Θεσσαλίας συνεχίζουν την αγώνα για την επιβίωσή τους.
Ήδη τα επόμενα αγωνιστικά βήματα έχουν καθοριστεί και το ραντεβού έχει δοθεί για την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων για να τιμήσουν την 114η επέτειο του Κιλελέρ και για να διαμηνύσουν πως συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους.
Από τη Λάρισα, οι αγρότες θα φτάσουν στο ραντεβού στο Κιλελέρ με τα τρακτέρ τους, ενώ οι αγρότες της Καρδίτσας με αυτοκινητοπομπή, ενώ κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των αγροτών έχουν απευθύνει οι εκπρόσωποι μπλόκων, αγροτικών ομοσπονδιών και συλλόγων των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας.
Η συνάντηση της Δευτέρας
Την επόμενη ημέρα, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, την ώρα που αντιπροσωπεία των αγροτών θα συναντάται με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι συνάδελφοί τους από την Αγιά θα πραγματοποιούν συλλαλητήριο, από τα Τρίκαλα θα έχουν τρακτέρ στον κόμβο Μεγαλοχωρίου από τη Καρδίτσα στην είσοδο του Παλαμά. «Θα βουλιάξει η Αγιά από τρακτέρ και αγρότες την ώρα που θα γίνεται η συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου», λένε χαρακτηριστικά οι αγρότες.
Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι αγρότες θα ζητήσουν ξανά συγκεκριμένες λύσεις και χρονοδιαγράμματα, καθώς και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες. Έτσι, ξανά θα βρεθεί στο επίκεντρο τα αιτήματα για να παρθούν άμεσα μέτρα αναπλήρωσης του εισοδήματος για το 2024, να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να μην εφαρμοστεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και να γίνουν έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο Master Plan, που του παρουσίασε πριν λίγες ημέρες, η Ολλανδική εταιρεία «HVA International» για την διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας.
Όλο το διάστημα των δυναμικών κινητοποιήσεων που διήρκησαν σχεδόν πέντε βδομάδες, οι αγρότες ξεκαθάρισαν ότι «κόκκινη γραμμή» γι’ αυτούς είναι η επιβίωση τους και αν η κυβέρνηση δεν δώσει ουσιαστικές λύσεις, τότε δεν θα υποχωρήσουν και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με οποιαδήποτε μορφή. Άλλωστε τα προβλήματα της πλητόμμενης Θεσσαλίας παραμένουν. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παραθέσει, πως 350.000 στρέμματα γης δε θα καλλιεργηθούν φέτος, ενώ πλημμυρισμένα παραμένουν 180.000 στρέμματα στην Κάρλα.
Την ίδια στιγμή ανήσυχοι για τα προβλήματα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι είναι και οι αγρότες, που θα καλλιεργήσουν, καθώς όπως λένε, το δίκτυο άρδευσης των ΤΟΕΒ είναι διαλυμένο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειες και να έχουν μειωμένη παραγωγή, άρα και εισόδημα. Μάλιστα, εκφράζουν την ανάγκη οι επιδοτήσεις να εξοφληθούν νωρίτερα από το Πάσχα ώστε να καταφέρουν να μπουν στη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, οι αγροτικές διεκδικήσεις δεν έχουν κλείσει, με τους αγρότες να αναμένουν πειστικές και χειροπιαστές λύσεις.