Προβλήματα στη διακίνηση ακτινιδίων λόγω πρώιμης συγκομιδής
στις υπερπρώιμες ποικιλίες που δεν είναι φυσικά ωριμασμένες και δεν ανταποκρίνονται στα προβλεπόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Όπως δήλωσε ο Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit – Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, «δυστυχώς παρά τον μη καθορισμό ημερομηνίας συγκομιδής των κύριων ποικιλιών ακτινιδίων κάποιοι «έμποροι» συγκόμισαν και διακίνησαν – εξήγαγαν ακτινίδια προς πώληση στην αγορά χωρίς την πλήρη ανταπόκριση στα προβλεπόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, με 9,5 Brix στην λιανική πώληση».
Και προσθέτει: «Αυτό δημιουργεί κίνδυνο να υπάρξει αφενός δυσφήμηση των ελληνικών ακτινιδίων στις ξένες αγορές και αφετέρου ακόμη και ο Έλληνας καταναλωτής να δείξει την δυσαρέσκεια του στρεφόμενος σε εισαγόμενα. Ενώ η πανελλήνια παραγωγή των υπερπρωίμων ποικιλιών ακτινιδίων είναι μικρή (μόνο μια περιφέρεια έχει εκδώσει απόφαση για τα κιτρινόσαρκα Soreli), η οποία κατά εκτίμησή μας, δεν υπερβαίνει τους 1.000 περίπου τόνους, εντούτοις – μέχρι και την 30/9/2016 – αναφέρονται εξαγωγές 2.344 τόνων συνολικά από πολλές περιοχές της Ελλάδας, με προορισμό χώρες που έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και στις οποίες προσδοκούμε φέτος να διαθέσουμε αυξημένες ποσότητες από την αναμενόμενη παραγωγή ρεκόρ της χώρας μας.
Σημειωτέον ότι ο Σύνδεσμός μας μαζί με τον ΣΕΒΕ έχει ζητήσει από το ΥπΑΑΤ τον ορισμό ως ημερομηνίας συγκομιδής ακτινιδίων σε όλη την χώρα την 20/10/2016 (για τις κύριες ποικιλίες)».